Duurzaamheid in de badkamer: 7 plasticvrije vervangers!

Plasticvrij leven, we zijn er niet allemaal even goed in (ikzelf ook niet!). Maar met wat kleine aanpassingen kun jij ook duurzamer leven. Zo zijn er ontzettend veel duurzame alternatieven waarmee je plastic producten in huis kunt vervangen. Met deze zeven plasticvrije opties voor in de badkamer heb je niet alleen minder afval, maar breng je ook nog eens duurzaamheid in de badkamer!

1. Shampoo bars

Online vind je vaak de vraag: ‘Wat is een shampoo bar?’ en ‘Hoe werkt dat dan?’ Simpel gezegd is een shampoo bar het verpakkingsvrije alternatief voor shampoo. De shampoo bars worden geleverd in een verpakking die je kunt recyclen, lekker milieuvriendelijk dus. Tegenwoordig kun je ze op steeds meer plekken kopen, zoals bij de Lush.

Ze gaan ook langer mee dan traditionele shampoo: één bar staat gelijk aan ongeveer drie flessen shampoo. In het begin is het wel even wennen om met zo’n bar je haren te wassen. Maar even doorzetten en het zit in je systeem. Wie weet wil je nooit meer zonder!

Bamboe is niet alleen geschikt voor decoratie in huis, maar ook voor verzorging! 

2. Bamboe tandenborstel

Wereldwijd worden er jaarlijks een paar miljard plastic tandenborstels weggegooid, omdat ze niet biologisch afbreekbaar zijn betekent het dat bijna al die tandenborstels nog ergens als afval rondzwerven. Hoog tijd voor een fijn alternatief, toch? Bamboe tandenborstels zijn de toekomst voor een schoon gebit, en een schonere planeet!

3. Bamboe wattenstaafjes

Plastic wattenstaafjes dragen voor een groot deel bij aan de plasticvervuiling van onze oceanen. Veel mensen spoelen de wattenstaafjes door het toilet, waarna ze vervolgens in de zee terechtkomen. Een goed alternatief zijn bamboe wattenstaafjes! Ze worden gemaakt van zacht katoen en zijn 100% afbreekbaar. Na gebruik kun je ze weggooien in het gft-afval. Wil je helemaal geen wattenstaafjes meer weggooien? Probeer dan de LastSwab, een wattenstaafje dat je tot wel 1000x (!) kunt hergebruiken.

4. Herbruikbare wattenschijfjes

Gebruik jij nog steeds wattenschijfjes om je make-up er ‘s avonds af te halen? Er zijn tegenwoordig genoeg herbruikbare wattenschijfjes op de markt die je na gebruik gewoon in de was kunt gooien en opnieuw kunt gebruiken. Zo voorkom je dat je dagelijks drie van die schijfjes weggooit, en ze voelen ook nog eens zachter aan. Alleen maar voordelen dus, zo moeilijk is duurzaamheid in de badkamer niet hè?! 

5. Washandjes in plaats van make-updoekjes

Het klinkt misschien een beetje ouderwets, maar washandjes doen nog steeds hun werk als het aankomt op het schoonhouden van je huid. Sommige experts zeggen zelfs dat ze beter zijn dan make-up doekjes, omdat je het vuil niet verder je huid inwrijft. Daarnaast zijn normale make-updoekjes niet biologisch afbreekbaar. Een washandje gooi je gewoon in de was en kun je blijven gebruiken. Je kunt ook nog een grote lap badstof kopen en zelf je washandjes maken. Leuk projectje voor de komende maanden!

Maak zelf je washandjes met een leuk printje!

6. Roestvrij staal scheermes

Plastic scheermesjes, hoeveel gooi jij er jaarlijks weg? In de zomermaanden hebben die benen natuurlijk wat extra aandacht nodig en kun je bijna niet genoeg scheermesjes in je badkamerkast hebben liggen. Een duurzaam alternatief is de zogeheten safety razor. Dit is een roestvrij staal scheermes dat in principe een leven lang mee gaat. Ook geeft het beter resultaat, veroorzaakt het minder afval en ziet hij er ook nog eens super luxe uit. Wat wil je nog meer? 

7. Houten haarborstel of kam

Als je dan toch al je badkamerrituelen onder de loep neemt, dan kan het borstelen van je haar er ook nog wel bij. Ik heb zelf heel lang een plastic haarborstel gehad, omdat deze zogenaamd beter was tegen het klitten van je haar. Maar een houten haarborstel (of kam) doet dat even goed, zo niet beter! Daarnaast beschadig je het haar er minder snel mee en wordt je haar minder snel statisch. Voorbij zijn de dagen van het temmen van ontplofte kapsels! 

Ben je enthousiast geworden van duurzaamheid in de badkamer? Yes, houd vol en ga verder met het verduurzamen van andere plekken in je huis. In dit artikel geven we je 9 makkelijke zero waste swaps die je vandaag al kunt toepassen in huis! 

Bewaar dit artikel op Pinterest

Laszlo van Beerendonkhttps://familiarwords.com/
Laszlo is een vrolijke creatieveling die het allerliefst de hele dag schrijft. Dit doet zij dan ook voor Familiar Words, haar eigen bedrijf. Maar ook op VLWSSN deelt zij met veel plezier haar ervaringen en haar vragen over volwassen worden! Want eigenlijk is ze dat ook nog niet.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen