Auto leasen of kopen: dit zijn de voor- en nadelen
09 januari 2022 
in Vervoer

Auto leasen of kopen: dit zijn de voor- en nadelen

Wil je graag een auto, maar twijfel je tussen een auto leasen of kopen? Heel herkenbaar, want ik twijfelde hier ook tussen. Uiteindelijk na lang nadenken heb ik gekozen om een auto te leasen. Na samenwonen met mijn vriend was dit trouwens wel écht de volgende grote volwassenbeslissing. Lees hieronder snel verder, want ik vertel je de voor- en nadelen van een auto kopen of leasen.

Oké, je wilt graag een auto. Maar waar je begin je jouw zoektocht? Ik oriënteerde me eerst online, maar jeetje wat is dat lastig. Overal waar ik keek zag ik alleen maar getallen: vraagprijs, km-stand, jaartal en ga zo maar door. Op een gegeven moment zag ik door de bomen het bos niet meer. Waar moest ik nou opletten? Ik was bang om een auto te kopen die eigenlijk helemaal niet zo goed was als in de advertentie stond. Mijn autokennis is niet groot, dus ik durfde het niet aan.

Ineens begon iemand over het leasen van een auto. Dat klonk wel interessant, zou het iets voor mij zijn? Uiteindelijk heb ik samen met mijn vriend voor private lease gekozen. We leaseten 3 jaar een Citroën C1 bij het Motorhuis, dat is ons erg goed bevallen. Na 3 jaar liep het contract af en waren we even Koos Autoloos, maar inmiddels hebben we via het werk van mijn vriend een hele fijne auto (zakelijk lease). 

Maar twijfel je over het leasen of kopen van een auto? Ik zet hieronder mijn voor- en nadelen van beide opties op een rij.

Wat is private lease?

Met private lease kun jij als particulier een gloednieuwe auto rijden voor een vast bedrag per maand. Dit bedrag wordt bepaald aan de hand van onder meer:

 • het aantal kilometers dat je per jaar verwacht te rijden;
 • de leaseduur;
 • het type auto dat je kiest (een Audi is per maand duurder dan een Citroën C1). 

Door private lease kun je een nieuwe auto rijden zonder in één keer een heel groot bedrag te hoeven betalen.

Als je besluit een auto te leasen in plaats van te kopen, dan krijg je de keuze voor hoelang je ‘m wilt huren. De meest voorkomende opties zijn: 12, 24, 36, 48 of 60 maanden. Hoe korter je de auto leaset, hoe hoger het maandbedrag. Een korte leaseperiode is voor leasemaatschappijen namelijk niet interessant. Daarnaast bepaal je hoeveel kilometers je per jaar verwacht te rijden, bijvoorbeeld 10.000, 15.000 of 20.000. Hoe meer kilometers je kiest, hoe hoger het maandbedrag.

Een private lease auto huur je bij een leasemaatschappij. Inmiddels zijn er al ontzettend veel leasemaatschappijen en hebben bijvoorbeeld ANWB en de Consumentenbond ook een optie voor het leasen van een auto.

Voordelen van een auto leasen

1. Makkelijk

Als ik aan private lease denk, dan komt het woord makkelijk als eerste in me op. Waar je bij het kopen van een auto bijvoorbeeld moet letten op bouwjaar, aantal gereden kilometers of de schade, hoef je bij private lease in principe nergens op te letten. Je huurt meteen een nieuwe auto, jij bent de eerste bestuurder. Het vinden van een fijne, goedkope én betrouwbare leasemaatschappij is nog wel een klus, maar als je die hebt gevonden, heb je in no time je auto.

2. Nieuwe auto

Je rijdt een nieuwe auto. Dat vind ik een heel groot voordeel. De auto is lekker schoon en heeft nog geen schade gehad. Je kunt er helemaal ‘jouw’ auto van maken.

3. Vaste kosten per maand

Bij private lease betaal je een vast bedrag per maand. Het maandbedrag is inclusief:

 • Motorrijtuigbelasting
 • Reparatie en onderhoud
 • Pechhulp
 • Allriskverzekering
 • Onderhoud
 • Afschrijvingskosten
 • Schadeherstel (je hebt vaak wel een eigen risico van een paar honderd euro)

Ik vind het prettig om te weten wat ik per maand kwijt ben aan de auto. Je hoeft dus niet in één keer een groot bedrag te betalen. Alleen voor de brandstof heb je maandelijks extra kosten.

4. Geen zorgen

Je sluit een contract af (eerst alles goed doorlezen natuurlijk, ook de kleine lettertjes) en je rijdt meteen weg. Je hoeft niet na te denken over het afsluiten van een verzekering of over afschrijvingskosten van de auto.

5. Geen verrassingen

Omdat je een vast bedrag per maand betaalt, kom je vrijwel nooit voor verrassingen te staan. Je weet wat je per maand kwijt bent aan de auto. De enige kosten die erbij komen zijn brandstof en eventuele verkeersboetes. Zelfs voor onderhoud en reparatie hoef je niet te betalen. Als je een ongeluk krijgt of je hebt schade, dan is er vaak wel een x-bedrag dat je zelf moet betalen aan eigen risico en de rest wordt voor je betaald. Maar als je bijvoorbeeld een sterretje in de voorruit hebt, dan wordt dit kosteloos gerepareerd.

Nadelen van een auto leasen

1. Extra kilometers kosten geld

Stel je kiest voor een contract van drie jaar en 10.000 km per jaar. Dan mag je in die drie jaar 30.000 km rijden. Elke kilometer die je meer rijdt, kost geld. Informeer bij de leasemaatschappij wat extra gereden kilometers kosten. Bij ons was het destijds €0,06 per extra gereden kilometer.

2. Auto is niet van jou

Een lease auto wordt nooit jouw eigendom, je huurt ‘m. Je kunt de auto dan ook niet verkopen.

3. Zit vast aan contract

Je zit voor een x-aantal jaren vast aan een contract. Daar kom je niet gemakkelijk vanaf. Ook dit kun je navragen bij de leasemaatschappij. Vaak kun je het contract wel 'openbreken', maar daar betaal je in veel gevallen een boete voor.

4. BKR-registratie

Dit vind ik het grootste nadeel. Als je een auto leaset, krijg je een BKR-registratie. Bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) wordt dan geregistreerd dat je een lening voor een lease auto afsluit. Dit is geen ramp, maar als je bijvoorbeeld een huis wilt kopen dan heeft dit grote gevolgen voor je hypotheek.

Voordat je een hypotheek afsluit, kijkt de geldverstrekker namelijk naar je financiële verplichtingen. De leningen die je hebt afgesloten, zoals private lease, kan hij inzien. Aan de hand van je inkomsten en financiële verplichtingen (dus de auto) bepaalt de geldverstrekker of je een lening krijgt of niet. Ook heeft een leasecontract gevolgen op de hoogte van de hypotheek. En het is echt een flink bedrag dat je minder kunt lenen als je een leaseauto hebt, het kan zo maar ruim 50.000 - 80.000 euro minder zijn op het hypotheekbedrag dat je maximaal kunt lenen.

Wil je binnenkort graag een huis kopen, maar wil je ook een auto? Dan is private lease misschien niet zo’n slimme optie voor je.

5. Grotere auto’s zijn een stuk duurder

Wil je een Audi A3 of een Toyota Aygo? Dit zijn twee hele verschillende auto’s, niet alleen qua merk, uitstraling, formaat en capaciteit, maar zeker ook qua prijs. Het zal je dan ook niet verbazen dat een Aygo per maand goedkoper is dan een Audi A3. Houd in je achterhoofd: hoe meer eisen en hoe luxer het automerk, hoe hoger het maandbedrag en misschien wel: hoe minder interessant leasen is.

Aandachtspunten als je besluit te een auto te leasen

Klinkt dat leasen wel interessant? Hieronder nog een paar puntjes om bij stil te staan als je een auto wilt leasen.

 • Sluit alleen een contract af bij leasemaatschappijen met het Keurmerk Private Lease. Je weet dan zeker dat het contract voldoet aan een aantal minimale voorwaarden.
 • De prijzen waar leasemaatschappijen mee adverteren zijn misleidend. Ze adverteren bijvoorbeeld met een aantrekkelijke, lage prijs (bijvoorbeeld: al vanaf €189 per maand), maar het gaat dan vaak om een auto zonder airco of het echte basismodel. Ze gebruiken deze prijzen alleen maar om te kunnen concurreren met anderen en de goedkoopste modellen zijn niet altijd leverbaar (wie wil tegenwoordig een auto zonder airco?). Je bent vaak duurder uit dan de prijs in de advertentie.
 • Let altijd op het bedrag voor eigen risico en lees het contract goed door. Vraag eventueel vrienden of familie om even mee te lezen.

Voordelen van een auto kopen

1. Eigen auto

Als je een eigen auto koopt, dan is die van jou. Sommige mensen hechten daar veel waarde aan.

2. Kan goedkoper zijn

Het kan soms goedkoper zijn om een auto te kopen in plaats van te leasen. Dat hangt bijvoorbeeld af van het automerk, het bouwjaar, het aantal gereden kilometers, de schade en de staat van de auto. Als je online kijkt, kom je tweedehands auto’s van een paar honderd euro, paar duizend euro of tienduizenden euro’s tegen. Soms zitten er hele goede auto’s voor een prima prijs tussen. Maar je weet helaas nooit helemaal zeker of je een eerlijke prijs betaalt.

3. Meer keuze

Je kunt niet alle auto’s leasen. Je leaset namelijk een nieuwe auto, dus een oldtimer kun je (voor zover ik weet) niet leasen. Bij het kopen van een auto heb je dus veel meer keuze. Je kunt ook geld besparen door een tweedehands auto die 10 jaar oud is te kopen.

4. Onbeperkt aantal kilometers

Het maakt bij je eigen auto niet uit hoeveel kilometers je ermee rijdt. Je hoeft niet voor elke extra gereden kilometer te betalen. Let wel op: hoe meer kilometers je met je eigen auto rijdt, hoe minder je auto waard is als je ‘m wilt verkopen.

5. Doorverkopen

Wil je graag een nieuwe wagen? Dan kun je je oude auto verkopen. Het bedrag dat je daarvoor krijgt, is voor jou en kun je eventueel weer in de nieuwe wagen steken.

Nadelen van een auto kopen

1. De staat van de auto

Je weet nooit helemaal zeker wat de echte staat is van een tweedehands auto. Als je een nieuwe auto koopt weet je dat natuurlijk wel. Niet elke verkoper zal eerlijk vertellen dat hij al een aantal keer tegen een paaltje is gereden, de remmen het met sneeuw niet goed doen of dat de auto na een uur gaat piepen. Je maakt natuurlijk altijd een proefrit, maar je merkt pas echt wat de staat van de auto is als je er langer in rijdt.

2. Afschrijving van de auto

Een auto wordt altijd minder waard, tenzij je een uniek exemplaar hebt. In principe daalt de auto vanaf de dag van aankoop in waarde. Je betaalt dus indirect ook voor de afschrijving.

3. Belastingen en andere kosten

Waar je bij private lease een vast bedrag per maand betaalt, betaal je voor je eigen auto alles zelf. Denk aan: verzekering, motorrijtuigenbelasting en onderhoud.

4. Schade voor jouw rekening

Gaat je motor kapot? Rijd je tegen een paaltje aan? Of zit er een barst in de ruit? Deze kosten zijn allemaal voor jou. Daarnaast betaal je natuurlijk brandstof en eventuele verkeersboetes.

5. Grote uitgave

Het kopen van een auto is vaak een grote uitgave, op auto’s van een paar honderd euro na dan. Kijk dan ook goed naar je financiën of je het bedrag in één keer kunt missen.

Dat is veel informatie over het kopen of leasen van een auto. Hopelijk kun je nu een keuze maken! Maar, heb je nog een vraag over een auto leasen of kopen? Stuur dan een mail naar redactie@vlwssn.nl of zet 'm hieronder in de reacties. We denken graag met je mee! 

Over de schrijver
Joni is oprichter en hoofdredacteur van VLWSSN. Na haar studie miste ze een plek waar ze heen kon met al haar vragen over volwassen worden. Want... je bent klaar met studeren, en nu? Omdat ze dit erg gemist heeft, is ze dit platform gestart om jou wél een plek te geven waar je terecht kunt voor heel veel informatie én jouw vragen over het leven na je studie.
Reactie plaatsen