Besparen op energie? Dit kun jij vandaag al doen!

We weten allemaal wel dat een goed geïsoleerd huis een hoop energie bespaart. Maar er zijn ook een aantal snelle en simpele tips om te besparen op energie. We zetten er acht voor je op een rijtje.

1. Droog je kleding in de zon

Heb je een droger? Gebruik deze dan zo min mogelijk in de zomer om kosten te besparen op energie. Dat je geen kartonnen handdoeken wilt gebruiken in de winter is logisch, maar in de zomer is die droger nergens voor nodig. Zet een droogrek in de zon en hang daar al je spullen op. Net zo snel droog en het kost niets!

2. Douche korter

Wist je dat 80 procent van het warme water in een huishouden uit de douchekop komt? Zelf zijn we ook niet vies van een lange, warme douche, maar echt duurzaam is het niet. Daarnaast loopt het flink in de kosten, vooral op de gasrekening! Funfact: als elke Nederlander voortaan maximaal 5 minuten zou douchen, bespaart Nederland jaarlijks 120 miljoen m3 water en 450 miljoen m3 aardgas. Dat staat gelijk aan maar liefst 600 miljoen euro!

Bovendien staan wij in ons hele leven gemiddeld 120 dagen onder de douche – zo’n 1,5 dag per jaar. Door maximaal 5 minuten te douchen bespaar je zoveel tijd dat je 24 voetbalwedstrijden zou kunnen kijken, wow! Wil je meer weten over hoe je kunt besparen op douchen? Kijk dan even op deze pagina van Milieu Centraal.

Een volle wasmachine scheelt weer een tientje per jaar

3. Wassen op 30 graden

Voor iedereen met smetvrees: je hoeft de was echt niet elke keer op 60 of 95 graden te wassen. Tegenwoordig zijn de apparaten en wasmiddelen zo hygiënisch dat alles schoon wordt van een rondje wasmachine op 30 of 40 graden. Je kunt er ook voor kiezen om je hand- en vaatdoeken op 60 graden te wassen en de rest op 30 graden. Zo bespaar je alweer enkele tientjes per jaar en wel 40 kg CO2 uitstoot. Dat is gelijk aan zo’n 500 kilometer autorijden! Je wastrommel volledig vullen in plaats van halve wasjes draaien, scheelt nog een extra tientje op jaarbasis.

4. Zet je ramen open

Laat, ook in de winter, even je huis doorluchten voordat je je verwarming aanzet. Een slecht geventileerd huis bevat veel vochtige lucht. Het opwarmen van al dat vocht kost onnodig veel energie. Even doorwaaien en vervolgens die verwarming aanzetten, zo bespaar je weer enkele tientjes op die energierekening.

5. Houd de deuren dicht

Dit is wellicht een open deur (pun intended), maar wordt vaak vergeten: houd je (tussen)deuren dicht! Loop je naar een andere kamer, sluit de deur dan direct achter je. Dat scheelt weer onnodig stoken in de winter en zo kun je gemakkelijk kosten besparen op energie.

6. Stand-by is niet uit

Zo’n 75 procent van het energieverbruik van apparaten komt van het verbruik in de stand-bystand. Router, televisie, oplader… veel apparaten waarvan de stekker nog in het stopcontact zit, verbruiken nog altijd energie wanneer deze niet volledig uitgeschakeld zijn. Wordt de oplader warm terwijl er geen telefoon aanhangt? Dan verbruikt deze nog steeds stroom. Zie je het rode lampje van de televisie branden? Dan verbruikt deze nog steeds stroom!

Tip: gebruik tijdklokken, waardoor alles ’s nachts of overdag wanneer je niet thuis bent automatisch uitschakelt. Of gebruik stekkerdozen met een schakelaar, zodat je alles met één knop kunt uitzetten wanneer je naar bed gaat.

Wordt de oplader warm zonder telefoon? Dan verbruikt deze nog steeds stroom

7. Koop duurzame apparaten

Zijn je huishoudelijke apparaten aan vervanging toe? Ga dan voor de meest duurzame optie en het zuinigste label! Dat betekent soms dat ze iets duurder zijn dan de minder energiezuinige apparaten, maar geloof ons: dat haal je er dubbel en dwars weer uit in energiekosten. Zeker als het gaat om veelgebruikte apparaten, zoals wasmachines, koelkasten en keukenapparatuur. Ook je lampen kunnen zuiniger: ledlampen verbruiken nauwelijks energie. Bovendien kosten ledpeertjes in de bouwmarkt bijna niets.

8. Vergelijk jaarlijks energieleveranciers

Het is echt niet meer zo moeilijk en veel werk om energieleveranciers te vergelijken. Er bestaan allerlei vergelijkingssites, en het enige dat je hoeft te weten is wat voor soort huis je hebt, met hoeveel mensen je er woont en hoeveel je verbruikt. En dat laatste is te vinden op de afrekening die je jaarlijks ontvangt van je huidige energieleverancier.

Ga je voor duurzaam? Kies dan voor groene stroom! Let op: veel energieleveranciers zeggen groene stroom te leveren, maar zijn niet per definitie groen bezig… Op de website van WISE Nederland krijgen alle energieleveranciers een cijfer toebedeeld op basis van hoe duurzaam het bedrijf is. Dit wordt niet alleen gebaseerd op het soort stroom dat zij leveren, maar ook op groene investeringen en waar de stroom vandaan komt.

‘Maar wat er uit je stopcontact komt, blijft toch gewoon hetzelfde?’

‘Maar wat er uit je stopcontact komt, blijft toch gewoon hetzelfde’, hoor je wel eens. Het maakt echter wel degelijk verschil! Als steeds meer mensen voor groene stroom kiezen, zakt de vraag naar grijze stroom, waardoor vervuilende centrales op den duur vaker hun deuren moeten sluiten. Dat heeft veel tijd nodig, maar iedereen die er zijn steentje aan bijdraagt, helpt zo mee aan een beter milieu.

Kortom…

Misschien vraag je je nu wel af: waarom zou ik eigenlijk de moeite nemen om bovenstaande tips te gebruiken en te besparen op energie? Ten eerste bouw je mee aan een duurzamer en gezonder milieu. Ten tweede bespaar je snel zo’n honderd euro op jaarbasis door je slechts een beetje aan te passen. Dat levert toch weer een leuke bijdrage aan je vakantie op! Heb jij ook nog goede tips om op energie(kosten) te bezuinigen? Laat het ons weten via redactie@vlwssn.nl.

En ben je benieuwd welke rekeningen je naast de energierekening jaarlijks kunt verwachten? Je leest het in dit artikel!

Bewaar dit artikel op Pinterest

Joli Deitzhttps://www.jolideitz.nl
Joli Deitz is storyteller in hart en nieren. Met haar vlotte pen zet ze de 'why' van ondernemers op papier en met haar camera brengt ze hun passie in beeld. Omdat de weg naar volwassenheid al hobbelig genoeg is, deelt ze graag haar tips met jou. Want zeg nu zelf: we hoeven toch niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden?

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen