Mijn geld, jouw geld: hoe regel je de financiën met je partner?

Hoe betalen jij en je partner de gezamenlijke kosten? Delen jullie een gezamenlijke rekening of sturen jullie elkaar Tikkies? Of wisselen jullie de rekeningen gewoon af? Omdat iedereen het vaak nét een beetje anders doet, krijg je een kijkje in de portemonnee-verdeling van onze eigen redactrices. Wellicht doe je wat nieuwe inspiratie op om de financiën met je partner te regelen!

Esther: ‘Boodschappen doen we om en om’

Esther en haar vriend zijn 7 jaar samen en hebben een koophuis. Beiden werken (bijna) fulltime en hun salarissen zijn ongeveer gelijk. “De kosten voor vaste lasten storten we op onze gezamenlijke rekening. Hier sparen we ook een vast bedrag op per maand (10% van ons bruto maandsalaris), dat we gebruiken voor onze bruiloft, vakanties, verbouwen en eventueel wanneer we echt krap bij kas zitten. Eerder betaalde mijn vriend wel meer voor de vaste lasten toen ik nog studeerde en hij al werkte. We werken dus in principe met een ratioverhouding.”

‘We werken in principe met een ratioverhouding’

Boodschappen doen de twee om en om – ‘niet heel efficiënt, haha’ – net als cadeautjes en etentjes. “Ik wil dit het liefst uiteindelijk ook van een gezamenlijke rekening doen. Eigenlijk lijkt het me wel handiger om een aparte gezamenlijke rekening te hebben om op te sparen en een betaalrekening waarmee je de vaste lasten, etentjes, cadeautjes en dergelijke en andere onvoorziene kosten betaalt. Want wat je extra op je gezamenlijke betaalrekening stort, gaat er meestal ook wel weer uit.”

Laszlo: ‘Onze rekening is voor grote spaardoelen’

“Wij hebben een gezamenlijke spaarrekening (met betaalpas) voor alle grote spaardoelen zoals een grote reis maken.” Hier maken Laszlo en haar vriend elke maand hetzelfde bedrag naar over. “Verder zetten we de gezamenlijke boodschappen, etentjes, cadeautjes en andere kosten in WieBetaaltWat. maar die betalen we wel van onze eigen rekening.” Laszlo en haar vriend wonen nog niet samen, maar dit staat wel voor volgend jaar op de planning. “Dan zou ik wel een extra gezamenlijke rekening willen voor boodschappen enzo.”

Joni: ‘Overleggen vinden we heel belangrijk’

Sinds Joni met haar vriend samenwoont, heeft het koppel een gezamenlijke rekening waar ieder elke maand hetzelfde bedrag automatisch naar overmaakt. “Hiervan betalen we alle gezamenlijke vaste lasten, maar ook etentjes, cadeautjes en andere kosten.” Daarnaast hebben ze extra potjes gemaakt in een gezamenlijke spaarrekening: ‘Vakantie’, ‘Calamiteiten’ en ‘Voor later’. Hier gaat maandelijks apart geld naartoe. “Als we geld overhouden op de lopende rekening – wat helaas niet altijd het geval is, haha – maken we dat ook over naar de spaarrekening.”

‘Zeker met een huis kopen, is het belangrijk om te praten over geld’

Ook heeft ieder nog een eigen betaal- en spaarrekening. “We hebben het er wel eens over om alles gezamenlijk te doen, maar dat vinden we voor nu een stap te ver. Die vrijheid om je ‘eigen’ geld te hebben vinden we heel prettig. Misschien als we een huis kopen dat het dan verandert.” Joni en haar vriend vinden het belangrijk dat ze alle uitgaven overleggen, ook als het van de eigen rekening gaat. “We houden elkaar op de hoogte van onze financiële situaties. Samen kijken we ook regelmatig hoe we geld kunnen besparen. Zeker met het oog op een huis kopen, is het belangrijk om te praten over geld.” In de toekomst zou ze het liefst alles van één spaarrekening en één betaalrekening doen. “Met hele goede afspraken dan. En ik zou graag meer willen sparen en beleggen, maar dat gaat in ons huurappartement nu gewoon nog niet.”

Joli: ‘Soms moeten we wat bijleggen’

“Ook wij openden een gezamenlijke rekening toen we drie jaar geleden gingen samenwonen. Van deze rekening worden alle gezamenlijke vaste lasten en boodschappen betaald.” Elke maand maken Joli en haar vriend hier een vast bedrag naar over dat deze kosten voldoende dekt. “Omdat mijn vriend meer verdient dan ik, hebben we het naar ratio verdeeld.” Ze betalen hun eigen vaste lasten via eigen rekeningen en hebben ook elk hun eigen spaarrekening. “En alle overige kosten, zoals lunch met vrienden, naar de kapper gaan, et cetera, betalen we gewoon zelf.”

‘Ik wil graag meer verdienen, zodat ik meer kan bijdragen’

Over het algemeen betalen de twee ook etentjes, cadeautjes en overige uitgaven van hun gezamenlijke rekening, al is het daar niet altijd op berekend. “We hebben een bedrag gekozen dat de huur, boodschappen en andere vaste kosten dekt, dus soms moeten we er wat extra’s naar overmaken. Vakanties en uitjes verdelen we gewoon fifty-fifty. Deze betalen we van onze rekening, nadat we er extra geld op hebben gezet.” Wat er beter kan? “Ik wil graag meer verdienen, haha. Zodat ik ook meer kan bijdragen. Daarnaast wil ik graag een gezamenlijke spaarrekening, zodat we voor grotere doelen samen kunnen sparen, in plaats van apart.”

Hoe verdeel jij de financiën met je partner?

Wat voor jou werkt, werkt voor iemand anders misschien totaal niet. De beste tip die we je kunnen geven om de financiën met je partner te regelen is: experimenteer! Doe wat goed voelt, zorg dat je altijd iets achter de hand hebt en maak samen goede afspraken over de verdeling van jullie financiën.

Heb jij andere tips of wil je met ons delen hoe jullie het gezamenlijke financiële plaatje hebben ingericht? Laat het me dan weten via joli@vlwssn.nl! Enne, wil je graag meer inzicht in de financiën? Wellicht dat een kasboek je hier bij kan helpen.

Bewaar dit artikel op Pinterest!

Joli Deitzhttps://www.jolideitz.nl
Joli Deitz is storyteller in hart en nieren. Met haar vlotte pen zet ze de 'why' van ondernemers op papier en met haar camera brengt ze hun passie in beeld. Omdat de weg naar volwassenheid al hobbelig genoeg is, deelt ze graag haar tips met jou. Want zeg nu zelf: we hoeven toch niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden?

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen