Water besparen: 9 super gemakkelijke en snelle tips

Water! We drinken veel water, douchen lekker lang, spoelen er de wc mee door en we gebruiken ons drinkwater ook om in huis schoon te maken en de planten water te geven. Maar hoeveel water gebruiken we nu eigenlijk gemiddeld per dag? Het antwoord is zo’n 120 liter, dat is een hele badkuip vol. Wow! Dit kan écht lager! Wil je weten hoe? Lees dan snel deze makkelijke en snelle tips om water te besparen. Je kunt er vandaag al mee beginnen.

1. Gebruik een waterbesparende douchekop

Zeker nu het in de ochtend kouder begint te worden, is het heel fijn om in de ochtend wat langer onder de douche te staan. Met een waterbesparende douchekop kun je toch nog je fijne douchemoment hebben, maar verbruik je minder water! Een gemiddeld huishouden bespaart met een waterbesparende douchekop al snel zo’n 8.500 liter warm water per jaar.

2. Douche niet elke dag

Ook al heb je misschien net een waterbesparende douchekop aangeschaft, elke dag douchen is echt niet nodig. Ga je ’s avonds sporten? Dan hoef je in de ochtend niet te douchen. Op je ‘doucheloze’ dagen pak je een nat washandje en was je jezelf lekker fris. Dit is ook beter voor je huid, want elke dag douchen vindt je huid niet fijn. Voor je haar is het bijvoorbeeld ook beter als je niet elke dag je haar wast. Ook kun je je douchetijd beperken. Is douchen voor jou een moment waarop je tot rust komt? Kies dan een aantal momenten in de week uit waarop dit voor jou prettig is en douche de rest van de keren korter.

Kies je douche-ontspan momenten goed uit en verdeel deze over je week

3. Verbruik niet teveel water met doortrekken

Op veel toiletsystemen vind je een grote en een kleine knop. De grote knop hoef je alleen maar te gebruiken bij een ‘grote boodschap’. Voor al het overige wc-gebruik kun je gewoon doortrekken met de kleine knop. Dit scheelt wel de helft van het water, zie je: water besparen is zo lastig nog niet! Want het wc-gebruik is naast douchen of in bad gaan, de grootverbruiker in huis. Wc doorspoelen kost ongeveer 5 liter water per keer. Je gaat ongeveer 6x per dag naar de wc, dat is al 30 liter! En vooral met al dat thuiswerken, verbruik je natuurlijk meer water dan als je op het werk naar het toilet zou gaan.

4. Vervang lekkende apparatuur

Blijft de douchekop altijd nog een uur nadruppelen? Word je gek van die lekkende kraan in de keuken? Of heb je een wc die door blijft lopen? Direct vervangen die handel! Zo kun je al snel duizenden liters water per jaar besparen.

5. Vang regenwater op voor de tuin

Je ziet tegenwoordig veel van die leuke, oude regentonnen weer terugkomen. Maar ook de nieuwere modellen kunnen een toevoeging zijn aan het uiterlijk van je tuin. Wat nog beter is: het is niet alleen een decoratief voorwerp, maar kan ook nuttig worden ingezet! Vang het regenwater op in een regenton en geef hier later je planten weer mee water.

Regentonnen zijn weer helemaal in!

6. Draai een wasje alleen met een volle trommel

Een was draaien in de machine verbruikt rond de 50 liter water (afhankelijk van merk en soort programma) per wasbeurt. Dan is het toch zonde als je wastrommel maar voor de helft vol zit? Doe dus alleen de was als je genoeg was hebt verzameld. En ook een goede tip: ben je toe aan een nieuwe wasmachine? Kies dan een machine met een zuinig energielabel. Dan verbruik je niet alleen minder energie, maar je verspilt ook nog eens minder water. Lees hier meer over het kopen van een nieuwe washulp!

7. Was minder vaak

Als je een trui één keer hebt gedragen hoeft die echt niet direct in de was. Veel drogisterijen verkopen ook een ‘refresh’ product voor je kleding. Hiervan gaat het weer lekker ruiken en kun je die was nog een paar dagen extra uitstellen!

8. Laat de kraan niet lopen

Laat een kraan niet de volledige tijd van een bezigheid lopen. Het is natuurlijk heel makkelijk om de kraan open te laten staan als je je gezicht aan het wassen bent of bezig bent met scheren. Ook bij het wassen van groenten laten we meestal de kraan lopen. Een handige tip hiervoor is om het water van de gewassen groenten op te vangen en hier de binnenplanten water mee te geven. Ook een goede tip: heb je warm water nodig om bijvoorbeeld de vloer te dweilen? Vang het koude water op voor de waterkoker of het koffiezetapparaat en zodra je warm water hebt, gooi je de emmer eronder om te dweilen.

9. Kies je voor de vaatwasser of met de hand afwassen?

Een vaatwasser verbruikt niet altijd meer water dan met de hand afwassen. Want laat jij geregeld de kraan lopen tijdens het afwassen met de hand? Dan is de vaatwasser zuiniger als het gaat om waterverbruik. Maar met de hand afwassen is wel beter voor het milieu, want een vaatwasser verbruikt per jaar 2 tot 3 keer zoveel energie dan wanneer je de afwas doet in een teiltje. Een paar tips om zuiniger af te wassen.

  • Voor afwassen met de hand: gebruik een teiltje. En geen lopende kraan meer!
  • Als je een vaatwasser gebruikt, is met de hand voorspoelen niet nodig. Met een mes of vork kun je gemakkelijk alle etensrestjes van het bord schuiven, hup zo de prullenbak in.
  • Gebruik regelmatig het eco-programma van de vaatwasser. Let op: wissel wel genoeg af tussen de programma’s om te voorkomen dat je vaatwasser sneller stuk gaat.

Wil je meer dan alleen water besparen? Lees dan ook onze handige tips voor het besparen van energie! Dan kun je straks nog meer van die bespaarde kosten uitgeven aan leuke dingen.

Bewaar dit artikel op Pinterest.

Laszlo van Beerendonkhttps://familiarwords.com/
Laszlo is een vrolijke creatieveling die het allerliefst de hele dag schrijft. Dit doet zij dan ook voor Familiar Words, haar eigen bedrijf. Maar ook op VLWSSN deelt zij met veel plezier haar ervaringen en haar vragen over volwassen worden! Want eigenlijk is ze dat ook nog niet.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen