Duurzaam koken én eten: tips voor tijdens de feestdagen

Met de feestdagen in het vooruitzicht ben je waarschijnlijk al volop bezig met het verzinnen van het menu. Maar heb je ook al nagedacht over hoe je het thema duurzaamheid deze feestdagen kunt laten terugkomen? Rond de kerstperiode staan we namelijk ontzettend veel in de keuken en wordt er veel eten uiteindelijk toch weggegooid. Wij hebben een aantal kook- en eettips voor je op een rij gezet om tijdens de feestdagen duurzaam koken en eten makkelijker te maken!

Duurzaam eten

Bewust eten kopen

Inkopen doen voor een kerstdiner is een uitdaging, maar als je slim inkoopt hoef je ook minder eten weg te gooien. Bereken dus van tevoren de porties die je nodig gaat hebben voor bepaalde gerechten en maak een redelijke inschatting van hoeveel er daadwerkelijk gegeten gaat worden. Zo voorkom je dat je gerechten die je niet kunt bewaren voor het merendeel weggooit aan het einde van de avond. En is het echt zo erg als het eten uiteindelijk op is? Liever alles op, dan veel te veel over hebben, zo vinden wij.

Eet minder rood vlees

Een bekende traditie met kerst is dat er een groot hoofdgerecht met vlees wordt bereid (kennen we allemaal het kerstliedje Flappie nog?). Maar de productie van vlees is ontzettend belastend voor het milieu. Gelukkig maakt vegetarisch en vegan eten een opmars in de Nederlandse cultuur. Je kunt er dus ook voor kiezen om deze kerst eens een vegetarisch gerecht op tafel te zetten. Met deze 6 lekkere vleesvervangers komt dat zeker goed,

Eet meer groente en fruit

De meeste plantaardige producten hebben een lage impact op het milieu tijdens productie. Daarom kun je dus beter voor meer groenten en fruit gaan bij het bedenken van je kerstmenu. Als je dan ook nog eens seizoensproducten gebruikt en let op de herkomst, ben je helemaal duurzaam bezig. Producten die namelijk lokaal – of in ieder geval in ons land- geproduceerd worden hebben een lagere klimaatimpact dan bijvoorbeeld een product dat met het vliegtuig hierheen moet komen.

Tip van de redactie: Maak stoofpeertjes! Seizoensgebonden, lokaal te verkrijgen, feestelijk en ook nog eens hartstikke lekker.

Kliekjesdag!

Jawel, daar is ‘ie dan. De langverwachte kliekjesdag. Na al die feestdagen (eerste kerstdag, tweede kerstdag, derde kerstdag..) houd je vaak ontzettend veel eten over (of je moet echt super goed zijn in het inschatten van hoeveel iedereen eet, zoals beschreven bij tip 1). En als je dat goed hebt bewaard in een plastic bakje, met een foodhugger of in glazen potten, kun je hier waarschijnlijk nog tot aan oud en nieuw van eten. Bon appetit!

Duurzaam koken

Elektrisch koken

De meest voor de hand liggende aanpassing is natuurlijk om over te stappen op elektrisch koken. Bij voorkeur een elektrische bron op groene stroom. Koken op gas is namelijk belastend voor het milieu: het brengt broeikasgasemissies met zich mee. Daarnaast is aardgas een fossiele brandstof die ooit een keer opraakt. De elektriciteit die we gebruiken om mee te koken komt uit hernieuwbare bronnen. Misschien lukt dit je niet meer voor de feestdagen, maar het zou toch een mooi kerstcadeau zijn voor de aarde.

Food huggers en plastic bakjes

Je kent het wel: tijdens de feestdagen wordt er altijd gekookt voor een weeshuis en blijft er veel eten over. Gebruik plastic bakjes om het overgebleven eten in te bewaren. Het liefst ook bakjes die in de vriezer kunnen. Deze kun je na gebruik ook weer afwassen en hergebruiken. Daarnaast kun je tegenwoordig foodhuggers kopen. Dit zijn siliconen ‘deksels’ waarmee je aangebroken verpakkingen makkelijk kunt afsluiten. Dus al die luxe producten waar je maar een klein beetje van nodig hebt, kunnen gewoon terug de koelkast in met een foodhugger erom, in plaats van de prullenbak. Fijn toch?

Bakpapier vervangen

Een siliconen bakmat kun je gebruiken in plaats van bakpapier. De voordelen op een rijtje: 

  • Je kunt ‘m gemakkelijk met de hand afwassen (dan gaat ‘ie ook langer mee dan in de vaatwasser).
  • Het zorgt voor een gelijkmatig oppervlak (je koekjes zijn nog nooit zo glad geweest).
  • De mat zorgt ervoor dat er geen etensresten onderin de oven belanden.
  • Hij gaat jarenlang mee!

Eten bewaren in glazen potten

Als je helemaal duurzaam bezig wilt zijn, dan kun je ook je eten bewaren in glazen potten in plaats van plastic bakjes. Glazen potten kopen we vaak in de supermarkt (denk aan honing, mayonaise, olijven, etc.) en gooien we daarna weg. Maar glazen potten zijn niet alleen handig voor het bewaren van restproducten. Tijdens de kerst kun je ondiepe glazen potjes gebruiken om toetjes in te serveren! Heb je meer interesse in het bewaren van (plastic) potten voor hergebruik? Lees dan ook even dit artikel over de verpakkingsvrije boodschappen van Pieter Pot.

Zoals je ziet is duurzaam koken en eten tijdens Kerstmis helemaal niet zo lastig. Elke stap is er weer één! De feestdagen worden nog leuker als je drie dagen een kerstdiner op tafel kunt zetten voor maar 15 euro. Ook weten hoe? Lees hier hoe redacteur en budgetexpert Inge Renes heerlijke kerstdiners op tafel tovert voor zo min mogelijk geld.

Bewaar dit artikel op Pinterest

Laszlo van Beerendonkhttps://familiarwords.com/
Laszlo is een vrolijke creatieveling die het allerliefst de hele dag schrijft. Dit doet zij dan ook voor Familiar Words, haar eigen bedrijf. Maar ook op VLWSSN deelt zij met veel plezier haar ervaringen en haar vragen over volwassen worden! Want eigenlijk is ze dat ook nog niet.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen