Verpakkingsvrije boodschappen doen bij Pieter Pot

Soms heb je van die bedrijven waar je vanaf het eerste moment fan van bent. Nou, voor mij is dat bijvoorbeeld Pieter Pot! Alleen die naam al, love it. Pieter Pot is een verpakkingsvrije online ‘supermarkt’ en levert alle producten in glazen weckpotten of flessen. Van heerlijke pindakaas tot olijfolie en van kruiden tot muesli. Er komt dus geen plastic aan te pas en daar word ik heel blij van!

*Dit artikel is niet gesponsord 😉 Ik ben gewoon een Pieter Pot Fan!

Sinds ongeveer 2 jaar probeer ik elke dag iets duurzamer te leven. Het is een heel proces, want dit lukt niet in één dag. Tenminste mij niet, als het jou wel lukt (jaloers!), stuur me zeker even een bericht. In mijn zoektocht naar een duurzamer leven ben ik geregeld op zoek naar toffe duurzame merken. Zo kwam ik bijvoorbeeld al de notitieboekjes van Moyu tegen, een herbruikbaar wattenstaafje om geknoeide mascara mee weg te halen van Lastswab, bijenwasdoeken als vervanging voor aluminiumfolie en het schoonmaakmiddel Method. Sinds kort heb ik ook Pieter Pot aan dit lijstje toegevoegd.

Een paar jaar geleden waren er best wat fysieke verpakkingsvrije winkels, maar de meeste gingen helaas failliet. Jammer, want ik stond deze zomer op het punt om naar Smir Store te gaan toen ik ineens las dat ze hun fysieke winkel gingen sluiten… Maar gelukkig was daar Pieter Pot!

Ik stond op de wachtlijst op een plek ergens in de 6.000

Boodschappen bestellen bij Pieter Pot

Nou, daar ging ik dan vol enthousiasme boodschappen bestellen bij Pieter Pot. Of toch niet? Ik had er natuurlijk niet bij stilgestaan dat ik niet de enige was die hier wat wilde bestellen, want er was een wachtlijst. En wat voor één! Ik schreef me in en stond op een plek ergens in de 6.000. Tsja…dat schiet natuurlijk niet op. Totdat ik een paar weken later een mailtje kreeg of ik een startbon t.w.v. € 50 wilde kopen. Dit bedrag kon ik dan later besteden in de shop. Als ik dat zou doen, dan zou ik binnen 3 weken producten kunnen bestellen. Dat deed ik, want ik was natuurlijk wel erg nieuwsgierig geworden.

Joni klaar, bestellen maar!

Dus binnen 3 weken kreeg ik een mailtje dat ik een account kon aanmaken. De € 50 van de startbon was toegevoegd aan mijn account en ik kon bestellen. Jeej! Voor ik het wist, had ik het bedrag al besteed. Het loopt namelijk best snel op, want Pieter Pot werkt met een statiegeldsysteem. Voor elke pot die je bestelt, rekenen ze 2 euro aan statiegeld (1,50 voor de pot en 0,50 voor de jute tas die erbij geleverd wordt). Dit bedrag betaal je bij je bestelling en daardoor zit je al best snel aan een hoog bestelbedrag.

Het assortiment is prima. Ze hebben al redelijk wat keuze en elke week komen er weer nieuwe producten bij. Leuk ook om nieuwe producten en duurzame merken te ontdekken in hun online winkel. Ik bestelde o.a. muesli van KRUSH, pindakaas (oh, die is zó lekker), olijfolie, ketjap manis, rijst, noodles, kruiden en gemengde noten. Ik betaalde 18 euro aan statiegeld, dat is best een bedrag!

Wat was het een feest om de producten te ontvangen

Ik moest daar wel even aan wennen, want de producten lijken hierdoor duurder. Maar dat is dus niet het geval zeggen ze. De producten die ze verkopen, hebben ongeveer dezelfde prijzen als in de gewone supermarkt. Ze vergelijken de prijzen namelijk met die van de Albert Heijn en de Jumbo. Uiteindelijk krijg je niet de hele € 2 per pot terug, maar € 1,93. Voor het schoonmaken van de pot houden ze € 0,07 in. Dat vind ik een redelijke prijs en vind het logisch dat ze deze kosten in rekening brengen. Het statiegeldsysteem is even wennen, maar als je het eenmaal door hebt, zie je inderdaad dat de meeste producten niet duurder zijn. En zo bouw je meteen een bedrag op voor een volgende keer als je de potten weer inlevert, best handig eigenlijk. Heb je dan ‘extra’ geld haha.

Zo, ik had dus mijn producten besteld en ik kreeg ze binnen no time geleverd via PostNL. Ik maakte meteen een heel schap vrij in de keukenkast voor alle potten (je moet er wel genoeg plek voor hebben haha). Wat was het een feest om de producten te ontvangen. Het voelde echt als een cadeautje. Producten in potten zien er ook zo gezellig uit, veel leuker én beter dan in een plastic of papieren verpakking. Zelfs mijn vriend werd er enthousiast van en dat zegt heel veel! Hij vond het eerst maar onzin om bij Pieter Pot producten te bestellen, maar nu zag hij dat het echt duurzaam is en dan het fijne producten zijn. Alles wat ik besteld had, was top en smaakte goed! Vooral de muesli, pindakaas, de zeewier chips en geroosterde edamame bonen zijn favoriet.

Zijn er ook nadelen?

Zoals je kunt lezen, ben ik erg enthousiast over Pieter Pot. Maar toch voelt bij deze verpakkingsvrije online supermarkt bestellen voor mij nu nog meer als een ‘extra’ dan dat ik daar wekelijks of maandelijks mijn boodschappen doe. Ze verkopen o.a. geen fruit, groente, crackers, yoghurt, vlees e.d.. Dat is heel logisch, maar dat zijn toch voor mij wel de dingen die ik (twee)wekelijks haal bij de supermarkt of bestel bij Picnic.

De verzendkosten vind ik wel wat aan de dure kant

Ik vind hun pindakaas heerlijk, maar die kost €5,56 (excl. statiegeld) en dat is best een stukkie duurder dan de 100% pindakaas van de Albert Heijn. Nou is de pindakaas van Pieter Pot vers gebrand door Bas Boer Noten en dat proef je. Zó lekker! Ik ben een pindakaasliefhebber, maar elke keer een pot van €5,56 kopen vind ik veel geld. Ook als ik bedenk dat die net zo snel, of zelfs sneller (oeps) op gaat dan die van de Albert Heijn.

Maar daarentegen zie ik natuurlijk dat alle producten van Pieter Pot zonder plastic geleverd worden en dat mag soms ook wat extra geld kosten vind ik. Het is onderdeel van het hele proces om duurzamer te leven en daar moet je aan wennen! Wat ik nu te duur vind, vind ik over een paar weken of maanden niet meer te duur. Het is ook een kwestie van slim budgetteren en ontdekken wat jij een duurzaam product waard vindt. Uiteindelijk ga ik die pindakaas echt wel vaker bestellen, want ik die is gewoon té lekker en ik vind dit product misschien het bedrag toch ook wel waard. Het is gewoon het totaalplaatje waar je naar moet kijken en dat klopt bij Pieter Pot voor mijn gevoel!

Oh en de verzendkosten vind ik wat aan de hoge kant. Voor een bestelling onder de € 45 betaal je € 5,95 verzendkosten, tussen de € 45 en € 65 rekenen ze € 3,95 en boven de € 65 bedragen de verzendkosten € 1,95. En natuurlijk begrijp ik dat ze zelf kosten hebben aan de verzending, maar bijna € 6 vind ik flink. Gelukkig hebben ze af en toe ook kortingscodes dat je geen verzendkosten hoeft te betalen, chill én slim!

Tip: bestel samen met iemand anders, dan kunnen jullie de verzendkosten delen. Handig toch? Scheelt je weer een paar euro en van dat bedrag kun je bijvoorbeeld een potje kruiden of lekkere zeewier chips voor bestellen. Dus, hup bestellen maar!

Conclusie

Ondanks de paar kleine ‘nadelen’ (verbeterpunten) ben ik echt een Pieter Pot Fan en ga ik er zeker nog vaak bestellen (terwijl ik dit artikel schrijf, zit ik stiekem al nieuwe producten uit te zoeken voor de volgende keer). Voor nu bestel ik er af en toe wat producten, maar wie weet komt het ook helemaal in mijn systeem en ga ik er (twee)wekelijks of maandelijks mijn boodschappen doen. Ik vind hun missie zo goed en sterk, ik sta er helemaal achter en vind het gewoon een tof merk!

Ik ben benieuwd of je binnenkort ook eens bij Pieter Pot gaat bestellen. Laat je het weten? Wil je graag wat duurzamer leven, maar gaat boodschappen doen in weckpotten net één stapje te ver? Lees dan hier een aantal andere artikelen over duurzaamheid, zoals simpele zero waste hacks, duurzame kledingkast en afval scheiden.

Bewaar dit artikel op Pinterest.

Joni Hendrix
Joni is oprichter en hoofdredacteur van VLWSSN. Na haar studie miste ze een plek waar ze heen kon met al haar vragen. Want... je bent klaar met studeren, en nu? Omdat ze dit erg gemist heeft, is ze dit platform gestart om jou wél een plek te geven waar je terecht kunt voor heel veel informatie over het leven na je studie.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen