Review: slaap ik als een roosje onder het duurzame dekbedovertrek van Yumeko?

Een keer in het jaar of om het jaar kopen we een nieuw dekbedovertrek. En het was weer zo ver: we hadden een nieuw overtrek nodig. Ik vind duurzaamheid belangrijk en had al eerder het merk Yumeko voorbij zien komen. Nadat ik de hele website van voor tot achter bekeken had en mijn vriend liet kiezen uit vijf verschillende varianten, gingen we voor het duurzame dekbedovertrek van katoensatijnen met twee kleuren. Benieuwd hoe het bevalt? Lees hieronder mijn review.

Challenge

Sinds een half jaar doe ik met mezelf een challenge om mijn koopgedrag te verduurzamen. Hierbij ligt de focus op niet-kopen, en andere opties zijn tweedehands of duurzaam kopen. Nu hadden we niet direct een nieuw dekbedovertrek nodig, maar een overtrek had een groot gat (oeps, door de katten), eentje is van flanel voor de winter en de derde paste niet bij de terracotta geverfde muur. En deze laatste was eigenlijk ook wel erg oud… Dus toch wel een beetje nodig. Ik besloot om in dit geval te gaan voor een duurzaam merk gespecialiseerd in beddengoed. Via Instagram had ik bij Lisagoesvegan en Merel Wildschut van De Groene Meisjes het merk Yumeko wel eens voorbij zien komen. Handig, en echt een van de grootste voordelen van Instagram vind ik dat ik zo easy tips krijg over duurzaam leven. Aangezien ik verder via een korte zoektocht op Google niet veel andere mooie en duurzame merken kon vinden, verdiepte ik me verder in Yumeko.

De FairChain van Yumeko

Het Nederlandse merk Yumeko is in 2010 opgericht en richt zich op een duurzame en eerlijke supply chain, oftewel FairChain. Wat betekent dit? Het bedrijf houdt rekening met alle stappen die nodig zijn om een product bij de klant te leveren. Denk aan de grondstoffen, medewerkers, productie, transport en verkoop. Ik vind dat deze brede aanpak heel belangrijk is als het gaat om duurzaamheid, net zoals dat Yumeko duurzaamheid in haar visie en missie heeft opgenomen. Dit voorkomt namelijk scheve verhoudingen in de keten, zoals duurzaam transport per fiets in Amsterdam en een eerlijk loon voor de medewerkers in Nederland, maar een (te) laag loon of vervuilend transport aan het begin van de keten in het verre Oosten. Yumeko werkt verder alleen met duurzame en natuurlijke materialen en de producten hebben een biologisch en/of fairtrade certificaat.

Eerlijk gezegd kon ik echt moeilijk kiezen en vind ik de fellere kleuren zoals okergeel erg tof

Satijnkatoen

Oké, het merk was gekozen en nu? Yumeko heeft een ruim assortiment aan dekbedovertrekken dus je hoeft niet bang te zijn dat je onder een saai wit dekbed komt te liggen. Wij hebben twee langharige katten en daarom is een satijnmateriaal prettig. Het voelt namelijk niet alleen zacht aan, kattenharen blijven niet aan de stof hangen. Eerder merkten we dat dit met een grof katoenen stof wel zo was, daardoor hebben we die helaas nauwelijks gebruikt. We waren dus weer een stap verder: het werd satijnkatoen.

Dekbedovertrek review Yumeko
Ook de katten keuren het nieuwe dekbedovertrek goed.

Kleurstress

In het assortiment van Yumeko zitten allemaal mooie, natuurlijke kleuren. Eerlijk gezegd kon ik echt moeilijk kiezen en vind ik de fellere kleuren zoals okergeel erg tof. Maar ik weet dat we wel eens van slaapkamer veranderen of een ander kleurtje op de muur verven. En soms wil ik gewoon een rustige, zen kamer met veel wit. Donkere en felle kleuren ervaar ik dan als minder fijn. Een groot voordeel van Yumeko is dat ze dekbedovertrekken hebben met aan iedere kant een andere kleur. Bijvoorbeeld aan de voorkant wit en aan de achterkant groen of een streepje. Dit concept spreekt mij erg aan, omdat je zo elke dag kunt kiezen waar je behoefte aan hebt. Heb je zin in kleur, prikkels of juist een witte en mindful slaapkamer? Bij slapen is niks zo belangrijk als de omgeving en mindset.

Uiteindelijk kozen we voor het duurzame dekbedovertrek ‘Katoen satijn double face white/rose’ (vanaf €99,-). Zo is er altijd rust in de slaapkamer en kunnen we kiezen voor een licht rosé kleur als we willen. Dit past goed bij de naturellook die onze slaapkamer heeft en de terracotta muur. Als we toch weer naar een andere kamer in huis verkassen, dan past de witte kant van het dekbedovertrek er sowieso bij.

Leuk weetje: op de website van Yumeko las ik dat dit product 1.164 liter water bespaart, 2.5 kg CO2 uitstoot voorkomt en 9.3 m2 land verbouwt zonder pesticiden.

Een foto van het dekbedovertrek. Bron: Yumeko.

Als een roosje

We hebben het duurzame dekbedovertrek nu zo’n vijf maanden. Ik heb het aan mijn vriendinnen gevraagd voor mijn dertigste verjaardag. Extra leuk dat ik dus aan ze denk voordat ik in slaap val haha. Het overtrek voelt inderdaad erg zacht aan, zoals vermeld. Het satijnkatoenen geeft een beetje een fris gevoel en warmt daarna snel op. Ik vind dat frisse gevoel zelf erg prettig. Daarnaast trekt de stof, zoals gehoopt, geen kattenharen aan. Dit is voor ons een groot pluspunt. En de kleur staat erg mooi en rustig in onze slaapkamer. We hebben meestal de rosékleur bovenop liggen, maar de keuzeoptie is fijn. Verder kregen we bij de aanschaf een mooie bewaarzak voor het overtrek. Om eerlijk te zeggen gebruik ik die niet voor het dekbedovertrek, maar wel voor andere spullen. Al met al zijn we zeer tevreden over de aanschaf en raden we een overtrek van Yumeko zeker aan. We slapen als een roosje, niet alleen door de fijne kwaliteit, maar ook omdat we weten dat de gehele supply chain eerlijk is.

Zoals je misschien al hebt gelezen is het duurzame dekbedovertrek wel prijzig, namelijk vanaf €99. Tip: is de prijs van het overtrek net wat te hoog voor jouw portemonnee? Vraag het dan voor kerst of, net zoals ik deed, voor je verjaardag. Altijd leuk om cadeau te krijgen toch?! Wil je trouwens meer lezen over duurzaamheid? Check dan zeker ons thema Duurzaamheid.

Dit artikel is niet gesponsord. In mijn zoektocht naar fijne duurzame producten deel ik graag mijn ervaring, zodat ik jullie weer een stapje verder kan helpen.

Bewaar dit artikel op Pinterest!

Esther Riphagen
Een echte creatieve duizendpoot, dat is Esther. Van artikelen schrijven tot dichten en van droogbloemen tot aan verbouwen. Ze staat nooit stil en struikelt wel eens. Via VLWSSN deelt ze al haar do's en don'ts zodat jij steady kan blijven gaan!

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen