Doe de test: laat jij een groene voetafdruk achter?

We proberen eigenlijk allemaal steeds vaker zo duurzaam mogelijk te zijn. En wat dat betreft helpen alle beetjes. De een eet minder of geen vlees, de ander draagt duurzaam geproduceerde kleding en weer een ander woont in een zelfvoorzienend huis. Maar wat is die impact nu werkelijk? Onlangs werden wij gewezen op de voetafdruktest van het Wereld Natuurfonds. Ik heb de test gedaan, want ik was wel eens benieuwd hoe duurzaam mijn voetafdruk is. Here we go!

De Voetafdruktest

De test van het WWF bestaat uit vier onderdelen: wonen, voeding, lifestyle en vervoer & vakantie. Belangrijk om de test te kunnen maken is dat je afweet van bepaalde aspecten in je leven: wat eet je, wat doe je en bovenal waar woon je? Vragen die niet iedereen kan beantwoorden, omdat ze bijvoorbeeld in een huurhuis wonen. Of omdat ze nog thuis wonen. Een interessante casus om eens uit te zoeken én om te kijken of je met jouw voetafdruk invloed hebt op enkele zaken!

Wonen

In het eerste onderdeel gaat de test in op je woning. Waar woon je: in een appartement of grote villa? Is je huis geïsoleerd? Of heb je bijvoorbeeld nog enkel glas? En hoe wordt dit huis verwarmd? Ik had persoonlijk nog nooit van grijze stroom gehoord. Ik dacht dat er enkel stroom en groene stroom bestond. Maar nee, kennelijk wordt mijn huis verwarmd middels grijze stroom. Dit is (helaas) stroom opgewekt door fossiele brandstoffen zoals gas, aardolie en kolen. Verbeterpuntje dus.

Voeding

Bij de eerste vraag stagneerde ik gelijk: waar komt mijn fruit en groente vandaan? Ik koop het veelal bij een grote supermarkt, maar soms ook bij de Turk op de hoek. Een klein onderzoekje leerde mij dat mijn fruit en groente absoluut niet lokaal worden ingekocht. Maar dat het bij een grotere supermarkt ook niet per se loont om het biologische alternatief te kopen, omdat hier duidelijk bij staat: niet-EU landbouw.

Ik gebruik boterkuipjes en glazen potten als bloempotten en asbakken

Dan het kopje papier. Ik gebruik thuis geen papier. Of wel? Ik heb prachtige kladblokjes liggen van verschillende papiersoorten. Maar of het gerecycled is? Opnieuw de middelmatige voetafdruk gekozen. Want ik heb wel een nee-nee sticker en hoewel ik dit niet kon kiezen ontvang ik ook geen weekblad.

Afvalscheiding, nog zoiets. Mijn ouders hebben zestien prullenbakken aangeleverd gekregen door de gemeente. Scheiden zullen ze! Maar ik woon midden in de stad en ben dus overgeleverd aan de ondergrondse prullenbakken. Die staan alleen maar bij het winkelcentrum. Hoe vervelend ik het ook vind, ik scheid daardoor minder mijn afval (wil je trouwens meer weten over afscheiding? Check dan hier onze tips.). Want om nu met heel wat tassen (papier, glas, plastic, groen én restafval) door de wijk te fietsen gaat mij dan weer iets te ver. Om dan nog maar te zwijgen over de discussie wat nu precies duurzamer is: van tevoren scheiden of naderhand? Ik houd mij dan ook maar vast aan het feit dat ik boterkuipjes en glazen potten gebruik als bloempotten en asbakken. En dat ik restjes eten niet weggooi, maar zo veel mogelijk ‘hergebruik’ in wraps of quiches.

Lifestyle

Nieuw kopje, nieuwe ronde. Ik ben erg benieuwd waar ik minder duurzaam in ben: lifestyle of wonen. Want ik heb niet het idee dat ik lifestyle technisch zo on-duurzaam ben. Nou goed, de vragen (en antwoorden) gaan het mij vertellen.

Als het gaat om het aanschaffen van nieuwe producten moet ik echt heel goed gaan nadenken. Hoeveel schaf ik eigenlijk op jaarbasis aan? Door corona ben ik begonnen met een online stylist: iemand die vier keer in het jaar een set kleding voor mij uitkiest, dit naar mij opstuurt en ik kan de items thuis passen. Hierbij ligt de nadruk op duurzaam geproduceerde kleding. Hierdoor koop ik wel degelijk minder kleding. Nieuwe meubels komen er ook niet zo vaak in. Al is het mij onduidelijk of de test enkel banken en kasten bedoelt of ook een fotolijstje. Anders ben ik toch schuldiger dan ik denk.

Vervoer & vakantie

Waar ik goed op scoor is de auto: yes! Die heb ik niet,100% score. Want als ik wel een auto nodig heb huur ik een deelauto via MyWheels. Verder reis ik met het openbaar vervoer en de NS gebruikt tenslotte alleen windstroom.

Dan de vakantie. Nog een heikel punt als we het hebben over corona. Het afgelopen jaar ben ik natuurlijk niet weg geweest. Maar ik kan niet ontkennen dat ik niet houd van een mooie reis. Het liefst ga ik meerdere keren per jaar op vakantie, of het nu in Nederland, Europa of wereldwijd is. Ook zou ik het liefst met de trein willen reizen. Alleen zijn die reizen nog steeds tien keer zo duur als het vliegtuig.

Voor mijn voetafdruk is het grootste verbeterpunt lifestyle (dus toch!)

Mijn voetafdruk

Mijn uitslag wordt naast die van de gemiddelde Nederlander gelegd en over het algemeen wijk ik (gelukkig) niet heel erg af. Wel zijn er nog een hoop verbeterpunten. Iets waar ik de komende jaren graag aan wil werken.

Mijn voetafdruk als het gaat om wonen is onder gemiddeld. Dat is top! Ik woon klein en heb een redelijk goed geïsoleerd huis. Daarbij let ik op het verbruik als ik van huis ben en maak ik dit inzichtelijk middels een app.

De overige drie factoren hebben nog ruimte voor verbetering. Ik kan nog meer letten op een duurzamere voeding door plantaardig en uit eigen tuin te eten. Dit laatste staat op de planning met mijn eigen moestuin. Ook kan ik letten op een meer duurzame vakantie. Vaker dichtbij huis en dus reizen met de trein.

Het grootste verbeterpunt is lifestyle (dus toch!). Dit is tevens de makkelijkste om te verbeteren, want ontzettend breed: persoonlijke verzorging, veranderingen in koopgedrag, recyclen, water besparen. Allemaal factoren die hieronder vallen en waar ze concrete tips voor hebben.

Ontdek jouw voetafdruk

De test is echt binnen tien minuten ingevuld. Dus wil je weten hoe je ervoor staat? Doe hem dan zeker. Je haalt er nuttige tips uit.

Wat ik wel jammer vind (het is dan ook de vraag of je meer mag verwachten) is dat de vragen en antwoorden redelijk specifiek zijn en je dus nooit je volledige persoonlijke situatie kunt schetsen. Daarbij vind ik de resultaten te globaal en benoemen ze niet concreet wélke stappen ik per onderwerp kan nemen om tot een duurzamer resultaat te komen.

Wel kom je tot de pijnlijke conclusie dat de Nederlander an sich een redelijk grote voetafdruk heeft. Zeker in vergelijking met andere landen.  

Des te meer reden om dus hard aan het werk te gaan en wél met vier boodschappentassen vol afval naar de winkel te lopen. En des te meer reden om mijn huisbaas te informeren over groene stroom. Al acht ik de kans groot dat deze stap pas wordt ondernomen op het moment dat ik een eigen huis ga kopen en deze naar eigen wens kan verduurzamen. Op zich weer een mooi doel op zichzelf. Wil je jouw voetafdruk meten? Check het hier!

Enne… als je de test hebt gedaan en er is nog (heel veel) ruimte voor verbetering: check dan zeker al onze artikelen over duurzaamheid én download snel gratis ons e-book Groen Doen!

Inge Renes
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen