Duppie Dinsdag: heb ik recht op huur- en zorgtoeslag?

Toeslagen maken het leven net een beetje makkelijker. Ze zorgen ervoor dat jij niet helemaal alleen voor de kosten opdraait. Huur- en zorgtoeslag zijn er twee waar jij mogelijk recht op hebt. Hoe lekker is het als je niet de volle mep voor je huur hoeft te betalen? En we weten allemaal wat een klap die zorgverzekering elke maand is. Dan zou het toch mooi uitkomen als je hier een paar tientjes per maand voor terugkrijgt. We duiken er deze week even goed in, zodat jij gelijk kunt kijken of je volgend jaar een boel geld kunt besparen!

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bijdrage aan de huurkosten van je huis. Er zijn een boel voorwaarden waar je aan moet voldoen, die lees je hier. In een notendop mogen zowel je huur (inclusief servicekosten) als je salaris niet te hoog zijn. In 2021 ligt de grens voor je huur op € 752,33 per maand (voor iedereen vanaf 23 jaar) en je inkomen had tot en met 2019 een vaste grens: €22.700 bruto per jaar. Na dit jaar spelen meerdere factoren mee.

Naast het feit dat bedragen invloed hebben of je wel of geen huurtoeslag krijgt, dien je in een zelfstandige woning te wonen. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld een eigen keuken, toilet en douche hebt. Net als een eigen voordeur. Woon je (nog) in een studentenhuis of bijvoorbeeld in een woongroep met gedeelde faciliteiten? Dan kom je vaak niet in aanmerking voor huurtoeslag.

Hoeveel knaken krijg ik?

Dit is afhankelijk van je inkomen versus de hoogte van je huur. Het bedrag is echter nooit hoger dan €368,- per maand. Kom je er door dit artikel achter dat je misschien al een paar jaar recht had op huurtoeslag? Je kan tot 1 september het volgende jaar huurtoeslag aanvragen. Dus uiterlijk 1 september 2021 dien je je huurtoeslag aan te hebben gevraagd voor 2020.

De huurtoeslag is nooit hoger dan 368 euro per maand

Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is een toeslag die ik per direct heb aangevraagd toen ik 18 werd. Het is een vergoeding om bij te dragen aan je zorgkosten bij een laag inkomen. Dit was destijds zo’n €80,- per maand. Stel, je hebt geen aanvullende verzekering (denk aan een verzekering voor de tandarts of fysio) dan kun je op nul euro uitkomen óf er zelfs aan verdienen. Best lekker, toch?

Hoeveel knaken krijg ik?

Bij een salaris van maximaal €21.500 bruto per jaar ontvang je €107,- per maand. Bij elke €500,- per jaar extra die je verdient, ontvang je een beetje minder. Je hebt recht op zorgtoeslag tot maximaal €31.000,- bruto per jaar. Al gaat het dan nog maar om een bedrag van €3,- per maand. Heb je een partner? Dan heb je tot een gezamenlijk brutojaarinkomen van €39.500,- recht op zorgtoeslag.

Let op: zorgtoeslag is één van de toeslagen die heel lekker is om te ontvangen, maar waarvan veel mensen dénken dat ze er recht op hebben. Zodra je fulltime begint te werken, heb je hier al gauw geen recht meer op.

Wanneer is het niet slim om huur- en zorgtoeslag aan te vragen?

Wanneer je geen recht hebt op een toeslag kun je ‘m natuurlijk beter niet aanvragen. Want mocht je toch door de steekproef heenkomen, wordt deze 99% zeker naderhand gecorrigeerd en moet je het hele bedrag weer terugbetalen. Het ontvangen bedrag is dan ook altijd een voorschot.

Wanneer je inkomen (of huur) in de nabije toekomst de grens zal overschrijden, heeft het ook weinig zin om het aan te vragen. Doe je dit toch, omdat je er op dit moment recht op hebt? Zorg er dan in elk geval voor om hem tijdig weer uit te schakelen, zodat je niet onterecht toeslag ontvangt.

Door een foute berekening kon ik 540 euro terugbetalen aan de Belastingdienst

Ik heb de fout gemaakt door te denken recht te hebben op zorgtoeslag met een bruto-inkomen van €1.800,- per maand (€21.600 per jaar). Maar omdat ik destijds ook bonussen naast mijn salaris verdiende, kwam ik uiteindelijk op een brutosalaris uit van €26.000,- per jaar. Door de foute berekening ontving ik iets van €105,- per maand aan zorgtoeslag, terwijl ik eigenlijk recht had op €60,- per maand. Hierdoor kon ik mooi €540,- terugbetalen aan de Belastingdienst. Daar ging m’n voordeel! Ik heb de zorgtoeslag vanaf dat moment dan ook gelijk uitgezet. Want ik loop liever €10,- per maand mis, dan dat ik het later toch blijk te moeten terugbetalen om wat voor reden dan ook.

Verandert je situatie terwijl je toeslagen ontvangt? Geef die wijzigingen zo snel mogelijk door bij Mijn Toeslagen. Zo voorkom je dat je ook later moet terugbetalen.

Toeslagen aanvragen

Denk je dat je in aanmerking komt voor huurtoeslag? Maak dan in elk geval eerst een proefberekening. Dan weet je het zeker. Let op: deze tool houdt geen rekening met bijzondere situaties. In dat geval kun je het beste even contact met de Belastingdienst opnemen.

Wil je weten of jij recht hebt op zorgtoeslag? Check de maximale bedragen hier en maak hier je proefberekening om te zien of je met de juiste bedragen rekent.

Toeslagen vraag je gemakkelijk aan bij de belastingdienst via Mijn Toeslagen. Vraag je je toeslag aan via een andere website dan van de overheid (bijvoorbeeld Zorgtoeslag.nl)? Wees je er dan van bewust dat je mogelijk een fee aan dit bedrijf betaalt. Tuurlijk ontvang je service van een dergelijke dienst, maar je betaalt hier dan zoals verwacht kosten voor. Wij zouden je dan ook aanraden het gewoon via de overheid aan te vragen om zo het maximale uit je toeslag te halen. Zo moeilijk is het niet!

Bewaar dit artikel op Pinterest.

Inge Renes
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen