Energie besparen in huis? Zo makkelijk is het!

Tien jaar geleden kwamen de energielabels voor huizen op de markt. Ineens werd je verteld dat je huis één grote energielek was en je helemaal niet goed bezig was. We selecteren inmiddels niet alleen wasmachines, maar ook huizen op hoe duurzaam ze zijn. Tegenwoordig is het steeds hipper om te letten op de energie-neutrale status van een huis. Daarnaast kijk ik graag naar BBC Earth, maar hoop ik dat generaties na mij dit ook nog kunnen zien. Gelukkig kan je met heel kleine stappen een aardig groot verschil maken en hoef je niet per se enorme investeringen te doen. Hierbij een aantal toegankelijke manieren om een begin te maken met energie besparen in huis!

Hoe doe je dat nou, energie besparen?

Als je denkt aan een energieneutraal huis, wek je voldoende energie op om weer te kunnen gebruiken. Dit doe je bijvoorbeeld door zonnepanelen waardoor je geen stroom hoeft af te nemen. Dit wek je dan zelf op! Misschien dat je niet gelijk denkt aan het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp als je in een huurhuis woont. Maar er zijn nog een hoop andere mogelijkheden die je wél kunt toepassen. Zeker als je niet ‘inclusief’ woont (als je wel ‘inclusief’ woont, zitten je energiekosten in je huurprijs inbegrepen) kan dit je veel geld besparen op jaarbasis. 

Let it shine

Als je vanaf nu alleen nog maar ledlampen gebruikt, doe je tot wel 50x zo lang met je lampen dan wanneer je voor een gloeilamp kiest! Ze zijn tegenwoordig helemaal niet meer zo duur en ook het licht heb je tegenwoordig in allerlei tinten, waardoor het niet meer lijkt alsof je het hele jaar ongezellige kerstverlichting hebt hangen. 

Slimme thermostaat

We schreven er al eerder over, maar met een slimme thermostaat kun je enorm besparen op je energie en/ of gas. Tegenwoordig kun je het zo instellen dat de verwarming pas aangaat (of warmer wordt) als je in de buurt bent van je huis. Let op: door het aanschaffen van een slimme thermostaat heb je niet altijd direct zicht op je werkelijke verbruik. Dit doet een slimme meter en deze kun je vaak alleen verkrijgen via je energieleverancier. De thermostaat heeft echt alleen invloed op de verwarming. Heb je even geen geld om te investeren? Trek dan een dikke trui aan en vul een kruik met warm water. Hoeft de verwarming ook niet zo hoog!

Zoek een tussenhuis

Ben je nog op zoek naar een (huur-)huis? Of het nu een appartement of een heel huis wordt, probeer een huis te vinden dat door andere huizen wordt ingesloten. Dus of een tussenwoning of een appartement met bovenburen. Waarom zou je dat in vredesnaam doen? Heel simpel: warme stijgt op, zet uit, het wil overal heen behalve in jouw huis blijven. Als je aangrenzende woningen hebt, zullen zij jouw warmte blokkeren waardoor het uiteindelijk warmer is in jouw huis. Tel uit je winst. 

Met een waterbesparende douchekop bespaar je niet alleen water, maar ook energie

Vitamine-Dak

Hoewel je misschien geen geld hebt om zelf een x-aantal zonnepanelen aan te schaffen, kan dit soms ook via de woningbouwvereniging. Je stelt in dat geval een contract op waardoor je de kosten aan hen terugbetaalt. Velen zeggen echter dat je deze kosten dubbel en dwars terugverdiend door de oplevering aan energie uit die zonnepanelen. 

Drup drup dup

Wanneer je een waterbesparende douchekop koopt, zal dit niet het geluid (drup drup drup) zijn wat je hoort. Vanaf €15,- heb je er al een en je bespaart niet alleen water, maar ook energie. Je hoeft tenslotte minder warmte te verwarmen. Wist je dat je normaal tot wel 13 liter water per minuut verbruikt? Als je een aangepaste douchekop koopt kun je dit bijna halveren. Als je geen zin hebt om de douchekop te veranderen kun je ook een timer aanzetten. Misschien lukt het je wel om je douchetijd te halveren en bespaar je op die manier al kosten uit. 

Tochtslurf

Een van de meest voorkomende redenen dat het koud is in huis, is omdat de warmte verdwijnt door tochten en kieren. Maar om nu gelijk je muren en deuren aan te passen is ook weer zo wat, dus daarvoor heeft Casa een prachtoplossing: een tochtslurf. En niet eens een heel lelijke. Maar een van ribstof die nog knap in je interieur past ook!

Hatsee, het begin is er. Tot je de stap kan nemen om een volledig energieneutraal huis te betrekken zijn het alle beetjes die helpen om je verbruik zo laag mogelijk te houden en wat te besparen op je energie. Zo kunnen we ook over 100 jaar nog genieten van over ijs lopende ijsberen in plaats van ijsberen met zwembandjes om.

Deze pagina bevat affiliate links. Affili-watte? Het zijn links naar webshops die ons wat commissie geven op het moment dat jij besluit via hen één van de gelinkte producten te kopenIets leuks voor jou, een klein beetje moneys voor ons, zodat wij de website draaiende kunnen houden.

Bewaar dit artikel op Pinterest!

Inge Renes
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen