Een nieuwe tv kopen: waar moet ik op letten?
20 april 2022 

Een nieuwe tv kopen: waar moet ik op letten?

Onlangs ben ik in de wondere wereld van televisies gedoken. Wát een klus! Iedereen die zich onlangs in een elektronicazaak heeft begeven, weet dat het kan voelen alsof je in de wereld van Alice in Wonderland rondloopt. En dan niet op de leuke kleurrijke manier, maar alsof je in die never ending tunnel zit en alleen maar de creepy kat ziet. Niet top. Dus... daarom deel ik al mijn tips voor het kopen van een nieuwe tv, zodat jij niet hetzelfde leed hoeft te voelen dat televisies kopen heet. 

Kies de juiste maat

Allereerst begin je bij de juiste maat. Mijn tv was zó oud dat het enige wat hier nog groot aan was, het sentiment bleek te zijn. Hij deed het toch nog prima? Ja, op 1,5 meter afstand deed hij het inderdaad prima. Maar toen ik ging verhuizen en er een meter afstand (van tv tot bank) bij kwam, moest ik opstaan om de ondertiteling te lezen. Een maatje groter dus!

Weet je niet welke maat je moet kiezen? Bij de meeste winkels hebben ze een tool waarmee je kunt uitmeten welke grootte je nodig hebt voor de juiste afstand. Zit je op 2,5 meter van je tv af? Dan heb je al gauw een tv nodig van 43” of groter. Check de tool van de Consumentenbond om te zien welke afmeting perfect is voor jouw woonsituatie.

Moet je nog wennen aan de grotere maat? Of weet je alsnog niet zeker of het wel past? Tip: plak dan het formaat van je nieuwe tv op de muur met schilderstape. Zo kun je vast even wennen aan een maatje groter en zie je gelijk of het apparaat op je kast past, of dat de tv bijvoorbeeld aan de muur bevestigd moet worden.

Een nieuwe tv kopenTwijfel je over de grootte van je tv? Plak het formaat van de tv dan met schilderstape op de muur.

Bedenk of je alle nieuwe foefjes nodig hebt

Mijn kennis stopte bij ‘smart-tv’. Oled, Qled, Led? Waar hebben ze het over? Geloof mij: als je alleen een scherm nodig hebt om het nieuws en alle streamingdiensten op te kijken, heb je al snel genoeg aan een simpele tv. Er bestaat gewoon geen echt slechte tv meer als je kijkt vanaf de smart-tv’s.

Heb je een wat kleiner budget? Dan heb je geen schilderij-tv nodig, of een tv die licht op de muur projecteert. Of een tv met promotie waardoor je óók een hele geluidsinstallatie krijgt terwijl je al boxen in de kast hebt staan.

Waar je tegenwoordig wél goed op moet letten is of je het Benelux-model te pakken hebt. Indien dit niet het geval is schijn je sommige apps niet te kunnen gebruiken, omdat ze geen connectie kunnen maken met je Nederlandse account.

Energiezuinigheid

Dit is een criterium dat ik per direct naast me neer heb gelegd. Wil je voor een oké budget een tv kopen, dan kom je al gauw in de energie categorie F-G terecht. Dat klinkt natuurlijk verschrikkelijk, maar het is belangrijk uit te zoeken waar die plaatsing precies vandaan komt. Bij de bekende schilderij-tv's bijvoorbeeld (zoals Samsung The Frame), omdat ze constant aan staan. Een grotere tv heeft automatisch ook een hoger energieverbruik, dus dat is ook logisch te verklaren. Daarnaast hebben de meeste tv’s een functie waarmee ze automatisch uitschakelen na een aantal uur inactiviteit. Prima.

Wil je toch een bewuste tv? Dan kom je geestig genoeg bij onbekende merken én een kleiner model uit. Sinds 2021 zijn de energielabels strenger geworden en is het bijna onmogelijk voor een grote tv om energiezuinig te zijn. Misschien als je ze direct aansluit op je zonnepanelen. Dan natuurlijk weer wel.

Vergeet de winkel niet

Waar we tegenwoordig alles online kopen (ook doen bij de tv!) raad ik je toch aan eerst even in de winkel te gaan kijken. Op een plaatje ziet alles er hetzelfde uit. Ook zie je vaak de accessoires niet die erbij worden geleverd, wat misschien nét voor jou de keuze maakt.

Naast het feit dat je de tv ziet, kun je hulp vragen aan de verkoper. Vaak lopen er een hoop specialisten rond die jou kunnen adviseren welke maat en soort tv je nodig hebt. Laat je echter niet ompraten om 'm direct in de winkel te kopen. Vaak kun je de tv online veel voordeliger scoren dan fysiek. Daarnaast installeren ze hem dan ook gelijk voor je.

Tv's on a budget

Oké tv's zijn gewoonweg niet goedkoop. Een aantal tips om tóch je voordeel te halen uit deze nieuwe aankoop:

  • Koop online en in een actieweek. Bijvoorbeeld Black Friday is hét moment om je nieuwe parel aan te schaffen. Kijk uiteraard wel goed naar de prijs. Lijkt hij goedkoper of is het ook écht zo? Goed om van tevoren te weten welke tv je graag wilt hebben en de prijs te noteren. Zo kun je zien wanneer je een goede deal hebt.
  • Koop je tv bij een webshop waar je cashback of kortingsvouchers voor kunt regelen. Via Wissel.nl kun je voor de grotere elektronica zaken vaak wel een korting van 5-10% afnemen. Wel moet je dan zeker weten dat je het dáár koopt, je schaft namelijk een tegoedbon aan met korting. Toch mooi meegenomen!
  • Check of je een combideal kunt maken met de accessoires. Bijvoorbeeld die muurbeugel of het surround sound systeem. Soms scheelt dit een paar tientjes en misschien wilde je het later toch nog aanschaffen.

Heel veel succes met het kopen van jouw nieuwe tv. Heb je nog vragen of tips? Drop ze in de comments!

Over de schrijver
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.
Reactie plaatsen