10 zero waste hacks met spullen die je altijd in huis hebt

Duurzaam leven lijkt best moeilijk, en dat is het soms ook. Maar er zijn zeker wat kleine stappen die je kunt zetten waardoor je toch wat duurzamer leeft. Misschien is de impact ervan klein, maar het geeft sowieso een fijn gevoel. Omdat het vandaag de Dag van de Duurzaamheid (voor het onderwijs) is, licht ik in dit artikel 10 easy zero waste hacks uit die in elk huishouden toepasbaar zijn. Let’s go!

1. Glazen potjes

Wie heeft er eigenlijk geen hekel aan glas naar de glasbak brengen? Ik in ieder geval wel. Een makkelijke oplossing is het glas hergebruiken. Dit geldt voor glazen potjes, maar ook voor glazen flessen. Peuter of week wel even de etiketten los of verf het glas in een kekke kleur, en je bent klaar voor een georganiseerd huis. Want glazen potjes zijn ideaal voor het opslaan van moeren en bouten, sieraden, leftovers, verse thee, granen of doe er een waxinelichtje in. De glazen flessen kun je hergebruiken voor (droog)bloemen en zelfgemaakte limonade voor in de koelkast.

zero waste hacks met spullen die je in huis hebt (6)
Hergebruik van glazen potten voor bijvoorbeeld granen staat gezellig in je keukenkastje.

2. Aluminium blikken

We kopen allemaal wel eens een blik soep of een blik groenten. Niet vers, wel makkelijk. Je kunt deze blikken easy hergebruiken voor planten binnen- en buitenhuis. Bij een Unox-blik is het leuk om het etiket eraf te halen, maar het behouden van een Chinees etiket kan soms wel tof zijn.

3. Plastic tasjes

In sommige winkels kun je nog plastic tasjes kopen en wellicht koop je groenten in een plastic zakje bij de (super)markt. Ik hergebruik deze zakjes voor kleinere prullenbakjes in huis, zoals die in de toiletruimte en badkamer én voor de kattenbak.

4. Inpakpapier

We krijgen allemaal wel eens cadeautjes, voor onze verjaardag of tijdens de feestdagen. Vaak worden de cadeautjes ingepakt in inpakpapier of gegeven in een mooi cadeautasje. Dit inpakmateriaal wordt maar kort gebruikt en is meestal nog helemaal goed. Je kunt dit dus prima bewaren voor wanneer jij een cadeautje wilt geven aan iemand anders. Dit geldt tevens voor bepaald opvulmateriaal bij pakketleveringen. Zo had ik laatst een doos die vol zat met een soort kraftpapier. En dat is helemaal hip als inpakpapier at the moment!

zero waste hacks met spullen die je in huis hebt (6)
Kraftpapier is helemaal hip!

5. Boeket bloemen

Dit is mijn favoriete recycle hack. Ik koop of bestel geregeld een bosje bloemen en laat deze dan na een week drogen. Het drogen van de bloemen doe je door ze tussen boeken of kranten te leggen en een weekje te laten liggen. Daarna kan je er van alles leuks mee doen. Bijvoorbeeld inlijsten, kaartjes ervan maken, plaatsen in vaasjes of het versieren van cadeautjes. Gedroogde bloemen staan altijd gezellig!

6. Verpakking van ijsbakken

Heb je weinig Tupperware doosjes of zijn ze verkleurd door de tomatensaus of curry? Koop je lievelingsijs – wel in een plasticbak deze keer – en bewaar de verpakking. De verpakking is goed te gebruiken als meeneembakje en je kunt in veel gevallen de lucht eruit laten ontsnappen bij het sluiten van de deksel. Deze hack zorgt voor een win-winsituatie, want je kunt lekker ijs eten en je hebt meteen een meeneembakje.

7. Verpakking verzorgingsspullen

Bij verzorgingsartikelen, zoals scrub of douchegel, wordt er veelal gebruikgemaakt van kleinere verpakkingen van plastic of glas. Deze verpakkingen zijn soms weer herbruikbaar, dit is afhankelijk van het soort sluiting. Ik hergebruik deze verpakkingen voor vakanties of weekendjes weg. Zo heb ik in de mini-verpakking van de Rituals scrub nu mijn bodylotion. Handig! En ik heb ooit een kleine tester gezichtsreiniger gekregen waar ik nu gezichtscrème in doe, omdat dit een klein handig potje is.

zero waste hacks met spullen die je in huis hebt (6)
Hergebruik kleine potjes voor verzorgingsproducten als je een weekendje weggaat.

8. Oude lakens of handdoeken

Misschien heb je wat oude (strand)handdoeken of lakens over die eigenlijk in de weg liggen in je kast. Vaak is dit prettig textiel voor het schoonmaken van je keuken, badkamer of vloer. Was de items en knip ze daarna in stukken. Zo heb je altijd schoonmaaklappen in huis.

9. Lege Tic Tac doosjes

Tic Tac doosjes zijn klein, afsluitbaar en gemakkelijk om bij je te dragen of ergens mee naar toe te nemen. Handig voor oplaadkabels of vitaminepillen wanneer je een weekendje weggaat. Extra voordeel bij het opbergen van oplaadkabels is dat ze veilig opgeborgen zitten waardoor ze minder snel kapot gaan

10. Parmezaanse kaas box

Deze tip heb ik via Pinterest (hier vind je trouwens echt heel veel zero waste hacks!). Parmezaanse kaas en edelgistvlokken koop je meestal in een strooiverpakking. Wanneer deze verpakking leeg is, kun je deze vullen met ander strooigoed zoals suiker of bakversieringen. Zo kun je in de winkel kiezen voor de papieren verpakking en deze in de ‘oude’ strooiverpakking doen. Handig ook, want zo voorkom je uitschieten bij het strooien.

Wil je meer easy recycle tips voor je huishouden? Bekijk dan snel ons Pinterest-bord! En wil je meer leren over zero waste hacks? Lees dan zeker eens dit artikel met 9 gemakkelijke zero waste swaps voor in huis.

Bewaar dit artikel op Pinterest!

Esther Riphagen
Een echte creatieve duizendpoot, dat is Esther. Van artikelen schrijven tot dichten en van droogbloemen tot aan verbouwen. Ze staat nooit stil en struikelt wel eens. Via VLWSSN deelt ze al haar do's en don'ts zodat jij steady kan blijven gaan!

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen