Quarterlife crisis: wat is het en wat kun je eraan doen?

Het is weer tijd voor een gastblog. Deze keer zal Anniek Witteveen, millennial loopbaancoach, je meenemen in de wondere wereld van de quarterlife crisis. Want wat is het precies, waar komt het vandaan en wat moet je doen als je een quarterlife crisis hebt? Anniek legt het je allemaal uit!

De quarter-wattes?, denk je nu misschien. Ik ben het kleine zusje van de midlifecrisis, aangenaam. Als je me kent, dan weet je al dat ik voor veel verwarring zorg. Twijfels, piekeren, je compleet blanco voelen. Niet meer weten wat je tof vindt, het gevoel hebben op de automatische piloot te leven. Ik laat je soms denken dat vluchten naar een onbewoond eiland de enige optie is om rust te krijgen. Yep, I bring all the fun. Oh en laten we ook vooral dat gevoel niet vergeten dat iedereen in de wereld zijn shit voor elkaar heeft en weet wat hij wil met zijn leven, terwijl jij het al een struggle vindt om matchende sokken aan te trekken. Kleine geruststelling misschien: je bent niet de enige. Echt niet.

Quarterlife crisis, wat is het precies?

De quarterlife crisis dus. Ja, die term bestaat echt! Nou kun je hem wat zwaar vinden klinken, lees het dan vooral met een knipoog. Zonder het te bagatelliseren trouwens, want als je er middenin zit is dat echt verrot. De quarterlife crisis heeft een aantal vervelende symptomen die je flink in de weg kunnen zitten. Veelal uit de quarterlife crisis zich op het gebied van werk. Je gaat steeds vaker met tegenzin naar het werk en telt de uren af. Je voelt dat de liefde tussen jou en je baan gedoofd is of er zelfs nooit echt is geweest, maar wat moet je dan? Soms denk je even dat je het totally weet (vaak getriggerd doordat andere mensen zeggen dat iets perfect bij jou zou passen of bijvoorbeeld een beroepentest), om vervolgens weer volledig in twijfel te zitten. En eigenlijk duurt die twijfel nu al veel langer dan jij zou willen. Het gevolg… je komt geen stap verder. De quarterlife crisis kan ook opspelen op andere gebieden zoals relaties (is dit de ware?), vriendschappen of hoe jij in het leven staat algemeen (ga ik niet te langzaam/snel?).

De sociale vergelijking is een behoorlijke B*tch in deze tijd

Waar komt het eigenlijk vandaan?

Laten we even teruggaan in de tijd. Vroeger werd je als man wat je vader ook was. Aan ons vrouwen de eer om het hele gebeuren thuis onder controle te houden. Weinig keuze daar. Fast forward naar 2021, waarin de wereld aan je voeten ligt. Je oneindig veel keuzes kunt maken in wat je worden wilt en waar de wereld kleiner dan ooit is. Voor elke keuze die je maakt, kies je voor veel dingen niet. Onder andere dat maakt het voor veel mensen lastig om daadwerkelijk te kiezen. Want stel nou dat die week erop een betere kans voorbij komt? Dan zou het eeuwig zonde zijn om voor deze optie te kiezen.. Toch?

Daarnaast is sociale vergelijking een behoorlijke b*tch in deze tijd. Kijk, vergelijken is menselijk en hebben we altijd al gedaan. Het punt is: jezelf vergelijken met de buurman van drie kilometer verderop zoals het vroeger was, is een stukje anders dan de miljoenen mensen met wie jij je kunt vergelijken als je met je duimpje de Instagram-app opent. Dat veel mensen hun perfecte plaatje laten zien, is wel bekend, maar toch… Het komt je koppie binnen en als jij je even niet zo lekker voelt, kan dit versterkt worden.

Ik zit in een quarterlife crisis, en nu?

Ga eens nadenken over hoe de mooiste versie van jouw leven eruit ziet. Een navigatie werkt nou eenmaal niet zo goed op ‘doe maar wat’, dus je zult moeten weten waar je naar toe wilt. Knip de weg naar dat mooie leven op in stukjes: wat kun jij nu al doen om daar te komen? Uiteindelijk is het de onduidelijkheid die jij hebt over wat je wilt en kunt, die je deze onrust geeft. Het is dus belangrijk dat je duidelijkheid gaat creëren. Duidelijkheid geeft je rust en richting. Deze duidelijkheid krijg je door goed uit te zoeken waar jouw kwaliteiten liggen. Vraag mensen eens waar zij vinden dat je goed in bent. Je zult je verbazen over welke antwoorden je krijgt! Sommige mooie eigenschappen zitten zo vergrendeld in jouw karakter dat jij niet eens meer doorhebt dat iemand anders het zo in je waardeert.

Zet je Sherlock Holmes bril op en gaan met die banaan

Geef wat meer aandacht aan wat er in je lichaam gebeurt. Wanneer voel jij stroomstootjes van energie door je lichaam gaan? Een teken dat je ergens enthousiast over bent. Wat ben je aan het doen als de tijd voorbij vliegt? Dan doe je namelijk iets wat je supertof vindt! Verzamel deze informatie, zet het op papier en maak een plan hoe je deze informatie in kunt zetten. Kom vervolgens stap voor stap in actie. Zie het positief: dit is een fase in je leven die je in staat stelt om interessante informatie over jezelf te verzamelen wat zo waardevol is. Nu en in de toekomst. Zet je Sherlock Holmes bril op en gaan met die banaan!

Anniek Witteveen is millennial loopbaancoach. Ze helpt millennials om te ontdekken wat ze écht willen, zodat de twijfels over onder andere werk verdwijnen. Ze ziet veel (jong)volwassenen met de quarterlife crisis en heeft daar dan ook veel ervaring en kennis over opgedaan. Wil je meer weten over Anniek? Check dan haar website of haar Instagram. Anniek is tevens founder van Survive the quarterlife. Een Instagram-platform voor millennials dat onder andere gaat over de quarterlife crisis, maar ook over andere struggles waar wij tegenaan lopen.

Meer lezen? Loopbaancoach Katja Rompelman vertelt je hoe je gelukkig wordt in je baan.

Gastredacteurhttps://vlwssn.nl/gastblogs/
Regelmatig schrijven experts toffe gastblogs voor VLWSSN over uiteenlopende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een artikel over wijn, drijfveren, vakantie en quarterlife crisis. Wil je alle gastblogs lezen? Check ze dan via vlwssn.nl/gastblogs. Wil jij een gastblog schrijven? Yeah, stuur dan een mail naar redactie@vlwssn.nl.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen