Budget koken: 5x eten voor minder dan drie euro per persoon

Krijg je binnenkort je ouders te eten en ben je geen keukenprins(es)? Wij helpen je uit de brand. Met deze recepten sta jij te vlammen in de keuken zónder moeilijke ingrediënten of kooktechnieken. Iedereen kan dit en met een paar kleine tips van ons kook jij als een chefkok. Het ene recept heeft net iets meer tijd nodig dan de ander, maar makkelijkheid gegarandeerd. Enne… uiteraard is het on a budget. Precies zoals wij het graag zien, want we gaan 5x eten voor minder dan drie euro per persoon. Let’s go!

Recept 1: Zoete aardappelgnocchi met spinazie-gorgonzola saus

Recept voor vier personen
Kosten: €2,61 p.p.

Ingrediënten saus

  • 800 gram spinazie (vers of diepvries)
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 200 gram gorgonzola
  • 1 eidooier
  • 200 ml slagroom (of kwark, wordt de saus iets minder romig van maar kan prima)
  • 50 gram walnoten
  • Handje rucola

Check hier het recept voor de saus.

Ingrediënten gnocchi

  • 2 zoete aardappels
  • 1 ei
  • 225 gram havermout, bloem of boekweitmeel (glutenvrij)

Check hier het recept voor de gnocchi.

Wat te doen:

Begin met de gnocchi en volgt beide recepten. Heb je geen keukenmachine? Gebruik dan bloem of kant-en-klaar meel (meel zorgt voor een meer plakkerig deeg, bloem wordt iets stugger). Zodra de gnocchi in de pan zit, kun je tegelijkertijd beginnen aan de saus. Zowel aan de gnocchi als aan de saus voeg ik wat extra peper en zout toe om het goed op smaak te brengen. Terwijl je de saus goed blijft roeren, roer je af en toe ook door de gnocchi heen, zodat deze niet aanbrandt. De gehakte walnoten en rucola voeg je pas toe als je opschept. JAM.

Tip van flip:

  • Boekweitmeel is glutenvrij. Handig als je een keer lekkere pasta wilt eten met iemand die glutenvrij eet.
  • Je kunt zowel de gnocchi als de saus prima vooraf maken. Weet wel dat kruiden zoals knoflook extra in de saus trekken wanneer dit langer staat, dus wees hier op voorbereid.
  • Wil je wat vlees toevoegen? Dan is gerookte kip een prima toevoeging zónder te overheersend in je mond te belanden
Budget eten voor minder dan drie euro per persoon.
Hmmm, deze zoete aardappelgnocchi met spinazie-gorgonzola saus is heeerlijk!

Recept 2: Tomatenrisotto

Recept voor vier personen
Kosten: €2,79 p.p.

Ingrediënten:

  • 300 gram risotto rijst
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 4 el olie
  • Scheutje witte wijn (van de fles die je daarna mooi op tafel zet)
  • 300 ml groentebouillon
  • 250 gram cherrytomaten
  • 50 gram oude kaas (geraspt)
  • 350 gram tomatensaus
  • 2 burrata

Wat te doen:

Dit recept gebruik ik voor deze tomatenrisotto. De bouillon maak je van een half tot een heel bouillonblokje met kokend water. De tomaten kun je volgens het recept zowel in de airfryer als in de oven maken. De airfryer heb ik zelf nog nooit geprobeerd, maar klinkt leuk! Ik zet ze meestal met wat olie in de oven plus een hoop extra kruiden voor de smaak.

Tip van Flip:

  • Kun je geen burrata vinden? Mozzarella does the trick. Iets minder romig, niet minder lekker.
  • In het recept staat Parmezaanse kaas. Ik gebruik echter altijd oude kaas: meer voor minder. Proeft je moeder of je date vast niet.

Recept 3: Kip in de hoed

Recept voor vier personen
Kosten: €3,40 p.p. (oké… dit is niet minder dan 3 euro. Denk die € 0,40 even weg)

Ingrediënten:

  • 350 gram kersen zonder pit
  • 6 bolletjes stemgember
  • 400 gram kipfilet
  • 50 gram boter
  • 1 teen knoflook
  • 28 gram mix kerriesaus
  • 1tl sambal oelek
  • 200 ml crème fraiche
  • 1 el tarwebloem
  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 2el paneermeel
  • 50 gram oude kaas (geraspt)
  • 2 el halfvolle melk

Wat te doen:

Dit is een recept van de AH, check ‘m hier. Misschien is het niet het meest gezonde recept, maar wanneer je vertelt dat er kersen én kerriepoeder in zitten, zal je geheid vraagtekens krijgen. Is dat wel een goed idee? Ja! Het is bijzonder lekker, vullend en smaakvol. Een top recept als je even de tijd hebt om voor te bereiden waarna je lekker met je gasten lekker aan tafel kunt zitten met een biertje. Ja, dat dan weer wel. Want ik durf je werkelijk niet te zeggen welke wijn hier bij zal passen: wit of rood.  

Check dit gerecht van Jamie Oliver dan, heel makkelijk en zó lekker! Eten voor drie euro per persoon was nog nooit zo simpel.

Recept 4: Kippenpastei van Jamie Oliver

Recept voor vier personen
Kosten: €2,37 p.p.

Ingrediënten:

  • 400 gr kipfilet
  • 1 klein potje pesto (ca. 200 gr)
  • 400 gram cherrytomaten
  • 400 gram sperziebonen o.i.d.
  • 8 plakjes bladerdeeg

Wat te doen:

Dit recept komt uit het kookboek van Jamie Oliver (5 ingrediënten) en is enorm simpel om te maken. De oven zet je op 220 graden. Bereid de kippetjes voor door ze schoon te maken (lees: alle witte fliebertjes eraf halen) en wanneer ze erg dik zijn doormidden te snijden, zodat ze overal even dun zijn. De kip smeer je in met de pesto. Dit mag lekker riant, goed voor de smaak. Uiteraard voeg je ook wat peper en zout toe. Hierna leg je de kip in de ingevette ovenschaal en leg je de ontdooide plakjes bladerdeeg om de kip heen. Je pakt ze als het ware in alsof je een bed toedekt. Nadat je de kip hebt ingepakt, lek je de cherrytomaten in een andere ingevette ovenschaal en bedruip je deze met nog wat olie, peper, zout, en andere kruiden naar smaak. Hierna zet je beide gerechten voor 20 minuten in de oven: de kip bovenin, de tomaten onderin. Zodra het bladerdeeg mooi goudbruin is, is de kip vermoedelijk gaar. Ondertussen kook je de boontjes en na afloop serveer je alle drie apart op tafel.

Tip van flip:

  • Bak de boontjes na koken even kort aan in de olie en knoflook. Dat is lekker.
  • Je kunt zowel cherrytomaatjes aan een tak als losse kopen. Aan een tak ziet het er knapper uit, los houd je meer van je tomaat over.
  • Serveer het met een salade óf een variant op aardappel indien je grote eters hebt en dit misschien niet genoeg is.

Recept 5: Bloemkoolpizza

Recept voor twee grote pizza’s voor vier personen
Kosten: €1,23 p.p.

Ingrediënten:

  • 2 middelgrote bloemkolen
  • 60 gr geraspte oude kaas
  • 2 bollen mozzarella
  • 2 eieren
  • Kruiden zoals oregano en basilicum

Wat te doen:

Je raadt het al: volg de chef.  Zelf houd ik wel van een goeie kaaspizza, dus ik heb de hoeveelheid mozzarella wat verhoogd. Ook zou ik zelf opteren om hier nog wat meer groenten op de knikkeren. Bijvoorbeeld stukjes tomaat en paprika, maar ook asperges zijn er erg lekker op. Wel eet je natuurlijk al een lading groenten door de bloemkool, dus je kúnt het ook alleen bij kaas houden. Of een plakje salami. Of beenham. Oké ik houd op. Wel wil ik nu graag deze pizza eten. Oh enne: bloemkolen zijn in het voorjaar vaak in de aanbieding! Dit is je tijd dus.

Dit zijn recepten voor als je even wat langer de tijd hebt. Moet je even vlug aan de bak? Of wil je voor langere tijd goedkoop koken? Check dan eens ons artikel waarmee je bijna een maand kunt eten voor €40!

Bewaar dit artikel op Pinterest.

Inge Renes
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen