Groen in huis: een duurzaam huis door je Urban Jungle

Om je huis te verduurzamen hoef je niet gelijk met zonnepanelen en een warmtepomp in de weer. Is jouw huis de afgelopen maanden ook lekker ‘groen’ geworden door het aanleggen van je Urban Jungle? Dan ben je al lekker bezig! Planten zijn namelijk super duurzaam én goed voor je. Wij leggen je uit waarom groen in huis goed voor je is én hoe je meer groen in huis creëert.

Wie vindt dat een hoop planten nog echt iets is voor oma’s en moeders heeft de afgelopen jaren onder een steen gelegen. Lekker veel groen in huis laat de boel tot leven komen én planten hebben een hoop voordelen. Wist je dat planten de lucht kunnen zuiveren? In het tuincentrum wordt vaak aangegeven welke dit zijn, maar denk bijvoorbeeld aan de Graslelie, de Goudpalm, de Paradijsvogelplant of de Lepelplant. Eerlijk: met zulke namen wil je toch gelijk een groene parel aanschaffen?

De luchtzuiverende kwaliteit is erg belangrijk voor ons mensen. Deze planten zorgen er namelijk voor dat de CO2 in zuurstof wordt omgezet, waardoor je simpelweg beter in je vel gaat zitten én je een betere focus hebt. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Een luchtzuiverende plant zorgt niet alleen voor een schone lucht, maar ook voor een gezellig aanzicht. Je krijgt een onbewust zorginstinct (hij mag tenslotte niet dood) en hoe langer dit lukt, hoe meer endorfine je aanmaakt. En dat is weer het gelukshormoon waardoor je vrolijk wordt!

Elke beginner kan tegenwoordig met planten omgaan door handige apps zoals Plantsome. Deze appt vertelt precies wanneer je de plant water moet geven. Hieronder nog een paar handige tips om je planten in leven te houden.

  • Water geven

Steek je vingers even in de aarde om te zien of de aarde nat is (té nat is vrijwel nooit goed) of dat je hem een klein scheutje kan geven. De vuistregel is over het algemeen: in de zomer minimaal één keer per week, in de winter kun je soms wel een week overslaan. Water geven kun je het best in de ochtend doen, dan kan de plant de warmte en het zonlicht van de hele dag gebruiken om het water op te nemen (of te laten verdampen) en krijg je geen rotte wortels.

Planten in huis laten de boel tot leven komen en bieden veel voordelen

  • Verpotten

Groeit je plant uit z’n pot? Dan is het tijd om deze te verpotten. Bij een nieuwe plant is hij vaak na een jaar wel toe aan een groter potje, maar sommige planten blijven jaren in dezelfde pot staan. Kijk altijd of hij nog in verhouding staat tot de pot en of hij nieuw blad blijft aanmaken. Dan is je plant over het algemeen tevreden. Verpotten doe je het liefst in het voorjaar, zodat hij de hele zomer heeft om weer aan te sterken.

  • De juiste plek

Kijk goed waar je jouw plant neerzet. Als je nog verbaasd bent dat die idyllische Varen het niet goed doet in je badkamer zonder ramen moet je misschien even goed opletten. Je hebt plekken met direct zonlicht (vlak voor het raam), halfschaduw (wat verder van het raam of op een plek waar veel indirect zonlicht komt) en schaduw (donkere hoekjes). Lees de labels of googel je plant even om te zien waar je deze het beste kunt neerzetten.

Let op: geen enkele plant houdt het lang vol in een ruimte zonder ramen. Dan kan je toch beter voor een nepplant kiezen.

  • Let op ziektes

Heb je allemaal kleine vliegjes in huis? Grote kans dat ze óf je bananen óf je planten aan het opeten zijn. Om te voorkomen dat ze duizenden (wat? miljoenen!) larven in je plantenbak leggen kun je ervoor kiezen om een laagje zand in je plantenbak te doen (hier kunnen de larven niet doorheen kruipen waardoor ze doodgaan) of aaltjes te kopen. Dit zijn minuscule beestjes die alle larven met liefde opeten waarna ze doodgaan als het eten op is. Heb je last van bladluis? Spray dan (buiten) een middel van afwasmiddel en water op je plant. Zijn ze zo verdwenen.

  • Koop tweedehands potten

Begin je from scratch en moet je ook je potten nog kopen? Maar zoek je ook hier een duurzaam alternatief voor? Gelukkig ben je tegenwoordig niet meer gebonden aan de vaak prijzige potten van het tuincentrum.

  • Koop potten bijvoorbeeld via Marktplaats of de kringloopwinkel. Zo hoef je geen nieuwe (en vaak dure) potten te kopen en creëer je een eigen bonte verzameling. Wil je toch liever alles in één kleur? Verf ze dan met bijvoorbeeld Terracotta verf voor één geheel.
  • Zoek naar gerecyclede bloempotten. Dit kan van gerecycled kunststof of bamboe zijn bijvoorbeeld. Vaak zijn ze iets duurder dan normale potten, maar weet dat winkels als de HEMA ze tegenwoordig ook verkopen! Scheelt weer in de portemonnee.

Wist je dat je van sommige planten tot in de eeuwigheid kunt blijven eten?

Stekjes besparen je een hoop poen

Wist je dat je geld kunt besparen door het groeien van planten? Allereerst kun je natuurlijk stekjes maken van je groene vrienden, zodat je als het ware je eigen planten kweekt. Veel planten zoals de Pannekoekenplant en de Graslelie lenen zich er erg goed voor om te stekken. Ook snelgroeiende kruidenplanten kun je vaak opsplitsen in kleine plantjes, waardoor je uiteindelijk meer plant hebt. Hoe je dat doet? Simpel: knip een stengel of tak af van de plant of splits een deel van de basisplant vanaf de wortel (met name bij kruiden werkt dit het beste).

Splits je hem vanaf de wortel, kan hij gelijk in een potje met aarde. Een stengel laat je eerst groeien in een glas water. Zodra deze wortels krijgt kan ‘ie in de aarde. Ben je zelf niet zo handig met het stekken van je bestaande planten of heb je nog helemaal geen planten? Maar vind je het een goed idee om geen nieuwe planten, maar een deel van iemand anders z’n planten te hergebruiken? Googel dan eens op stekjesruil. Dan vind je diverse pagina’s en online groepen waar mensen hun stekjes uitwisselen of verkopen. Zo heb jij weer een nieuwe plant zonder een gekweekt wezen in huis te hoeven halen.

Groen in huis: het eeuwige groene leven

Als wij je nu eens zouden vertellen dat je sommige planten tot in de eeuwigheid kunt blijven eten. Dat je door één plant een oneindige stroom aan voedsel kunt vergaren. Zou je ons geloven? Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar sommige planten lenen zich hier bijzonder goed voor. We zetten er hieronder een aantal voor je op een rijtje!

Paksoi, prei, bleekselderij, venkel en bosui

Allen hebben lange stengels waar je het kontje (met de wortels) meestal van weggooit. Bewaar dit en zet het in een glas water. Ververs het water om de zoveel dagen en je zult zien dat er nieuwe stengels uit groeien. Hoe handig?!

Bieslook

Iedereen die zo’n plantje in de tuin heeft staan (dus niet binnen!) weet dat dit het eeuwige leven heeft. Knip de stengels er vanaf en gebruik ze voor je maaltijden. Zo’n twee weken later heb je weer een vol plantje.

Knoflook en ui

Bewaar een aantal tenen knoflook en stop ze (zonder schil) in de grond. Een paar maanden later ontstaat er een aantal scheuten. Je hebt een nieuwe bol knoflook! Even laten drogen en daarna kun je het trucje opnieuw proberen!

Gember

Begint je gember uit te lopen? Niet weggooien, maar snijd ‘m in stukjes en stop de stukjes in een bakje met potgrond. Na een aantal maanden groeien er dikke wortels. Laat deze even drogen en je hebt verse gember!

Sla

Bewaar het kontje van een krop sla en zet dit in een bakje met water. Spray de bovenkant een paar keer per week met water. Een paar maanden later ontstaan er nieuwe bladeren. Stop de sla (met het kontje) in de aarde en er ontstaat hopelijk een nieuwe krop.

Sommige etenswaren zorgen niet voor vermenigvuldiging, maar er kunnen wel gezellige planten uitgroeien (waar je weer vrolijk van wordt, dus eigenlijk is het mentale voeding). Zoals deze twee:

Avocado

Oké of je echt nieuwe avocado’s zult krijgen? Ik acht de kans klein. Maar hoe leuk is het om uit een avocadopit een mini-boom te laten groeien? Het is super simpel: wikkel de pit in een nat stukje keukenrol en leg deze in een ziplock zakje op een warme plek. Zodra er na een tijdje groene wortels ontstaan, prik je vier satéprikkers in de pit en hang je deze met de wortels in een glas water. Zodra er een groene tak uitgroeit, kun je hem in de aarde stoppen (de pit mag zichtbaar zijn) en een paar maanden later zal je al een kleine boom hebben.

Ananas

Nog zo een, of je werkelijk een nieuwe ananas krijgt… geen idee. Maar je kunt wel een ananasplant kweken! Bewaar de groene top van een ananas en stop deze in water. Zodra wortels tevoorschijn komen, doe je de plant in een potje met aarde. Binnen een aantal maanden heb je een leuke, sprieterige plant waar misschien wel een nieuwe ananas uitgroeit. Wie weet!

Wij wensen je heel veel succes bij het creëren van meer groen in jouw huis. Verzorg ze alsof het je baby’s zijn en geniet ervan. Adem nog even een keertje helemaal in en uit als je jouw groene vriendjes hebt neergezet. Hoewel je van deze energie niet je telefoon kunt opladen, zorgt het wel voor een hoop interne energie. En dat is ook heel veel waard. Enne… heb je nou ineens heel veel last van vervelende vliegjes? Lees dan hier ff wat je moet doen!

Inge Renes
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen