Loran belegt in bomen: ‘Duurzaam beleggen vind ik belangrijk’

Een lichte interesse in beleggen had Loran Mynett in 2018. Twee vrienden van hem, Tamar en Nick van Heesewijk, zetten in die tijd het beleggingsfonds Corekees op. Een fonds waarbij je duurzaam kunt beleggen in bomen, concreet gezegd de Pongamiaboom. Het duurzaamheidsaspect haalde Loran over en hij kocht zijn eerste boom. En toen nog één. En nog één. Inmiddels heeft hij maar liefst 320 bomen via Corekees. Wat maakt Loran zo enthousiast over deze vorm van duurzaam beleggen?

Oké, om eerlijk te zijn had Loran al ervaring met beleggen. We zoeven even zo’n tien jaar terug. “Ik had toen een klein bedrag belegd via een bank, eigenlijk niet echt serieus. De bank pakte een aanzienlijk percentage van mijn beleggingen en ik wist niet waar ze in belegde. Een van de beste beleggingsadviezen die ik nu volg is: beleg alleen met geld dat je kunt missen, in beleggingen die bekend zijn en die je begrijpt.”

We sjezen even vooruit in de tijd, naar 2018. Loran kreeg toen weer meer interesse in beleggen. “Deze keer wilde ik het serieuzer aanpakken. Met een mooie buffer was ik klaar voor een volgende stap. Ik wilde beleggen voor een lange termijn en via een bedrijf dat ik goed begrijp. Mijn vrienden, Tamar en Nick, vertelden over hun bedrijf Corekees. Wat me het meest aanspreekt? Het duurzame concept. Ik vind bewust leven en je CO²-uitstoot verminderen heel erg belangrijk. Als je ergens kunt beginnen, dan is het bij jezelf en door via Corekees te investeren in bomen sla ik meerdere vliegen in één klap. Het is een mooie manier van duurzaam beleggen.”

CO²-neutraal

Het doel van Loran is zijn CO²-uitstoot neutraliseren. “Ik wil met mijn levensstijl geen schade aan de aarde aanrichten, maar ik leef nog niet CO²-neutraal. Drie jaar geleden vloog ik meerdere keren per jaar en ik schrok van de uitkomst van het online berekenen van mijn uitstoot. Dit was voor mij de aanleiding om mijn uitstoot op te compenseren door de aanschaf van bomen. De boom die Corekees plant, compenseert gemiddeld ruim 40 kg CO² per jaar. Om al mijn uitstoot te compenseren, kan ik beter maar gewoon beginnen met planten. Met kleine stapjes, of met elke maand een boom, kom je er ook.”

Kritische vragen

Aan het begin was Loran sceptisch over het concept. Dat hij de oprichters van het bedrijf kent, gaf hem wel een vertrouwd gevoel. “Maar je hebt met duurzaam beleggen, of beleggen an sich, nooit zekerheid en de risico’s wil je goed kunnen voorzien. Daarom stelde ik meteen kritische vragen, zoals: Kan ik mijn bomen tussentijds verkopen? En vanaf wanneer krijg ik winst uitgekeerd? Op deze vragen konden Nick en Tamar duidelijk antwoord geven en ze waardeerden mijn interesse. Door de open en laagdrempelige sfeer voor alle soorten vragen en de duidelijke antwoorden, ben ik extra betrokken en gemotiveerd.”

Heb je dezelfde vragen als Loran? In dit interview geeft oprichter Nick meer uitleg over Corekees, hoe duurzaam beleggen bij hen werkt en hoe het bedrijf te werk gaat.

Winstuitkering

De investering in Pongamiabomen levert je uiteindelijk winst op. Zo vertelt Loran: “De aanschaf van een boom, oftewel een obligatie, is maximaal 20 euro. Je koopt de boom voor 20 jaar en uiteindelijk verkoopt Corekees de noten van de boom aan lokale bedrijven die er biobrandstof van maken. Dit levert een gemiddeld rendement op van 7,8% per jaar. Mijn doel is om 5 jaar lang 100 euro per maand in bomen te investeren. In totaal zijn dat 300 bomen. Op de website van Corekees heb ik berekend dat ik na een investering van € 6.000 (in totaal), een waarde van beoogde uitbetaling van ongeveer € 15.000 heb (inclusief mijn eigen inleg, dus 6.000 x 7,8% rendement x 20 jaar). Maar het mooiste van alles: ik heb 264 ton CO² gereduceerd, wat gelijk staat aan ruim 2900 vlieguren.”

Let op: het is belangrijk te beseffen dat er risico’s zitten aan het beleggen in bomen, zo legt eigenaar Nick ook uit in dit interview.

Bron: Corekees

“Uiteraard gaat er met mijn investeringen een klein percentage naar het bedrijf zelf, bijvoorbeeld voor een buffer, groei en personeelskosten. Daarom wil ik achter het bedrijf staan. Corekees is een klein bedrijf en ik identificeer me met hun normen en waarden. Dat is voor mij de reden dat ik investeer in hun bomen en niet in die van een andere partij.”

Idealistisch

Ondernemen vanuit passie, dat is wat Corekees volgens Loran doet. “Toen ik me verdiepte in Corekees stuitte ik op goedkopere beleggingsfondsen die meer winst beloven met hun bomen, maar dit voelde voor mij nooit echt goed. Vaak waren dit grotere internationale bedrijven. Het verhaal leek te mooi om waar te zijn. Het lokale, idealistische karakter van Corekees past beter bij mijn wensen. Ze luisteren echt naar de klant en houden bijvoorbeeld klantenenquêtes. Zo hebben ze onlangs hun website geoptimaliseerd met onder meer mijn input. Een mooi voorbeeld van de ondernemendheid van Nick en Tamar.”

Win-win-win

Al met al, voor Loran is investeren in de Pongamiabomen van Corekees een juiste mix van zijn doelen. “Je draagt bij aan een beter milieu, krijgt een winstuitkering en je steunt een lokaal en duurzaam bedrijf. Een mooie win-win-winsituatie.”

5 tips om te starten met duurzaam beleggen

Lijkt dit jou ook wat? Hieronder delen we vijf tips om te starten met duurzaam beleggen via Corekees. Let op: beleg nooit met geld dat je niet kunt missen en zorg dat je jouw kansen spreidt.

  1. Bereken online je CO²-uitstoot, bijvoorbeeld via milieu centraal.
  2. Verdiep je in de impact van CO²-uitstoot en kijk documentaires als Before the Flood, Minimalism en David Attenborough: A Life On Our Planet.
  3. Check via Corekees hoeveel bomen je nodig hebt om CO²-neutraal te leven.
  4. Start klein en breid langzaam wat uit. Loran begon in 2018 ook met maar 1 boom.
  5. Vraag een boom voor je verjaardag of andere feestelijke gelegenheden.

Heb je net als Loran kritische vragen voor Nick en Tamar? No worries, neem dan contact met ze op via info@corekees.com. Of bezoek de website van Corekees en ga meteen aan de slag met je eigen bos. Een easy eerste stap of een duurzame aanvullende stap voor je beleggingsportfolio. Handig beleggen voor beginners en gevorderden. Planten maar!

Dit artikel is geschreven op eigen initiatief en met de eerlijke review van Loran. Het is niet gesponsord, wel bevat het affiliatelinks. Affili-watte? Als je via onze links een abonnement afsluit of een losse boom koopt bij Corekees, ontvangen wij hier een kleine vergoeding voor. Zo spaar jij wat voor later en sparen wij een beetje voor de website!

Esther Riphagen
Een echte creatieve duizendpoot, dat is Esther. Van artikelen schrijven tot dichten en van droogbloemen tot aan verbouwen. Ze staat nooit stil en struikelt wel eens. Via VLWSSN deelt ze al haar do's en don'ts zodat jij steady kan blijven gaan!

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen