Zero waste: 9 makkelijke swaps voor beginners

Leven zonder afval, het lijkt onmogelijk. Toch kun je door een paar simpele aanpassing je afvalhoop een stuk verminderen. Wil je weten hoe? Hieronder staan 9 makkelijke zero waste swaps die je vandaag al kunt invoeren.

1. Zeeppompjes

Op het toilet, badkamer en in de keuken heb je waarschijnlijk een zeeppompje staan. De kans is groot dat het een wegwerp zeeppompje is. Vervang alle wegwerp zeeppompjes door een pompje dat je kunt navullen. Ga bijvoorbeeld naar de Casa of Xenos en koop een aantal leuke zeeppompjes. En dan nu de uitdaging: waar vind je zeep om de pompjes mee te vullen? In de winkel zijn veel navulverpakking te koop. Maar dit zijn ook weer plastic verpakkingen. Een duurzamere optie is bijvoorbeeld Marcel’s Green Soap Handzeep. De zeep zit in een 100% gerecyclede fles en de ingrediënten zijn 99% biologisch afbreekbaar. Doe de fles als hij leeg is bij het plastic afval, dan kan die weer gerecycled worden. Je zou ook zelf je zeep kunnen maken, op de blog van Awkward Duckling vind je een recept.

2. Bamboe wattenstaafjes

Tegenwoordig zijn er in steeds meer winkels bamboe wattenstaafjes te koop. De Etos verkoopt bijvoorbeeld bamboe wattenstaafjes, maar die zitten in een plastic verpakking. Beetje jammer. Een andere optie zijn de bamboe wattenstaafjes van The Humble Co. Deze zijn 100% biologisch afbreekbaar en zijn verpakt in een dun kartonnen doosje. Ook leuk: ze zijn te koop in verschillende kleuren.

3. Houten afwasborstel

Een houten afwasborstel is een duurzame keuze als je minder plastic wilt gebruiken. Bij de meeste houten afwasborstels kun je ook de borstelkop vervangen. Zo hoef je maar één gedeelte van de afwasborstel weg te gooien. Na een tijdje is de houten steel ook aan vervanging toe, maar je doet er veel langer mee dan een plastic variant.

Bijenwasdoeken zijn een duurzame vervanging voor aluminiumfolie

4. Zero waste shoppen met linnen tasjes

Doe standaard een aantal canvastassen in je boodschappentas. Zo hoef je bijvoorbeeld appels niet meer in een apart plastic zakje te doen, maar kun je daar een canvastas voor gebruiken. Er zijn ook fijne linnen tasjes te koop, speciaal om groente en fruit in te verpakken. Ideaal! Stop deze in je boodschappentas en je hoeft los fruit of losse groentes niet meer in plastic te gooien.

5. Bijenwasdoeken

Heb je al eens van bijenwasdoeken gehoord? Dit is een duurzame variant van aluminiumfolie. Bijenwasdoeken zijn te koop in small, medium en large. Ze zijn wel een stuk duurder dan een rol aluminiumfolie, maar de doeken kun je ruim een jaar gebruiken én ze zijn duurzaam. Je dekt met een doek bijvoorbeeld gemakkelijk een bakje met leftovers af of je gebruikt ze om je boterhammen in te verpakken. De bijenwasdoeken kun je gemakkelijk schoonmaken met koud water, laat ze even drogen en je kunt ze de volgende dag weer gebruiken. Let wel op: na ongeveer een jaar zijn wel echt aan vervanging toe én de doeken mogen niet warm worden. Dat is niet goed voor de bijenwas die op de doeken zit.

6. Herbruikbare koffiebeker

Reis je veel en koop je vaker koffie of thee onderweg? Neem dan een herbruikbare koffiebeker mee, zoals een Stojo-cup. Stop de cup standaard in je tas en als je bij de Starbucks of Kiosk wat drinken gaat halen, vraag dan of ze daar je drankje in willen doen. In de meeste gevallen krijg je ook korting.

Een herbruikbare waterfles mag zeker een eyecatcher zijn

7. Verse thee

Als je veel thee drinkt, dan gooi je per dag wel een aantal theezakjes in de prullenbak. Een goed alternatief voor zakjes thee is verse thee van bijvoorbeeld Simon Lévelt. Hier verkopen ze verse thee in papieren zakjes, ideaal. En er is heel veel keuze en de theetjes zijn veel lekkerder. Nog een voordeel: je kunt met één schepje verse thee zo’n vier of vijf keer een kop thee maken.

8. Shampoobar

Een shampoobar is shampoo in de vorm van een blok zeep. Geen plasticverpakking dus! De afgelopen tijd zijn er ontzettend veel shampoobars op de markt gekomen. Niet elke bar is even fijn, dus let goed op de samenstelling. In het begin is het even wennen om met een blok ‘zeep’ je haren te wassen, maar het went snel.

9. Waterfles

En natuurlijk de laatste swap is misschien wel de makkelijkste: een herbruikbare waterfles. Dopper is een van de bekendste, maar bijvoorbeeld Chilly heeft ook hele leuke en fijne herbruikbare waterflessen. Een waterfles mag ook wel echt een eyecatcher zijn, kijk hoe leuk is deze of deze. Super tof! Maak er een statement mee en inspireer anderen om ook zo’n herbruikbare waterfles te kopen.

Onthoud: elke zero waste swap is er weer één, ook al lijkt het niet groot. Met elke stap draag je weer bij aan een beter milieu! Wil je meer leren over duurzaamheid? Download dan snel gratis ons e-book ‘Groen Doen’ bomvol tips en tricks van experts.

Joni Hendrix
Joni is oprichter en hoofdredacteur van VLWSSN. Na haar studie miste ze een plek waar ze heen kon met al haar vragen. Want... je bent klaar met studeren, en nu? Omdat ze dit erg gemist heeft, is ze dit platform gestart om jou wél een plek te geven waar je terecht kunt voor heel veel informatie over het leven na je studie.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen