Duurzame kleding kopen met een klein budget

Kleding, we kunnen er niet genoeg van hebben. Toch? Jawel hoor! Laat het idee eens los dat je altijd iets nieuws moet hebben of met de nieuwste trends mee moet waaien en ga voor duurzame kleding. Misschien ben je al geïnteresseerd in duurzame kleding, maar weet je niet waar je moet beginnen met zoeken. Of misschien heb je er nooit bij stilgestaan. Wij laten je zien dat duurzaam shoppen helemaal niet lastig en duur hoeft te zijn!

Koop tweedehands kleding

Het ligt misschien een beetje voor de hand, maar tweedehands kleding is én (vaak) goedkoop én duurzaam. Het is echt niet altijd van die muffe kleding die te lang in een vuilniszak heeft gezeten en eruit ziet alsof je oma het nog gedragen heeft. Er zijn tegenwoordig heel veel leuke vintage winkeltjes. Zo heb je bijvoorbeeld in Utrecht de Episode, Sussies en Roxy ‘79 Vintage. Maar ook bij kringloopwinkels kun je een heleboel toffe kleding vinden! 

Vind je het leuk om er een shopdagje van te maken met vriendinnen? Ga dan naar een Vintage Kilo Sale! Het evenement wordt een aantal keer per jaar georganiseerd in verschillende steden. Locaties en data zijn allemaal te vinden op Vintage Rebel of op de Vintage Kilo Sale Facebook pagina.

Ga met vrienden naar de Vintage Kilo Sale 

Koop minder kleding

Wees wat kieskeuriger op de kleding die je koopt. Dat ene shirtje waar je over twijfelt of die broek die toch niet zo lekker zit, kun je beter niet meenemen. Koop alleen kleding die lekker zit, die je heel leuk vindt en die je het liefst elke dag wilt dragen. Want als je de items die in je kledingkast hangen echt leuk vindt, doe je er ook veel langer mee. Daarnaast belanden veel kledingstukken die je in een opwelling hebt aangeschaft vaak in de tas voor het goede doel. 

Nu is kleding weggegeven aan een goed doel natuurlijk een goede zaak. Maar als je iets minder vaak kleding aanschaft die in jouw kast een korte levensduur heeft, verminder je daarmee ook de milieu-impact die een nieuwe aankoop zou hebben. Want zeg nou eerlijk: heb je al die kleding wel écht nodig? 

Shop duurzame merken in de sale

Het is geen geheim dat duurzame kleding duurder is dan shirtjes van de H&M of de Primark. De kleding wordt geproduceerd met een minimale impact op het milieu, de werknemers worden eerlijk(er) betaald en de kleding wordt in een kleinere oplage gemaakt. Duurzame merken worden opeens een stuk toegankelijker als je wacht op de sale! Volg je favoriete merken op social media en blijf op de hoogte van nieuwe acties en aanbiedingen. 

Tip: weet je niet zo goed waar je moet beginnen met het kopen van duurzame kleding? Op Good On You staan lijsten met duurzame merken. Zo ben je er zeker van dat de kleding die jij draagt goed is voor onze planeet en voor jouw portemonnee! 

Kies voor kwaliteit

Kwaliteit kleding blijft langer mooi, waardoor je uiteindelijk minder uitgeeft dan voor een shirtje dat je na twee keer wassen kan weggooien. Zet een keer wat meer geld opzij voor nieuwe kleding. Je kunt er gegarandeerd langer van genieten als het kledingstuk van goede kwaliteit is!

Tip: je kunt bijvoorbeeld ook wekelijks of maandelijks een bepaald bedrag opzij zetten om te sparen voor een duurzame shopsessie. Ben je niet zo goed in sparen? Lees dan zeker deze tips even, want ook jij kunt gemakkelijk en snel geld sparen.

Haal de naaimachine van je moeder van zolder

Maak je eigen kleding

Heb je niet het budget om meer geld uit te geven aan duurzame kleding? Maak dan je eigen kleding! Er is niets leuker dan je zelfgemaakte jurk showen op een feestje. Het geeft niet alleen voldoening om iets te creëren, het kost ook een stuk minder geld. De enige investering die je moet maken is de aankoop van een naaimachine (of die stoffige van de zolder van je moeder halen!) en de materialen, zoals garen en stof.

Tip: bij Van Domburg Textiel vind je ontzettend veel toffe stoffen om kleding van te maken. De verkopers geven je advies en je kunt er ook magazines kopen met patronen, zoals La Maison Victor. Googel bijvoorbeeld ook eens naar kledingpatronen of zoek op Pinterest.

Combineer je kleding

Het is helemaal niet nodig om elk seizoen een nieuwe garderobe aan te schaffen. Zorg ervoor dat je een aantal standaard items in je kledingkast hebt hangen waar je je andere items mee kan combineren. Zo zie je er altijd uit alsof je iets nieuws aan hebt zonder te veel nieuwe kleding te kopen. Kies één item uit en kijk wat je verder nog in de kast hebt hangen wat je hiermee kan combineren. En als je dan toch een nieuw kledingstuk wilt kopen, check wat je al in je kast hebt en of het daarbij past! Heb je ook al eens van een capsule wardrobe gehoord? Zoek het maar eens op!

Ruil kleding met vrienden

Organiseer een kledingruilmiddag of -avond met vrienden! Iedereen zoekt thuis kleding uit en neemt alleen de items mee die ze niet meer leuk vinden of niet meer passen. Spreek bij iemand thuis af en zorg dat er wat hapjes en drankjes zijn. Zet een lekker muziekje op en bekijk elkaars kleding. Wie weet scoor je wel een hele nieuwe outfit tijdens een gezellig avondje met vrienden! Duurzaam én goed voor je portemonnee.

Zie je, duurzame kleding shoppen is helemaal niet lastig en duur!

Bewaar dit artikel op Pinterest

Laszlo van Beerendonkhttps://familiarwords.com/
Laszlo is een vrolijke creatieveling die het allerliefst de hele dag schrijft. Dit doet zij dan ook voor Familiar Words, haar eigen bedrijf. Maar ook op VLWSSN deelt zij met veel plezier haar ervaringen en haar vragen over volwassen worden! Want eigenlijk is ze dat ook nog niet.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen