Corekees: investeer in je eigen bos voor een groenere wereld

Grote kans dat als je ouders vroeger belegden, dat dit in bomen was. Dit waren populaire beleggingsfondsen en ze werden als warme broodjes verkocht. Investeren in bomen is dan ook niets nieuws, maar het heeft even stilgelegen. Tot nu! Investeren in bomen is terug en Corekees heeft dit middle aged product in een hip jasje gestoken en neemt jou graag mee in de wonderlijke wereld van beleggen. Nick van Heesewijk, medeoprichter van Corekees, vertelt je wat beleggen bij hen inhoudt en dat ook jíj dit kunt!

Investeren in de Pongamiaboom

Als je op zoek bent naar een belegging die zowel interessant voor jou als voor de wereld is: zoek niet verder! Wij kwamen Corekees tegen toen ze afgelopen december een duurzaam kerstcadeau introduceerden. In plaats van een kerstpakket, kocht je een of meerdere bomen die geplant worden in Zuid-Amerika. Bij Corekees investeer je namelijk in de Pongamiaboom. Geen moeilijke fondsen of online banktaferelen, maar een circulaire boom die – zodra hij een aantal jaar oud is – noten produceert. En met de opbrengst van die noten worden jouw investeringen terugbetaald plús rente. Klinkt goed toch?

Maar hoe werkt het dan precies?

Nick legt het proces uit: “Marginale grond wordt omgetoverd tot een groen gebied door hier Pongamiabomen op te planten. Deze bomen staan bekend om hun luchtzuiverende werking. Elke boom compenseert namelijk gemiddeld jaarlijks ruim 40 kg CO2. Na het eerste jaar kunnen de lokale boeren hun vee tussen de bomen laten grazen. Na een aantal jaar produceren de bomen noten waar olie uit geperst wordt en met deze olie wordt biobrandstof gecreëerd (ter vervanging van fossiele brandstof). De pulp blijft over welke als krachtvoer dient voor het vee dat over de plantage graast. Na de looptijd van de obligatie (20 jaar) zullen de bomen teruggaan naar de landeigenaar; de lokale veeboer.”

Wat schuift het?

Allereerst koop je een boom. Eén boom staat voor één obligatie (een lening) en kost maximaal 20 euro. Voor die 20 euro is deze boom twintig jaar van jou en zorgt Corekees ervoor dat de boom wordt geplant, verzorgd en dat de noten van de bomen uiteindelijk worden verkocht en geproduceerd.

Vanaf een jaar of drie/vier is de boom rijp voor de eerste oogst. Dit is natuurlijk niet gelijk een pot goud – de boom groeit ieder jaar rustig verder – maar zal ieder jaar een beetje meer worden. Vanaf het zevende jaar is de boom volgroeid en blijft de oogst stabiel. Dat is ook het moment dat de aflossing van de obligatie begint. Vanaf dat jaar ontvang je niet alleen rente, maar ook de aflossing. De aflossing is na twintig jaar voltooid, waarna ook je obligatie ophoudt.

Het rendement is gemiddeld 7,8% per jaar. Dit percentage is gebaseerd op de verwachte opbrengst van de oogst. Met de lokale koper (een bomenfabriek die de noten doorverkoopt aan een oliemaatschappij in Latijns-Amerika) is een vaste prijs per kg afgesproken, omdat de boom letterlijk bekend staat om de ‘vruchten’ die het afwerpt: de noten.  

Een abonnement op bomen

Je kunt natuurlijk kiezen voor een losse boom. Deze kost 20 euro, maar je kunt ook kiezen voor een maandelijks abonnement. “Maar”, vertelt Nick, “wij houden er niet van om langdurige verplichtingen op te leggen.” Om die reden kun je het abonnement na drie maanden weer opzeggen. Het abonnement biedt geen specifiek voor- of nadeel, behalve dat deze automatisch wordt verlengd. En je hiermee dus zorgt voor meer vergroening van de wereld. En op de lange termijn meer rendement ontvangt. Oké, het is dus een win-winsituatie.

Ook benadrukt hij dat je niet één specifieke boom koopt. “Je koopt als het ware een plekje in een groep. Zodra er een x-aantal bomen zijn besteld, worden al die bomen in een keer geplant.” Het voordeel hiervan is dat hierdoor een gemiddeld rendement kan worden berekend. Zo berekenen ze niet de oogst van een boom, maar van de hele groep van dezelfde leeftijd bij elkaar. Een ander voordeel is dat wanneer je boom bijvoorbeeld groeiproblemen heeft, de andere bomen hem ‘opvangen’ met hun rendement. Eén voor allen, allen voor één.

Van de boom af

Corekees is niet het enige en zeker niet het eerste bedrijf dat een dergelijk product op de markt brengt. En volledig risicoloos is beleggen in bomen natuurlijk niet. Een boom kan ziek worden of er kan brand uitbreken. Maar velen van jullie kennen wellicht ook de vroegere fraudezaken rondom boomplantages. Nick kan je echter grotendeels geruststellen. “De natuurlijke risico’s blijven altijd. Daar hebben wij weinig invloed op. Maar contractueel is alles in orde.” Hoe hij dit zo stellig kan zeggen? Nou, de oom van Nick woont praktisch tussen de bomen! Hierdoor is een strenge controle op de bedrijfsvoering van toepassing én staat hij in nauw contact met alle lokale belanghebbenden waarmee hij de contracten waterdicht tekent.

Wil je toch van je boom af? Dat kan. De bomen zijn namelijk beperkt. Omdat Corekees graag overzicht houdt wie er precies allemaal bomen bezit, kijken zij graag met jou mee naar een nieuwe koper. Je kunt ze dus niet zo maar op Marktplaats zetten. “Het zou een leuke toevoeging zijn als we een eigen handelsplaats kunnen creëren waar reeds geplante bomen gekocht en verkocht kunnen worden. Maar op dit moment wil nog niemand zijn of haar bomen verkopen.”

Benieuwd hoe anderen het investeren in bomen via Corekees vinden? Lees dan hier het verhaal van Loran Mynett. Hij heeft inmiddels ruim 300 bomen gekocht!

Laagdrempelige eerste poging

Naar onze mening is Corekees een goede manier voor een eerste stap binnen beleggen. Ze bieden een transparant en laagdrempelig product waardoor je gemakkelijk kunt instappen. Ook hoef je geen moeilijke grafieken in de gaten te houden. Het bedrijf is daarnaast kleinschalig. Heb je een vraag? Dan sta je soms zo met de eigenaar zelf in contact. Dat krijg je niet bij iedereen.

Natuurlijk moet je nog steeds niet al je geld in een belegging stoppen. Lees je dan ook goed in op de website van Corekees of middels onafhankelijke artikelen over beleggen. Het zou zonde zijn als je je bomen weer moet verkopen, omdat je wasmachine stuk is en je geen nieuwe kunt betalen! Maar mocht je de eerste stap willen zetten in een zo klimaatneutraal leven, dan kan deze belegging hier zeker onderdeel van zijn. Hieronder nog een korte opsomming.

Voordelen voor de wereld:

  • Het planten van bomen zorgt voor vergroening van de wereld;
  • De bomen hebben een luchtzuiverende functie;
  • Voor de plantages wordt het mogelijk gemaakt eerder onbruikbare grond toch vruchtbaar te maken;
  • De plantages zorgen voor veel werkgelegenheid, in diverse stromingen;
  • De gewonnen olie dient uiteindelijk ter vervanging van fossiele brandstof.

Voordelen voor jou:

  • Bijdrage aan alle bovenstaande punten;
  • Door het bezitten van deze bomen heb je in feite directe compensatie voor je CO2-uitstoot;
  • Je ontvangt een rendement van gemiddeld 7,8% per jaar.

Ben je er klaar voor om de sprong in het diepe te wagen? Dan is het tijd om een abonnement uit te kiezen of misschien wil je wel één boom. Uiteraard kun je ook even contact met Corekees opnemen om eerst wat meer informatie op te vragen. Geen zin in? Op de website van Corekees lees je ook genoeg informatie over hoe het werkt. Zo makkelijk is het. En mocht een reis naar Zuid-Amerika toevallig op de planning staan, kun je (op afspraak) de boomplantage bezoeken. Terwijl jij in het vliegtuig zit, zijn je bomen hard aan het werk om die lucht weer te zuiveren. Enne, als je er dan toch bent: geef je die van mij dan ook een aai over de bol?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Corekees Het is niet gesponsord, wel voorzien van informatie vanuit Corekees. Het artikel bevat affiliate links. Affili-watte? Als je via onze links een abonnement afsluit of een losse boom koopt bij Corekees, ontvangen wij hier een kleine vergoeding voorZo spaar jij wat voor later en sparen wij een beetje voor de website!

Bewaar dit artikel op Pinterest.

Inge Renes
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen