Duurzaamheid in je kledingkast: wat is slow fashion?

Om uit te leggen wat slow fashion is, moet je eerst weten wat wij in Nederland onder fast fashion verstaan. Fast fashion is letterlijk vertaald snelle mode. De kleding is niet alleen seizoensgebonden, de collecties wisselen tussen de seizoenen door ook nog een aantal keer. Fast fashion draagt bij aan de wegwerpcultuur. De kleding wordt vaak maar kort gedragen en belandt snel in een zak voor het goede doel. Vaak zijn de kledingstukken relatief goedkoop en van lage kwaliteit. Want zeg nou eerlijk, die topjes die je voor een paar euro in de sale hebt gekocht zijn na een paar keer al afgedragen toch? Slow fashion is hét duurzame alternatief voor fast fashion. 

Wat is slow fashion? 

Slow fashion is een mode stroom die niet gebonden is aan de seizoenen of aan snel wisselende collecties. De kleding is van hoge kwaliteit en gaat daarom ook veel langer mee. Een kledingkast met deze duurzamere items is vaak gevuld met een aantal klassieke kledingstukken waar je veel mee kan combineren. Denk bijvoorbeeld aan de blauwe spijkerbroek, het witte blousje, een paar gympen en de little black dress. De kledingstukken zijn vaak wat duurder in aanschaf, maar gaan ook jaren mee. En dat is niet het enige pluspunt: slow fashion wordt ook verantwoord geproduceerd.

Slow fashion is duurzaam geproduceerde kleding die langer mee gaat 

Eerlijke kleding

Kleding die onder slow fashion valt wordt eerlijk en verantwoord geproduceerd. Dit betekent dat de werknemers die de kleding maken in goede omstandigheden werken en eerlijk worden betaald voor hun werk. Ook heeft deze kleding een milieuvriendelijk productieproces. Kleding wordt niet in grote oplages gemaakt, zodat er ook geen materiaal verspild wordt. Een vereiste voor de slow fashion industrie is openheid over de manier van produceren: het moet duidelijk zijn hoe het item geproduceerd is en waar het gemaakt wordt. Is dit niet onder de juiste omstandigheden? Dan is het geen slow fashion. 

Hoe herken je slow fashion?

Je herkent deze kledingstukken ten eerste aan de kwaliteit van het materiaal. Vaak zijn het wat dikkere stoffen (waar de wind niet direct door waait!) als biologisch katoen, wol of linnen, in tegenstelling tot de synthetische stoffen die vaak door de grotere kledingmerken worden gebruikt. Daarnaast kan je deze kleding ook spotten aan de manier waarop een kledingstuk is afgewerkt. Zijn de randen niet omgestikt of zit er een goedkope rits in? Dan is de kans groot dat het fast fashion is.

Tegenwoordig zijn er best wat winkels die betaalbare, duurzame kleding aanbieden

Waar koop je het? 

Misschien wil je wel graag beginnen met het kopen van duurzame kleding, maar weet je niet goed waar dat kan. Tegenwoordig zijn er best wat winkels die betaalbare, duurzame kleding aanbieden. Er zijn een aantal grotere merken die de stap richting duurzaamheid aan het maken zijn, zoals Claudia Sträter. Maar er zijn ook veel creatieve, kleine fairtrade kledingwinkels zoals de Nukuhiva in Utrecht. Nukuhiva wordt ook wel ‘de moeder aller fair fashion-winkels’ genoemd. De moeite waard om eens te gaan kijken! Wil je er een dagje duurzaam winkelen in Utrecht van maken? Zaailingen heeft een lijstje opgesteld met eerlijke kledingwinkels in en om het prachtige centrum.

Voor degenen die graag eerst online even een deep dive in de wereld van duurzame merken wil doen heb ik ook goed nieuws. Growthinkers heeft een deel van het onderzoek namelijk al voor je gedaan! Op de lijst staan twintig duurzame merken, zowel voor mannen als voor vrouwen. Nu heb je alle tools om te beginnen aan jouw duurzame reis!

Wil je graag duurzame kleding kopen maar heb je een klein budget? Lees hier alle tips en tricks om toch slow fashion te kunnen kopen!

Bewaar dit artikel op Pinterest (en volg ons ook meteen!)

Laszlo van Beerendonkhttps://familiarwords.com/
Laszlo is een vrolijke creatieveling die het allerliefst de hele dag schrijft. Dit doet zij dan ook voor Familiar Words, haar eigen bedrijf. Maar ook op VLWSSN deelt zij met veel plezier haar ervaringen en haar vragen over volwassen worden! Want eigenlijk is ze dat ook nog niet.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen