Duppie dinsdag: verdien extra poen door de middelingsregeling

Wisselt jouw inkomen ook ieder jaar? Of heb je het afgelopen jaar te maken gehad met verschillende banen of had je zelfs tijdelijk helemaal geen werk? Misschien is dit dan wel hét jaar om je in te lezen in de middelingsregeling (ook wel middeling genoemd). Met deze regeling kan jouw belastingteruggave heel chill uitpakken. Hoewel de Belastingdienst claimt dingen niet leuker, maar wel makkelijker te kunnen maken blijft dit nog een ingewikkeld onderwerp. In dit artikel geven we je de basis info, zodat jij kunt zien of je recht hebt op de middelingsregeling.

Wat is middeling?

In Nederland betalen we verschillende vormen van belasting, waaronder over je inkomsten. Voor elke euro die je verdient, betaal je ongeveer een derde aan de staat. Tot een paar jaar geleden werd het bedrag dat je moest betalen bepaald op basis van hoeveel je verdiende. Tegenwoordig is dit iets meer rechtgetrokken en zijn we van vier belastingschijven terug naar twee gegaan. Grote kans dus dat jij relatief evenveel betaalt als vrienden of familie.

De middelingsregel is in het leven geroepen om mensen met een sterk wisselend inkomen tegemoet te komen. Als je het ene jaar €25.000 aan inkomen hebt en het jaar erop niks, dan kun je al in aanmerking komen voor middeling. Ben je net afgestudeerd en had je een baan naast je studie, maar heb je nu eindelijk je grote-mensen-baan? Dan kan het ook erg interessant zijn! En voor de al even werkende mensen onder ons: neem je een jaar onbetaald verlof op omdat je die wereldreis gaat maken? Ook interessant!

De Belastingdienst gaat er namelijk van uit dat je een stabiel inkomen hebt en daarom het normale belastingtarief moet betalen (basistarief van 37,35% en een toptarief van 49,5% dat geldt bij een inkomen van meer dan €68.507 per jaar). Komt je inkomen echter onder een bepaald niveau, dan is de Belastingdienst wel zo eerlijk en betalen ze je de te veel betaalde belasting weer terug. Let op: er is een drempel van €545,-.

De middelingsregeling klinkt ingewikkeld, maar is zeker de moeite waard om je in te verdiepen

Wat te doen voor middeling?

Je kunt alleen middelen over een aaneengesloten periode van drie jaar en je kunt niet meerdere keren middeling aanvragen over een eerder gebruikte periode. Wil je alle voorwaarden voor de middelingsregeling bekijken? Je vindt ze op de website van de Belastingdienst.

Even in het kort: tel jouw inkomen van drie jaar bij elkaar op. Dit totale bedrag deel je door drie om het gemiddelde bedrag te berekenen. Over dat bedrag wordt het nieuwe belastingtarief berekend. Is het te betalen bedrag aan belasting lager dan wat je in werkelijkheid hebt betaald? Dan krijg je het terug. Check zeker even het rekenvoorbeeld hieronder voor de extra uitleg.

Wanneer krijg je die knaken?

Tijd om even te gaan rekenen: Stel je hebt in 2017 je eerste baan afgerond en hier €29.000 mee verdiend. Vervolgens werd je een jaar werkloos waarna je gelukkig in 2019 weer een knap betaalde baan kreeg en hiermee zo’n €40.000 hebt verdiend. Hierdoor heb je in drie jaar een gemiddeld totaalinkomen ontvangen van €69.000 voor drie jaar en €26.982 aan betaalde belastingen en premies (belastingtarief 37,35%). En dan wordt het ineens interessant.

Als je deze bedragen namelijk door drie jaar deelt, houd je een gemiddeld inkomen over van €23.000 per jaar met een te betalen belasting tarief van bijna €8.600 per jaar, zie het rekenvoorbeeld hieronder (belastingtarief van 37,35%). Als je dit bedrag maal drie doet (want het gaat om 2017, 2018 en 2019) dan kom je uit op €25.529 (zie het voorbeeld hieronder). Hierdoor ontstaat er een verschil van €1.453,- in de betaalde belasting! Want als je €26.982 – €25.529 doet, is het verschil €1.453,-. Trek daar de drempel van €545,- vanaf en het geeft je een bedrag van €908,- wat de Belastingdienst op een zilveren dienblad aan je terugstort! Daar kun je mooi weer je vakantie van betalen of investeren in je pensioen.

Wil je zien of je ook in aanmerking komt voor deze regeling? Check dan hier de gemakkelijke rekentool.

De laatste stap van de middelingsregeling

Hoewel het lang niet voor iedereen van toepassing is, kan deze middelingsregeling echt een leuk bedrag opleveren. Maar om ook werkelijk je geld te ontvangen, moet je nog wel een aantal stappen ondernemen. Je dient eerst je inkomstenbelasting te hebben gedaan over de jaren waar je de middeling voor gaat berekenen. Daarna kun je met deze gegevens gebruikmaken van bovenstaande rekentool om het exacte bedrag uit te rekenen. Denk je vervolgens zeker te weten iets terug te krijgen? Vul dan het formulier Verzoek om middeling inkomstenbelasting in. Stuur dit hierna naar het belastingkantoor en wacht bericht af. Wie weet dat jij binnenkort een lekker bedrag gestort krijgt!

Pfoeh, dat is veel uitleg. We hebben geprobeerd om het zo makkelijk mogelijk uit te leggen! Heb je nog een vraag over de middelingsregeling? Stuur ‘m dan naar redactie@vlwssn.nl, we helpen je graag verder.

Inge Renes
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen