Fair Fashion: een eerlijke kledingkast, hoe dan?!

Fair fashion, je hebt de term vast wel een keer voorbij horen komen. Maar wat is het eigenlijk? Fair fashion is kleding die onder goede arbeidsomstandigheden en van duurzame materialen wordt gemaakt. Klinkt mooi, maar hoe zorg je nou voor een eerlijke kledingkast vol met fair fashion? Wij geven je handige tips en tricks, zodat je meteen kunt starten!

Wat maakt fair fashion nou precies ‘fair’? De kleding is minder schadelijk voor het milieu door het gebruik van duurzame grondstoffen, zoals biologisch katoen of bamboe. Daarnaast wordt er zonne- of windenergie gebruikt bij de productie en worden producten gerecycled. Ook zijn de arbeidsomstandigheden een stuk beter dan in de ‘normale’ fashionindustrie, want arbeiders werken in een gezonde en prettige omgeving én krijgen eerlijk betaald voor het werk dat ze leveren. Fair fashion is dus goed voor zowel mens als milieu.

Je zou kunnen zeggen dat fair fashion een reactie is op de fastfashionindustrie. Fast fashion is namelijk heel schadelijk voor het milieu. Deze kleding wordt razendsnel gemaakt, verscheept, goedkoop verkocht en (in de meeste gevallen) ook supersnel weggegooid. In dit productieproces wordt er dus niet stilgestaan bij mogelijke milieuvervuiling en arbeidsomstandigheden.

Oké, tijd om zelf aan de slag te gaan met het verduurzamen van je kledingkast! Hoe begin je ermee?

  1. Doe onderzoek naar het merk

Als je nieuwe items shopt, is het goed om je te verdiepen in het merk. Gebruikt het merk duurzame materialen zoals gerecyclede stoffen? Wat is de hoeveelheid CO2-uitstoot? Hoe gaat het om met de arbeiders? Hoeveel water wordt er verspild? Dit zijn belangrijke dingen om te onderzoeken om er snel achter komen wat een bedrijf doet op het gebied van duurzaamheid. Eerlijke merken zijn altijd transparant. Ze geven veel informatie over hun productieproces, arbeidsomstandigheden en werkwijze. Zo kun je dus beter een afweging maken waar je voortaan je nieuwe shirtje koopt.

Toffe én betaalbare fairfashionmerken

2. Go vintage

Neem eens een kijkje bij vintage shops. Het zoeken naar toffe items is op zich al een hele leuke activiteit. Daarnaast geef je kledingstukken weer een nieuw leven. Het kopen van een tweedehands item zorgt ervoor dat de levensduur van kleding wordt verhoogd en dat de afvalberg krimpt, win-win dus. Tegenwoordig zijn er veel manieren om aan vette vintage of tweedehands kleding te komen. Als je houdt van de zoektocht kun je het beste fysieke winkels afgaan. Niet zo’n shopper? Dan zijn er ook genoeg online vintage webshops waar je terecht kunt. Daarnaast is het tof dat elk vintage item uniek is en jij één van de weinige bent die er eentje bezit!

Offline shoppen

Online shoppen

3. Bestudeer je kledingkast

Kijk eens goed in je kledingkast! Welke items draag je vaak en welke eigenlijk nooit? Door je kledingkast te bestuderen kom je erachter wat je echt leuk vindt en kun je doelgericht en efficiënt shoppen. Zo voorkom je toekomstige miskopen. Dus duurzaam én goed voor je portemonnee. Tip: heb je items die je niet meer leuk vindt, maar er nog wel mooi uitzien? Dan kun je een kledingswap houden met bijvoorbeeld vrienden of collega’s. Als iedereen kledingitems meeneemt, kun je onderling ruilen en hoef je niks nieuws aan te schaffen. Groen én gezellig.

Wil je meer lezen over fair fashion en duurzaamheid? Laurine shopte bijvoorbeeld drie hele toffe vintage items. Of lees meer over de duurzame capsule wardrobe, slow fashion en kleding kopen via Vinted.

Laurinehttps://www.rebelsrebel.nl/
Laurine is een jonge ondernemer van twintig jaar. Naast het runnen van haar eigen sieradenwebshop Rebels Rebel, houdt ze ook van schrijven en het zoeken van vintage-pareltjes. Op VLWSSN deelt ze onder andere haar vintage vondsten en natuurlijk ook haar reis naar volwassenheid.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen