Van fast fashion naar slow fashion: zo doe je dat

Slow fashion, je hebt er vast wel al een keer van gehoord. Het is de tegenhanger van het welbekende fast fashion (mode met een hele korte omlooptijd). Bij slow fashion gaat het om items die tijdloos zijn. Stephanie van den Sigtenhorst is oprichter van Let’s Talk Slow, het platform over duurzame mode. Onlangs bracht ze het boek A Sustainable Wardrobe uit, waarin ze uitlegt hoe je een duurzame garderobe creëert. We spraken haar over hoe je als consument de overstap van fast fashion naar slow fashion maakt.

De productie in de fast fashion industrie gaat erg snel. Kledingmerken lanceren soms wel 52 verschillende collecties per jaar; oftewel elke week verschijnen er nieuwe producten. Stephanie: “Deze collecties worden vaak onder slechte arbeidsomstandigheden gemaakt en de stoffen zijn van een lage kwaliteit. De combinatie van goedkope prijzen en slechte kwaliteit zorgt voor een weggooicultuur. Het is natuurlijk hartstikke zonde dat we deze grondstoffen zo makkelijk weggooien. Het wordt tijd dat we allemaal bewuster gaan nadenken over welke kleding we eigenlijk echt (willen) dragen.”

Stephanie van den Sigtenhorst (Foto: Cindy van Rees)

Alternatieven

Stephanie studeerde aan de modeacademie Amsterdam Fashion Instituut. Op dat moment was ze nog niet zo veel bezig met duurzaamheid in de mode-industrie. Na haar afstuderen ging ze werken bij een duurzaam merk. “Ik leerde langzaam alle ins en outs van duurzame mode. De documentaire The True Cost was echt een eye-opener voor mij. Daarin zie je heel duidelijk de negatieve kant van de mode-industrie. Tijdens mijn werk leerde ik dat er mooie alternatieven zijn voor de fast fashion industrie, waarbij er gekeken wordt naar arbeiders- én materiaalkeuze. Er gebeurt momenteel veel positiefs in de mode-industrie, maar het gaat nog te traag. Als consument brengen we met elke euro die we besteden een stem uit in waar we voor of tegen zijn”, aldus Stephanie.

Als consument brengen we met elke euro die we besteden een stem uit in waar we voor of tegen zijn

Eigen stijl

Het hebben van een eigen stijl is key als het gaan om slow fashion. Het zorgt er namelijk voor dat je minder snel op kleding raakt uitgekeken. Maar hoe weet je nou wat bij jou past en wat jouw stijl is? “Leuke vraag! Het is heel belangrijk om af en toe door je kledingkast te gaan. Zo leer je wat je wel en niet draagt. En kijk dan vooral naar datgene dat je niet zo vaak draagt. Is het de pasvorm, de kleur, de stof? Deze keuze zegt heel veel en leert je ook veel over wat je de volgende keer beter wel of niet moet kopen. Een andere tip is om op Pinterest te scrollen en foto’s te verzamelen van wat je mooi vindt. Maak bijvoorbeeld collages met kleuren, stoffen en pasvormen. Je kunt dit gebruiken als naslagwerk voor wanneer je iets nieuws wilt kopen.” 

Een deel van de kledingkast van Stephanie (Foto: Cindy van Rees)

Let’s fix this

Een ander aspect van slow fashion is kleding langer gebruiken, kledingstukken op de juiste manier en plek bewaren en ze repareren indien nodig. In haar nieuwe boek A Sustainable Wardrobe deelt Stephanie tips over dit onderwerp. “Dit is echt zo’n belangrijk onderwerp terwijl onze generatie kledingverzorging juist snel vergeet. Als je je kleding mooi wilt houden, dan is een goed, natuurlijk, duurzaam wasmiddel essentieel. En gebruik vooral niet te veel en niet te weinig. Lees de gebruiksaanwijzing dus. Verder kun je de impact met wassen verkleinen door op een lagere temperatuur te wassen. Dit kan tegenwoordig prima met het huidige wasmiddel. En vraag jezelf af of het kledingstuk wel echt gewassen moet worden. Kun je het niet buiten laten luchten of tijdens het douchen ophangen in de badkamer en laten stomen?” En een extra tip: wanneer je kleding kapot is, dan hoef je het niet per se zelf te maken. Je kunt het bijvoorbeeld naar iemand in je omgeving of een kleermaker brengen.

Greenwashing

Wanneer je besluit dat je toch een nieuw kledingstuk wilt kopen, kun je je verdiepen in het aanbod van duurzame merken. Maar hoe weet je nou zeker of een merk echt duurzaam is? “Het is voornamelijk belangrijk om te kijken of een merk duurzaamheid in zijn DNA heeft opgenomen. Vaak heb je zelf wel een gevoel bij een merk of product. Klopt het verhaal en de visie wel? Je kunt dan verder onderzoek doen en bijvoorbeeld kijken of ze certificaten hebben en hun transparantie en fabrieken checken. In mijn boek vind je lijsten met certificaten en andere handige punten waar je op kunt letten met betrekking tot greenwashing.”

Volg Stephanie op Instagram voor meer informatie en inspiratie rondom o.a. slow fashion. Op VLWSSN schrijven we regelmatig over slow fashion. Lees bijvoorbeeld dit artikel met meer achtergrond informatie over slow fashion of dit artikel over een capsule wardrobe.

Bewaar dit artikel op Pinterest

Esther Riphagen
Een echte creatieve duizendpoot, dat is Esther. Van artikelen schrijven tot dichten en van droogbloemen tot aan verbouwen. Ze staat nooit stil en struikelt wel eens. Via VLWSSN deelt ze al haar do's en don'ts zodat jij steady kan blijven gaan!

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen