Meer vakantie in je leven, hoe regel je dat?

Iedereen droomt ervan: je leven zo inrichten dat je vaak vrij bent en op vakantie kunt gaan. De meesten denken dat je eerst flink moet sparen, ondernemer moet worden of een sabbatical moet nemen om dit te kunnen bereiken. Soraya Koendjbiharie van @worktravelvibes vloog voorheen meer dan zeven keer per jaar naar Griekenland. Ze zat toen in loondienst en maakte drie promoties in drie jaar. In 2020 startte ze als ondernemer en zorgt ze juist in de hele coronatijd ervoor dat ze genoeg vakantiegevoel beleeft, ook al gaat ze niet naar het buitenland. Hoe doet zij dat? Ze deelt haar gouden formule in dit gastblog!

1. Wat betekent vakantie voor jou?

Bepaal wat voor jou vakantie betekent. Voor mij (Soraya) is dat niet werken, minder goed bereikbaar zijn, nieuwe mensen ontmoeten, geen financiële administratie, Griekenland en de geur van zonnebrand.

2. Hoe vaak wil je vakantie hebben?

Droom even weg bij wat je tijdens een korte en lange vakantie doet. Bedenk vervolgens hoeveel dagen hiervoor nodig zijn of hoeveel keer je vrij wilt zijn. Juist in deze coronatijd is het belangrijk om regelmatig goed te ontkoppelen van werk.

3. Money & vrije dagen

Maak een ruwe berekening van wat je qua kosten ongeveer nodig hebt voor de dingen die je tijdens een vakantie wilt doen, zodat je meer vakantie in je leven krijgt. Uiteraard weet je dit nog niet tot in de puntjes maar met een beetje dagdromerij kom je er wel. Denk aan de boeken die je wilt lezen (€40,-) of een midweekje in een huisje (€300). Als je in Nederland verblijft dan weet je de prijs van boodschappen. Maak een spaardoel aan met dit bedrag. Let op: ga niet zitten schuiven met dit potje, tenzij je in nood zit. Anders bereik je nooit het x-aantal keer vakantie in het jaar.

Plan vooruit en zorg voor meer vakantie in je leven!

Vrije dagen in loondienst

Kijk hoeveel dagen je totaal hebt en wat de mogelijkheden voor onbetaald verlof, sabbatical en het bijkopen van dagen zijn. Je kunt ook nog met je manager of met HR bespreken of je een x-aantal vakantiedagen van volgend jaar mag opnemen als je dit jaar vaker of meer op vakantie wilt.

Vrije dagen als ondernemer

Leg je businessplan, agenda en financieel plan naast elkaar. Als uit stap 2 komt dat je 40 dagen vrij wilt zijn om meer vakantie in je leven te krijgen, trek dan deze dagen van je financieel plan af. Als je uitgaat van alleen een urenmodel dan maak je 40 dagen minder omzet. Blok deze dagen in je agenda en communiceer vroegtijdig naar klanten hierover. Reken een beetje speling om de dagen heen, zeker als je nog niet weet of je een huisje ergens boekt of voor als het straks wél veilig is om te reizen.

Soraya zorgt voor genoeg vakantie in haar leven, zodat ze kan opladen en genieten! Foto: Waldo Koendjbiharie

4. Pak je agenda om meer vakantie in je leven te plannen

  • Plan grofweg 6 maanden vooruit in al je agenda’s.
  • En bij je privéagenda kijk je zo’n 1,5 jaar vooruit. In de coronatijd is dit lastig, maar denk aan waar je ongeveer naar toe wilt gaan of hoeveel dagen je vrij wilt zijn.

Zakelijke agenda in Loondienst

Check of er geen belangrijke deadlines zijn rond de periode waarin jij vrij wilt zijn. Vraag na bij je team of het gemeenschappelijke vakantierooster er al is en of jouw gekozen periode daarin past. Per organisatie verschillen de (in)formele afspraken. Als het geen issues oplevert, plan ze dan in, maar neem ze nog niet op in het registratiesysteem. Zo heb je nog een beetje speling voor de exacte dagen.

Zakelijke agenda als ondernemer

Communiceer tijdig naar je klanten wanneer je bereikbaar bent en zaken oplevert. Dat is verwachtingsmanagement voor hen en gegarandeerd vakantiegevoel voor jou. Wil je echt meer vakantie in je leven? Plan dan niet een belangrijke deadline van die high profile klant in je vakantie of verschuif je vakantie compleet. Anders blijft het in je hoofd hangen.

Nu denk je: Maar heeft het nou echt zin om dit te doen terwijl we niet naar het buitenland kunnen? JA. Waarom? Omdat het nu het ideale moment is om jouw work-life-travelbalance te testen. De meeste werkgevers en opdrachtgevers zijn nu gewend om remote te werken en begrijpen veel beter dat een medewerker vrije dagen nodig heeft.

Moet je toch tijdens je vakantie werken? Maak duidelijke afspraken

5. Fun list

Ga een paar dingen doen die je bij stap 1 hebt opgeschreven. Have fun!

Werken tijdens vakantie?

Komt het voor dat je toch moet werken tijdens je vakantie, vanwege een verschoven deadline of uitvallen van een collega? Kader het dan voor jezelf af en ga niet zitten klagen tegen jezelf en je omgeving over dat je moet werken. Dit zorgt er namelijk voor dat je je eigen vakantiegevoel belemmert. Geef aan je collega’s door in welke tijdvakken je bereikbaar bent of bespreek dit in ieder geval met jezelf (in de ochtenden tussen 10.00 – 12.00 uur werk ik, daarna check ik niet meer mijn telefoon en mail). Maak je deze heldere afspraak niet? Dan blijft het in je hoofd hangen en ervaar je geen vrij gevoel, doei meer vakantie in je leven!

Heb je een workation? Zorg dan dat je niet IN je werk of bedrijf werkt, maar AAN jezelf of je bedrijf. Houd het dus op zakelijk dromen of je concept tweaken, maar ga niet in de uitvoeringsmodus. Want dan ben je dus gewoon aan het werk in de dagelijkse-sleur-versie en dan mag je het geen workation of vakantie noemen.

Klinkt best makkelijk toch? Maar lukt het je niet om je vrij te voelen wanneer je vakantie hebt? Lees dan mijn vakantie-vier-tips, succes gegarandeerd. Hup, inplannen die vakantie!

Over Soraya Koendjbiharie

Soraya houdt van carrière maken en van veel op vakantie zijn. Zo was ze op haar 27e afdelingshoofd digitale communicatie, stond zij in de finale van Communicatietalent van het Jaar én ging zij meer dan zeven keer per jaar naar Griekenland. Inmiddels runt ze een eigen bedrijf genaamd 360 Degrees Communications en Instagram-account WorkTravelVibes. De komende maanden deelt ze met ons hoe je meer vakantie krijgt in je (werk)leven op een volwassen manier. Lees hier haar eerste blog op VLWSSN. Wil je Soraya volgen? Dat kan via LinkedIn en Instagram.

Gastredacteurhttps://vlwssn.nl/gastblogs/
Regelmatig schrijven experts toffe gastblogs voor VLWSSN over uiteenlopende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een artikel over wijn, drijfveren, vakantie en quarterlife crisis. Wil je alle gastblogs lezen? Check ze dan via vlwssn.nl/gastblogs. Wil jij een gastblog schrijven? Yeah, stuur dan een mail naar redactie@vlwssn.nl.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen