De carrièreladder: The only way is up, of kan het ook anders?

Stel… je werkt echt super hard en klimt omhoog op die carrièreladder. Uiteindelijk ben je bovenaan en dan? Is dit wel wat je wilt? Misschien past een functie als manager helemaal niet bij jou en kun je beter ver weg van die ‘standaard’ ladder blijven. Merel van Wijngaarden helpt (jong)volwassenen met het maken van onder andere baankeuzes. Ze heeft zelf ervaren hoe verleidelijk die carrièreladder is, maar uiteindelijk startte ze haar eigen praktijk. In haar gastblog vertelt ze je graag meer over hoe belangrijk het is om naar jezelf te luisteren!

Junior consultant, senior consultant, junior manager, senior manager, partner, directeur. Jarenlang was mijn overtuiging dat wanneer je eenmaal was begonnen met werken, je stap voor stap zou doorgroeien totdat je minimaal een manager was. Dit leek iedereen ook logisch te vinden. Zo ging ik tijdens mijn master aan de slag bij een consultancy bedrijf. Je start daar als afstudeer stagiair en vervolgens, als je echt consultant bent, groei je elke 2 jaar door óf het is tijd om te gaan. Ciao!

Een klassiek voorbeeld van de carrièreladder, onderaan beginnen en vervolgens doorklimmen tot je aan de top staat. Maar wat als ik niet naar de top wil?

Merel van Wijngaarden helpt jou bij het vinden van een baan die bij jou past!

Leuk… al die beoordelingsgesprekken

Het probleem met de carrièreladder is dat er maar één weg is, en die weg gaat omhoog. Maar is dat wel wat ik wil? En is dat wel een weg die bij mij past? De carrièreladder wordt een probleem wanneer het de standaard gedachte is binnen een bedrijf. Zonder nog maar na te denken groeit iedereen maar door en daar gaat het mis. Ik neem mijzelf even als charmant voorbeeld ;).

Na mijn studie ging ik aan het werk en ik had nog steeds de overtuiging dat ik die ladder zo snel mogelijk op moest. Ik was nog young, wild en free en had dus helemaal geen idee wat alle functies inhielden. Eenmaal aan het werk kwam ik er al heel snel achter dat managen mij drie keer niks leek. Al die beoordelingsgesprekken en vakantieaanvragen, mij niet gezien! Maar waarom dan niet? En wat moest ik dan?

Het risico van de carrièreladder

Ik kwam erachter dat ik juist houd van inhoud, een specialisme, complexe problemen oplossen. Niet van beoordelingsgesprekken, continu brandjes blussen en algemene zaken. Als ik door zou groeien naar manager zou ik al die inhoudelijke projecten voor een groot deel moeten laten gaan en dat is nou juist waar ik energie van krijg.

Het risico van de carrièreladder is dus dat je meegaat in de flow van verwachtingen en wat ‘normaal’ lijkt, maar daarmee verlies je uit het oog of de volgende stap wel echt bij jou past. Gelukkig zijn er veel meer opties; je kunt er ook voor kiezen om een andere functie of branche te gaan verkennen, of zoals ik, een eigen bedrijf te starten waar je weer anderen kwaliteiten in kwijt kunt. Wat je dan nog wel eens hoort is: ‘Ja maar dan moet ik weer helemaal onderaan beginnen’. Tegen diegenen zou ik willen zeggen: je staat liever onderaan de juiste ladder dan halverwege de verkeerde!

Welke carrière verwachtingen heb jij? En passen ze bij jou als persoon of heb je ze overgenomen omdat ze ‘de standaard’ zijn?

Over Merel van Wijngaarden

Ben jij jong & ambitieus, maar weet je niet wat je wilt? Zit je maar te twijfelen terwijl je dit juist heel scherp wil hebben zodat je er vol voor kunt gaan? En het liefst zo snel mogelijk? Dan ben je bij Merel van Wijngaarden aan het juiste adres. Merel is de oprichtster van De Keuzeadviseuse; een online praktijk waarin ze ambitieuze jongeren & starters helpt ontdekken wat ze leuk vinden en welke baan- of studiekeuze daarbij past. Zelf kwam ze er als starter achter dat haar baan geen 100% match was en ze worstelde met de vraag ‘wat dan wel?’. Op basis van haar eigen zoektocht en het volgen van meerdere vakken & cursussen kwam ze erachter wat ze wél wilde en ontwikkelde ze een methode om anderen hierbij te helpen. Door haar persoonlijke en praktische aanpak ben je binnen een paar weken af van al dat getwijfel, weet je heel duidelijk wat jij leuk vindt & wat je wilt, en heb je de knoop doorgehakt om daar ook vol voor te gaan! Want als jij weet wat je wilt, ben je niet te stoppen!

Wil je meer lezen over het maken van keuzes? Lees dan hier het verhaal van Els te Winkel waarin ze je meeneemt hóe belangrijk het is om voor jezelf opkomen en maken van keuzes die voor jou belangrijk zijn!

Gastredacteurhttps://vlwssn.nl/gastblogs/
Regelmatig schrijven experts toffe gastblogs voor VLWSSN over uiteenlopende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een artikel over wijn, drijfveren, vakantie en quarterlife crisis. Wil je alle gastblogs lezen? Check ze dan via vlwssn.nl/gastblogs. Wil jij een gastblog schrijven? Yeah, stuur dan een mail naar redactie@vlwssn.nl.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen