Werken, doorstuderen of een tussenjaar?

Als je klaar bent met studeren zal de vraag in de lucht hangen: ‘En nu?’ Misschien dat je (nog) een vervolgstudie in gedachten hebt of je wilt gaan werken. Misschien wil je wel een tussenjaar. Maar wat als je dit geen van allen wilt doen? Of het simpelweg nog niet weet? Dan kan er wat stress ontstaan, al is dit helemaal niet nodig! Wij hebben een aantal opties voor je op een rij gezet.

Doorstuderen

Na de eerste vier jaar besluit je dat je nog niet klaar bent met studeren (of het studentenleven). De meest logische keuze is dan ook om door te studeren. Als je een mbo-studie hebt afgerond, zit hier een voordeel aan: je eerder ontvangen studiefinanciering telt niet meer mee dus je teller staat als het ware op nul. Je kan dus opnieuw studiefinanciering aanvragen. Kijk voor de voorwaarden altijd even bij DUO.

Als je geen 4-jarige studie (meer) wilt volgen, kan je ook kiezen voor een AD (Associate Degree). Deze duurt 2 jaar en is geen volwaardige bachelor, maar biedt je wel de benodigde kennis om in de buurt van je droombaan te komen. Een voordeel van een AD is dat je al kan instromen met een mbo-4 of een havo-diploma.

Indien je een hbo-studie hebt afgerond, kan je altijd nog kiezen voor een Master. Deze duurt minimaal 1 jaar, maar kan langer duren. Denk goed na of dit iets voor je is. Heb je je door je scriptie heen geworsteld, maar ging de praktijk van je eerdere studie je beter af? Dan is een Master misschien niet zo’n goed idee, aangezien dit vooral gericht is op (wetenschappelijk) onderzoek naar een specifiek onderwerp.

Een uitwisseling maakt je zelfstandig

Uitwisseling naar het buitenland

Zelf ben ik na mijn middelbare school eerst voor een tussenjaar naar de Verenigde Staten gegaan. Als 15-jarige gup verklaarden anderen mijn ouders voor gek dat ze mij lieten gaan en toen ik de plannen bij vrienden dropte kreeg ik als reactie ‘eerst zien, dan geloven’. Na een jaar van oriëntatie, bijeenkomsten en tests (was mijn Engels echt wel op niveau?) deed ik eindexamen, had ik bijgeklust bij de lokale slager en kon ik vertrekken. Tien maanden lang op een Amerikaanse High School en leven in een gastgezin: het was op vele vlakken een echte uitdaging.

Je leert een nieuwe taal én leert met geld omgaan. Zelf had ik – samen met mijn ouders – een budget van ca. $300,- per maand gespaard voor onkosten. Denk aan schooluitgaven, buitenschoolse activiteiten, maar ook eten en kleding. En natuurlijk word je van een uitwisseling behoorlijk zelfstandig. Want je gaat met mensen om die een heel andere denkwijze (kunnen) hebben dan je gewend bent, leert een nieuw schoolsysteem kennen en moet nieuwe vrienden maken. Dit kunnen gelukkig vrienden voor het leven worden, want tien jaar later ben ik al een aantal keer teruggegaan, heb ik het geluk gehad mijn ouders ‘my hometown‘ te laten zien én heb ik al mijn eerste US bruiloft mogen meemaken. Om vast je vraag te beantwoorden: ja, het meeste is echt zoals in de films.

Tip: de middelbare school heb je natuurlijk al lang en breed achter je gelaten. Wanneer je tussen de 18-25 jaar oud bent, kan je ook een semester (of jaar) aan een universiteit volgen. Soms kan dit zelfs via je eigen hogeschool/ universiteit! Ook kan je voor een working experience of jaar als Au Pair kiezen. Dit is vaak niet in een gastgezin, maar je hebt wel de full experience.

Op reis na je studie

Een droom van velen en niet eens zo onrealistisch: een paar maanden een sabbatical terwijl je de wereld verkend. Wanneer het je eerste keer alleen op reis is, kan je kiezen voor een reis door Europa (wanneer je 27 jaar of jonger bent krijg je korting op je Interrailpas!) of als je het verder weg zoekt bijvoorbeeld Zuidoost-Azië. Het grote voordeel van beide bestemmingen is dat het relatief voordelig is en veel reizigers op locatie zijn zodat je nooit alleen bent.

Als je niet in de gelegenheid bent om met een groot startkapitaal te vertrekken of makkelijk geld wilt verdienen, kan je je aanmelden voor bijvoorbeeld een seizoen op een camping in Frankrijk of in een wintersportgebied in Oostenrijk! Je hebt gegarandeerd een unieke ervaring én je bevindt je in één van de mooiste gebieden van Europa. Daarbij werken er vaak talloze buitenlanders dus leer je veel mensen kennen van over heel de wereld. Daarbij ben ik van mening dat werken op een vakantiebestemming één groot voordeel met zich mee brengt: bezoekers komen daar om een leuke tijd te hebben. Dus zolang jij je best doet en leuk contact met ze hebt, kan het alleen maar positief uitpakken!

Let op: vanwege het Coronavirus kun je niet zo maar de reis maken die je in gedachten had. Check van tevoren goed waar je nog naartoe kunt gaan of kies ervoor om je reis even uit te stellen. Het is jammer, maar helaas is het nu even niet anders. Die landen lopen echt niet weg!

Impact kan je over heel de wereld maken, maar ook bij de buurman

Vrijwilligerswerk in jouw buurt

In Nederland kennen wij toch een redelijk individualistische cultuur en is vrijwilligerswerk geen vast gegeven. Toch leunen veel van onze landgenoten op deze hulp en zijn er duizenden organisaties die enkel werken met vrijwilligers om zo toch een bepaalde vorm van zorg aan te kunnen bieden. Als je je tussenjaar wilt gebruiken om de medemens ook nog een handje te helpen, hoef je niet per se naar een weeshuis in Afrika. Je kan veel hulp op lokaal niveau bieden.

Je kan bijvoorbeeld beginnen om te kijken of er buurtinitiatieven of landelijke organisaties zijn waar je je bij kan aansluiten. Zeker in de huidige tijd zijn die uit de grond gestampt, omdat er veel buurtbewoners zijn die geen familie (in de buurt) hebben, maar de hulp wel degelijk nodig hebben!

Houd je (net als ik) van dieren? Maar woon je op 30m2 of kleiner en heb je dus geen ruimte voor een eigen huisdier? Overweeg dan om een (vaste) dag per week te helpen bij het lokale asiel! Ze hebben naast financiële hulpmiddelen soms ook hulp nodig om met de dieren te spelen, te lopen of de hokken schoon te maken. De Dierenbescherming heeft hier een groot platform voor, maar je kan ook kijken of er een asiel bij je in de buurt zit waar je kan helpen.

Een cursus volgen

Een gat op je CV is niet altijd positief. Maar wanneer je niet precies weet wat je wilt doen en het prima naar je zin hebt bij je huidige (bij)baan, betekent dit echter niet dat je je in de eerste de beste ‘grote-mensen-baan’ moet storten. Hoe kan je die periode dan toch betekenisvol invullen tot je je droombaan hebt gevonden? Of heb je je droombaan al gevonden, maar nog niet de juiste kwalificaties om te kunnen solliciteren?

Persoonlijke ontwikkeling verdient zichzelf in de meeste gevallen altijd terug. Een cursus volgen om je kennis te verbreden of verdiepen, is daarom nooit weggegooid geld. Wil je bijvoorbeeld je kennis op het gebied van taal verbeteren? Kijk dan naar een taalcursus die je klassikaal of thuis volgt. Wanneer je kiest voor een thuiscursus, bedenk je dan wel of je de discipline hebt dit vol te houden. Een voordelige optie is de app Duolingo. Hiermee kan je thuis op de bank stapsgewijs een nieuwe taal leren of je huidige kennis verbeteren.

Als je iets gerichter wilt studeren zijn er online veel (gratis) cursussen te vinden. Hierover hebben wij eerder ook geschreven in het artikel hoe je jezelf in de spotlight kan zetten!

Een jaar feesten en bakken op het strand heeft weinig toegevoegde waarde

Wel of niet doen?

Buiten het feit dat een tussenjaar een adempauze kan betekenen, vinden veel werkgevers voor hbo+ functies het ook een toegevoegde waarde op je CV. Grote bedrijven geven aan dat je er met een gap year tussenuit kan springen ten opzichte van andere studenten die exact dezelfde studie en/of stages hebben gedaan. Wel geven zij aan dat je tussenjaar nuttig moet zijn geweest voor je toekomstige loopbaan. Een jaar feesten en bakken op het strand heeft weinig toegevoegde waarde. Kijk of je er een les uit kan halen. Of heeft de periode die je er tussenuit bent gegaan je laten inzien wat je werkelijk wilt met je leven?

Wil je een functie waar veel werkervaring voor nodig is? In dat geval geven werkgevers het advies om eerst die werkervaring op te doen, om hierna alsnog een tussenjaar te nemen. Dan heb je in elk geval een goed gevulde rugzak (en CV) om vervolgens door te solliciteren.

De in’s en out’s

Als laatste willen we je graag nog wat praktische tips meegeven voor je besluit het tussenjaar te nemen.

  • Bedenk het doel van je tussenjaar. Is het alleen voor de fun of wil je ook iets leren? Stem je keuzes hierop af.
  • Zoek uit wat het kost om je tussenjaar te financieren. Kan je het betalen? Zijn er misschien financieringsopties waar je aanspraak op kan maken? Of heb je een strak spaarplan nodig? Een tussenjaar als Au Pair kan al vanaf €395,-, een reis vanaf elk budget en een uitwisselingsprogramma vanaf €9.995,-. Dit laatste is dan ook niet voor iedereen weggelegd, maar kan mogelijk worden door sponsoring, een betaalde blog bijhouden of door een beurs aan te vragen.
  • Als je naar het buitenland gaat, lees je in! Het land kan een compleet andere cultuur hebben en je wilt niet voor verrassingen komen staan als je het vliegtuig uit komt. Denk ook aan je visum of andere benodigde papieren.

En nog een extra tip (los van bovenstaande, maar wel heel handig): als je klaar bent met je studie, vergeet dan ook zeker niet om deze dingen te regelen.

Bewaar dit artikel op Pinterest

Inge Renes
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen