Droombaan gezocht: zo vond Julia (28) haar ideale baan

Tsja… de ideale baan. Die willen we allemaal wel. Bestaat ie wel echt? En als dé perfecte baan bestaat, hoe vind je die dan? Na een aantal banen in loondienst die toch niet aansloten voor haar gevoel, nam Julia Wiggers (28) vorig jaar de tijd om eens helemaal uit te zoeken wat nou wel perfect zou passen. Dit in combinatie met haar jarenlange ervaring als recruitmentexpert zorgde ervoor dat ze naast het vinden van die baan ook nog eens haar eigen bedrijf startte: Van Begin Tot Baan. Met dit bedrijf helpt ze nu, naast haar baan in loondienst, ambitieuze werknemers erachter te komen welke baan bij ze past door ze te begeleiden van het begin tot het bemachtigen van hun droombaan inclusief de stappen in het sollicitatieproces. In dit gastblog deelt ze haar verhaal en tips met jou!

Het begon allemaal met het kiezen van de juiste hbo-studie. Met de nadruk op ‘juiste’, want ik doe graag de dingen direct goed. Een karaktereigenschap die soms niet heel fijn is en daar kwam ik nu opnieuw achter. Ik vind namelijk (nog steeds) heel veel dingen leuk om te doen. Het was dan ook lastig om een definitieve keuze te maken, dus besloot ik voor een ‘lekkere brede studie’ te gaan. Hierdoor kon ik gedurende mijn studietijd nog wel bepalen welke kant ik definitief op zou gaan. Mijn keuze viel op Small Business & Retail Management aan de Saxion Hogeschool in Enschede.

Studie bleek schot in de roos

De studie paste erg goed bij me. Ik leerde veel over mezelf en kreeg meer discipline, want naast het feit dat je op het hbo niet meer leerplichtig bent, was mijn studie opgebouwd uit alleen maar vrijblijvende projecten en had ik maar weinig ‘echte vakken’. Het halen van studiepunten was dus bij deze studie helemaal niet zo vanzelfsprekend.

Waar ik het meest tegenaan ben gelopen tijdens mijn studie is toch wel het voor me uitschuiven van de definitieve keuze. Ik zeg vaak dat het veel gemakkelijker was geweest als ik bijvoorbeeld voor de studie fysiotherapie had gekozen. Dan was het direct duidelijk wat ik na mijn studie zou gaan doen. Maar goed, dat paste nou eenmaal niet bij me en ik denk achteraf (en dat zeg ik nu) dat het kiezen voor deze studie de beste keuze is geweest die ik heb gemaakt. Waarschijnlijk is het dus een intuïtiedingetje geweest.

Niemand is ervoor gemaakt om een carrièrekeuze op zo’n jonge leeftijd te maken

Mocht je dit herkennen en ook een brede studie hebben gekozen, dit is makkelijk bij te sturen. Het is helemaal niet gek wanneer je nog lang niet weet wat je nou echt heel leuk vindt en waar je jouw werk van wilt maken voor de komende 45 jaar. Niemand is ervoor gemaakt om die keuze op zo’n jonge leeftijd te maken.

Binnen 2 weken van student naar 40 uur werken

Na vier jaar was ik klaar met mijn studie. Ik was helemaal blij, want ik had mijn papiertje en kon aan het werk. Geen vervolgstudie voor mij, ik had het gehad met de schoolbanken. Op het moment dat ik afstudeerde had ik ook een bijbaan waar ze mij een fulltime contract aanboden. Heel fijn natuurlijk, maar ik besloot toch om te kijken wat ik nog meer in mijn mars had. Want ja, je hebt een brede studie afgerond, dan is er vast meer wat past, toch?!

Toen ik een middag aan het googelen was, kwam ik op de website van Carrieretijger terecht. Een handige website waar voorbeelden staan in welk vakgebied je terecht kunt met een bepaalde studie. Ik zocht mijn studie op en daar kwamen een aantal concrete beroepen uit. Ik vond de naam ‘Consultant’ wel interessant klinken en googelde verder om te zien wat zo iemand doet. Contact met mensen, adviseren… allemaal dingen die ik tijdens mijn studie ook erg leuk vond. En de zoekterm die ik erna invoerde ‘Vacature Consultant Enschede’ heeft me direct geleid naar de baan waar ik toen ben gestart, namelijk als Recruiter bij een uitzendbureau.

Ik besloot te solliciteren puur op basis van de functietitel en de inhoud die me wel aansprak. Tussen het versturen van mijn sollicitatie en het tekenen van mijn contract zat twee weken. Achteraf kun je zeggen dat het erg snel is gegaan en dat ik misschien verder had moeten kijken, maar wat kon ik verder weten? Ik had geen referentiekader op dat gebied.

Uiteindelijk kwam ik erachter dat het werk inhoudelijk me erg aansprak, maar de manier van werken en hoe collega’s intern met elkaar omgingen totaal niet. Ik voelde me daar niet prettig bij. Ik maakte een interne overstap naar een ander kantoor en hoewel het daar voor een halfjaar wat beter ging, heb ik me daarna erg ongelukkig gevoeld. Te lang als ik er achteraf op terugkijk.

Julia Wiggers vond haar droombaan. Leer van haar ervaring en tips!

Tijd voor een nieuwe stap

Toen ik besloot daar weg te gaan, bleef ik in dezelfde branche aan het werk, de arbeidsbemiddeling. Ik was kritischer op mijn functie inhoudelijk en op de manier waarop collega’s met elkaar omgingen. Daarop maakte ik voor mijn gevoel destijds een goede keuze. Het was dan wel dezelfde branche, maar het ging er anders aan toe. Bij dit bedrijf heb ik mijn recruitmentexpertise verder kunnen uitdiepen en specialistischer kunnen maken, doordat mijn werk veel meer gericht was op de duurzaamheid van de loopbaan en de ontwikkeling van de (nieuwe) collega’s. Uiteindelijk bleken alleen veel dingen ook hetzelfde, waarvan ik gaandeweg achter kwam dat het toch niet helemaal bij mij past. De manier van werken van de organisatie is vaak vergelijkbaar in dezelfde branche. Kijk maar naar advocatenkantoren bijvoorbeeld. Het maakt niet uit bij welk kantoor je werkt, overal gaat het om de uren die je draait en het geld dat je binnenhaalt.

Vorig jaar ben ik bij deze werkgever vertrokken en besloot ik echt goed de tijd te nemen en bij mezelf te onderzoeken waar ik dan wel gelukkig van werd. In de jaren dat ik als recruitmentexpert werkte, heb ik zoveel mensen begeleid naar een baan die goed past, waarom zou ik dat nu bij mezelf dan niet doen?! Ik ging op onderzoek uit. Ik kwam erachter dat de vlakken waarop ik een bedrijf wel of niet vond passen heel anders zijn dan toen ik mijn eerste baan zocht. En dat heeft uiteraard te maken met dat ik mezelf in die jaren steeds beter leerde kennen, maar er zitten ook genoeg dingen tussen die jij nu al kunt toepassen.

Er zijn veel dingen die ik niet wist toen ik mijn eerste baan zocht

Droombaan gevonden

Sinds november werk ik als Corporate Recruiter bij een IT bedrijf in Enschede. Zowel inhoudelijk, maar ook alles wat eromheen hangt, past de baan helemaal bij mij. Het bedrijf, de sfeer, de mentaliteit, de normen en waarden die er worden gehanteerd, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Allemaal belangrijk, maar laat ik de ambitie niet vergeten. Die hebben we namelijk allemaal. Ook hier match ik met mijn huidige baan, omdat zowel de werkzaamheden die ik nu doe als de verantwoordelijkheden die ik draag allemaal bijdragen aan mijn spreekwoordelijke stip op de horizon. En juist omdat ik dat heb gevonden en al die tijd mensen heb begeleid die tegen dezelfde vragen aan zijn gelopen, heb ik het mijn missie gemaakt om ook anderen te helpen bij het vinden van hun ideale baan. En hoewel mijn baan in loondienst al perfect past, is de combinatie met mijn eigen bedrijf de kers op de taart.

Mijn learnings

Er zijn veel dingen die ik niet wist toen ik mijn eerste baan zocht. En niemand vertelt je dat. Tijdens je studie niet en mensen in je omgeving misschien ook niet. En waarom? Geen idee. Daarom deel ik graag de dingen met je die ik had willen weten (over mezelf) in de zoektocht naar mijn eerste baan.

  • Allereerst had ik graag willen weten welke omgeving en sfeer ik belangrijk vind op het werk. Hoe wil ik dat mensen met elkaar omgaan? Welke type organisatie past bij mij? Ken je er nog niet veel? Ga googelen en vind het!
  • Daarnaast wilde ik weten wat ik inhoudelijk zocht. Wat vind ik leuk om te doen, waar ben ik goed in? Waar haal ik veel voldoening uit tijdens mijn studie? En ga zo maar door.

Kijk daar dus kritisch naar voor jezelf. Schrijf het op en leg vervolgens elk bedrijf en elke
functie die je tegenkomt naast jouw wensen en vergelijk. Verwacht niet meteen dat de eerste raak is, want het vinden van een baan die goed bij je past vergt tijd en inspanning.

Veel succes!

Over Julia

Julia Wiggers (28) woont in Enschede. Ze omschrijft zich als een enthousiast, goedlachs persoon die altijd goudeerlijk is. Dit zullen mensen die haar kennen ongetwijfeld beamen. En bij Julia is het glas altijd halfvol.

Wil je meer weten over het zoeken en bemachtigen van jouw droombaan? Volg Julia dan op Instagram via @vanbegintotbaan voor wekelijkse tips & tricks omtrent werkgeluk en de praktische kant van het solliciteren. Zit je op dit moment niet op je plek in je huidige baan, vraag je je af of er niet nog meer kan maar weet je alleen niet wat je dan zou willen doen? Binnenkort lanceert Julia het ‘Van Begin Tot Baan Traject’ waarbij ze je begeleidt naar de baan die 100% bij je past, inclusief de stappen van het sollicitatieproces. Schrijf je nu in voor de wachtlijst en wordt niet alleen als eerste op de hoogte gebracht van de lancering, maar krijg ook de mogelijkheid om met een fijne early bird korting deel te nemen! Inschrijven kan hier.

Weet je al precies welke baan bij je past, maar weet je niet zo goed waar je de tofste vacatures kunt vinden? Lees dan zeker al onze tips hier en vind snel jouw droombaan!

Gastredacteurhttps://vlwssn.nl/gastblogs/
Regelmatig schrijven experts toffe gastblogs voor VLWSSN over uiteenlopende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een artikel over wijn, drijfveren, vakantie en quarterlife crisis. Wil je alle gastblogs lezen? Check ze dan via vlwssn.nl/gastblogs. Wil jij een gastblog schrijven? Yeah, stuur dan een mail naar redactie@vlwssn.nl.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen