Capsule wardrobe: kledingkast met 30 items, top of flop idee?

De capsule wardrobe. Wellicht heb je de term al eens horen vallen, maar wat is het nou precies? Capsule wardrobe is een officiële Britse term die is ontstaan in de jaren zeventig. Het staat voor een aantal onmisbare items in je kledingkast, die niet uit de mode gaan en die je ieder seizoen op een andere manier kunt combineren. Laura de Jong (36) leeft zo duurzaam mogelijk en een onderdeel daarvan is haar capsule wardrobe. Maar dit is meer dan alleen maar duurzaam, het biedt ook rust en bespaart tijd en kosten. Handig als je leven toch al druk is. We stelden Laura wat vragen!

Laura studeerde in 2010 – toen 26 jaar oud – af aan de modeacademie met een spraakmakend project. Ze ging een jaar lang geen kleding kopen. “Het was eigenlijk een statement tegen de fast fashion industrie. Ik wilde meer aandacht voor kwaliteit en creativiteit. Samen met dertig anderen uit de modewereld begon ik aan deze uitdaging. Uiteindelijk deden er wereldwijd meer dan 2.000 mensen mee. Het gaf veel rust om niet steeds iets nieuws te hoeven kopen. Ik ontdekte dat ik vaak ‘vertrouwen’ kocht. Een feestje of sollicitatiegesprek? Dan voelde ik de behoefte om iets nieuws kopen het sterkst.” Toch hield Laura de uitdaging vol. “Het leuke was dat ik juist steeds meer complimenten kreeg over m’n ‘oude’ kleding. Ik ontwikkelde een eigen stijl en ging creatiever met outfits om.”

Laura de Jong is al tien jaar bezig met duurzame kleding. (Foto: lauraenjames.com)

Capsule wardrobe

Na dit shopvrije jaar kocht Laura wel weer kleding, al was het veel minder dan voorheen. Ze heeft nu een capsule wardrobe: per seizoen dertig items in haar kledingkast, die passen bij haar persoonlijke stijl en die ze steeds op een andere manier kan combineren. “Ik ken mijn eigen smaak zo goed dat ik nooit meer miskopen doe. En ik durf nu te investeren in duurzame kleding, ook als deze duurder is. Ik weet immers zeker dat ik het item ga dragen. Ik deed ook een opleiding tot kleur- en stijlconsulent. Door deze extra kennis kan ik nu aan anderen uitleggen waarom ze zoveel complimenten krijgen over die ene jurk en ze zich niet fijn voelen in een bepaalde trui.”

Extra tijd over

Met een capsule wardrobe heb je minder kleding en toch stelt Laura dat je altijd iets leuks hebt om aan te trekken. Nieuwe kleding voor een bijzondere gelegenheid is volgens haar niet nodig. “De minimale keuze aan kledingstukken geeft rust. Rust in je kast, want er ligt veel minder kleding in, maar ook rust in je hoofd omdat alle items in je kast geschikt zijn en je deze met elkaar kunt combineren. Het is vaak lastig voor te stellen dat je met maar dertig items echt voldoende items hebt. Maar kijk eens hoeveel procent van je kledingkast je daadwerkelijk draagt. Dat zijn vaak steeds dezelfde items. Door alleen die items in je kast te houden, heb je veel meer overzicht.”

Eigen stijl

Je hebt vast wel eens een kledingstuk speciaal voor een date of een andere gelegenheid gekocht. Zonde, omdat dit vaak items zijn die je anders niet zou kopen. “Het kopen van deze kledingstukken vermindert vaak alleen op korte termijn het gevoel van onzekerheid. Een maand later gooi je weer je winkelmandje vol bij dezelfde webshop of koop je een goedkoop jurkje. Door te focussen op kledingstukken waar je je echt lekker in voelt, groeit je eigen stijl. Je kijkt naar kleding die iets voor jou doet in plaats van je te laten beïnvloeden door een vriend(in) of influencer. Als je kleding koopt die bij jou past, kun je er langer mee doen en word je er ook op de lange termijn blij van.”

De capsule wardrobe van Laura. (Foto: lauraenjames.com)

Tip van Laura: Ontdek je een outfit waarvan je echt blij wordt? Maak hier een foto van en bewaar deze in een speciaal mapje op je telefoon. Onzeker of zin om iets nieuws te kopen? Dan kun je altijd terugvallen op deze foto’s en de outfits herhalen. Kijk waarom die outfit jou zo goed doet voelen. Is het de kleur, het materiaal of de stijl? En kun je dit resultaat vaker creëren?

Miskoop

Iedereen doet weleens een miskoop. Niet erg, vindt Laura, daarvan kun je juist veel leren. “Vraag jezelf af waarom iets een miskoop is. Is het een strakke broek waar je buikpijn van krijgt of kun je eigenlijk niet tegen kriebeltruien? Of is de trui qua kleur perfect voor je vriendin, maar niet voor jou? Leer van je miskopen en noteer deze. Dan overkomt het je niet nog een keer.”

Cursus

Afgelopen mei besloot Laura om haar tien jaar aan kennis over bewuster met kleding omgaan in een cursus om te zetten. Inmiddels deden er al meer dan 500 vrouwen mee aan haar cursus ‘Je eigen capsule wardrobe’. Het ontwikkelen van een duurzame kledingkast kan wat tijd in beslag nemen en wie weet helpt een capsule wardrobe je op weg. Benieuwd wat een capsule wardrobe jou verder  kan opleveren en of hoe het kan helpen bij het ontwikkelen van een eigen stijl? Check dan de cursus of het instagramaccount van Laura. Ik ben in ieder geval wel benieuwd naar zo’n duurzame kledingkast. Aankomend weekend ga ik een weekendje weg en ik heb alleen daarvoor al twintig items gepakt…oeps. Genoeg te leren dus!

Benieuwd naar andere tips over je kledingkast verduurzamen? Lees dan onze artikelen over slow fashion en duurzame kleding kopen met een klein budget.

Bewaar dit artikel op Pinterest!!

Esther Riphagen
Een echte creatieve duizendpoot, dat is Esther. Van artikelen schrijven tot dichten en van droogbloemen tot aan verbouwen. Ze staat nooit stil en struikelt wel eens. Via VLWSSN deelt ze al haar do's en don'ts zodat jij steady kan blijven gaan!

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen