Deeleconomie: wat wij millennials allemaal (niet) delen
04 januari 2022 

Deeleconomie: wat wij millennials allemaal (niet) delen

Millennials zijn de últieme doelgroep voor de zogeheten deeleconomie. Het concept is om minder tot geen spullen te bezitten, maar deze te delen met de wereld. Zo proberen we minder te consumeren en minder schadelijk te zijn voor onze planeet. Het klinkt misschien suffig (is het écht niet hoor), we schreven eerder al over delen: het bespaart je soms verdraaid veel geld. Grappig genoeg is deze beweging vooral populair bij jongvolwassenen (dat zijn wij!). De Boomer-generatie bezit veel, waardoor ze een gevoel van zelfstandigheid beleven. Maar Millennials zijn gewend om kleiner te wonen, minder uit te willen geven aan spullen, maar meer aan ervaringen en realiseren zich dat ze gelukkiger zijn met minder fysieke attributen in huis. Wat we dan zoal delen? Check het hieronder!

Auto’s delen

Mijn familie vindt mij nog steeds schattig en lief als ik weer eens met de ouders meerijd naar een verjaardag of andere aangelegenheid. ‘Ben je weer met taxi de familia meegereden?’, vragen ze dan. ‘Ja!’, antwoord ik dan resoluut. Een eigen auto? Ik heb er wel eens naar gekeken hoor, maar duur dat die krengen zijn! Het enige voordeel is dat ik voor de deur gratis kan parkeren, maar dat is net zoiets als drie limoenen in een netje kopen (terwijl je er 1 nodig hebt) omdat dat omgerekend goedkoper is dan één: je bent simpelweg meer geld kwijt dan wanneer je het niet doet.

Sinds kort ben ik dan ook trotse beheerder van twee deelauto’s. Er staan er een aantal in de wijk en ik ben 'beheerder'. Het kost een paar tientjes als je ze een avond nodig hebt. Ik ben helemaal in m’n element als ik in 'mijn' auto rijd. Een deelauto is goedkoper wanneer je nauwelijks een auto nodig hebt, is duurzamer én de straat staat niet bommetje vol met auto's die amper gebruikt worden. Want één deelauto leidt gemiddeld tot zo'n elf minder auto's in de straat. Benieuwd of een deelauto iets voor jou is? Je leest het in dit artikel!

Tip: Wil je ook een auto huren? Via MyWheels kan ik je €10,- korting op je eerste rit aanbieden, dus boek hem snel! Het kost niks om een account aan te maken en ben je van plan vaker te rijden? Dan kun je een (maandelijks opzegbaar) abonnement afsluiten vanaf €10,- per maand waarmee je korting krijgt op je huur én kilometers.

Huishoudelijke items delen

Mijn vrienden noemen mij sinds jaar en dag al 'de HEMA'. Niet omdat ik ook in geldnood zit net als de HEMA (af en toe dan), maar omdat ik van alles wel iets heb. Een gourmetstel nodig? Heb ik. Een boormachine? Heb ik. Een klusradio waar verf op mag komen? Geen probleem. Bij tijd en wijlen leen ik weer eens wat uit via vrienden of via Peerby. Peerby is een platform waar je spullen kunt lenen of verhuren aan anderen in de buurt, superhandig. Zo worden alle spulletjes toch nog een keer gebruikt. Lekker actief in de zogeheten deeleconomie, ik ben tevreden.

Eten delen

Zeker in kleine of eenpersoonshuishoudens kan het veel geld kosten om elke dag afwisselend en gezond te eten. Daarbij heeft niet iedereen zin om dagelijks een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Thuisgekookt biedt een uitkomst, want zij hebben maaltijden die andere thuiskoks in je woonplaats hebben bereid. De thuiskoks maken bijvoorbeeld vier porties, maar eten er twee. De andere twee kun jij dan overnemen voor een klein bedrag. In 2017 is er onderzoek gedaan naar de impact van dit initiatief, en wat blijkt: door het delen van maaltijden (tegen betaling) eten afhalers gezonder, hebben de afhalers meer sociaal contact en de zelfredzaamheid wordt verhoogd (zo merken afhalers langer op zichzelf te kunnen wonen door eerder genoemde voordelen).

Kleding delen

Het schijnt dat we tot wel 80% van onze kledingkast laten verstoffen. We blijven wel nieuwe dingen kopen, waardoor het niet verbazingwekkend is dat op een zeker punt je roede uit je kast valt. Gek genoeg is het vaak niet het probleem dat we weinig tot geen kleding hebben, maar dat er zo veel in ligt dat we niet meer weten wát er precies in ligt waardoor we naar maar weer nieuwe kledingstukken shoppen. Ben je het zat? Kijk dan eens op LENA-Library. Hier kun je kleding 'huren' voor een x-bedrag. Heb je tóch nieuwe spullen zonder er de volle mep voor te betalen. Vind je het echt geweldig? Dan kun je het altijd overkopen.

Huisdieren delen

Geen grapje. Tegenwoordig kun je zelfs huisdieren lenen. Heb je wel eens behoefte aan een lange wandeling met een trouwe labrador die vrolijk kwispelt als je naar hem kijkt, terwijl het zonnetje schijnt en je haren in de wind wapperen? Maar kijk je ook sip naar buiten als het weer eens regent of wanneer je het eind van de maand niet haalt om eigen boodschappen te kopen? Dan is een leendier misschien dé oplossing! Je kunt een vakantie-oppas zijn, of als je parttime werkt (of nog studeert) een dier vermaken terwijl het baasje aan het werk is. Zo heb je toch een soort van je eigen huisdier, zónder alle lasten.

Diensten delen

Zet een gemiddelde Amerikaanse film aan die zich afspeelt in New York en er komt een appartementencomplex in voor met conciërge die pakketjes aanneemt of klusjes afhandelt. Maar waarom wordt dit afgedaan als product voor the rich and famous? Steeds meer woningcorporaties en woongroepen delen services met elkaar. Dit kan een klusjesman zijn, maar bijvoorbeeld ook een gym of een deelauto. Door deze services met elkaar te delen, kost het je uiteindelijk minder geld.

Off limits

Maar lang niet alles is om te delen. Tandenborstels bijvoorbeeld, brrr. Of ondergoed. Ja-ha, je wast het toch weer. Nee-hee., ik wil het niet. Pak ‘m beet tien jaar geleden stond ik in de kroeg en had ik het gezellig met een jongen. Zijn vriend stond er naast en eerder hadden ze het (het ging nog over de rekening) gehad over ‘eerlijk zullen we alles delen’. Toen ik opkeek en die vriend ook wel een wasmachine beurt met mij wilde proberen, heb ik toch maar een stap naar achter gezet. Nog zoiets wat nou eenmaal niet zo geschikt is om te delen.

Over de schrijver
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.
Reactie plaatsen