Studieschuld: los je hem af of niet?

Heb je de brief over je studieschuld al binnen? Ome DUO komt z’n geld halen. Misschien heb je de twee aflossingsvrije jaren ingezet en duurt het nog even. Maar op het moment dat je voor het eerst op ‘lenen’ drukte, wist je dat je het ooit ook weer terug moest betalen. Met rente. Hoewel het nog steeds de goedkoopste lening is die je in Nederland kunt afsluiten, blijft het een zure appel als het moment daar is dat je moet terugbetalen.

Studieschuld feiten en cijfers

De gemiddelde studieschuld in 2020 is zo’n €13.700,- per afgestudeerd persoon. We gaan ervan uit dat deze persoon vier jaar gestudeerd heeft, dat is dus zo’n €285,- per maand. Dit is zeg maar je boodschappengeld. Of de aanbetaling van een vakantie. Het bedrag dat uitwonende studenten vóór 2015 gewoon kregen. Hoewel studenten die begonnen met studeren in 2015 geen beurs meer kregen, is het totale leenbedrag ‘maar’ duizend euro hoger t.o.v. 2015. Dat betekent óf dat de huidige afgestudeerden het erg netjes doen wat betreft hun lening (en misschien meer werken?) óf dat studenten uit het oude stelsel gewend waren om ruimschoots bij te lenen bovenop de beurs die ze van de staat kregen. Conclusie: het blijft ruk om het geld terug te moeten betalen.

De gemiddelde studieschuld staat gelijk aan 4 jaar boodschappen

Wanneer moet je terugbetalen?

Hier is vaak waar de eerste onduidelijkheid komt kijken. Het hangt er compleet vanaf in welk stelsel je bent begonnen met opbouwen van je lening. Het beste wat je daarom kan doen is om je voorwaarden op te zoeken op Mijn Duo. Hier staan de terugbetalingsregels precies voor jouw situatie op een rijtje.

Wel loopt de rente door en na 2 jaar ontvang je een brief – of een mail – waarin Ome DUO om geld komt vragen. Heb je dan nog geen geld om het terug te betalen? Of verdien je wel, maar stel je het liever nog een jaar uit? Kijk dan voor hoeveel aflossingsvrije jaren je in aanmerking komt. In totaal heb je maximaal 60 aflossingsvrije maanden die je flexibel kunt inzetten. Zit je dus financieel krap? Kijk dan of je nog een aantal maanden over hebt om in te zetten, zodat je iets meer ruimte hebt om je andere financiële zaken op orde te krijgen.

Redenen om je studieschuld af te lossen

Afhankelijk van het stelsel waar je in valt, betaal je je schuld in 15 of 35 jaar af. Waarschijnlijk heb je wel eens een discussie gehad met vrienden of je wel of niet eerder zal aflossen. Of ben je zelf altijd stellig geweest: hoezo zou je dat in vredesnaam doen? De schuld bij de DUO is namelijk de voordeligste lening die je maar af kan sluiten. Hieronder een paar redenen om je studieschuld wél af te lossen:

  • Allereerst: het voelt superlekker om schuldvrij te zijn.
  • De rente kan omhoog gaan. De kans is klein, maar het kan nog steeds. Zonde als je in plaats van 25 euro rente ineens 125 euro moet betalen. Toch weer 100 euro die je als je aflost, in je zak kan steken.
  • Je kan een hogere hypotheek afsluiten (en eindelijk uit je kleine studio vertrekken).

Door je vakantiegeld te storten kan je gemakkelijk je studieschuld verlagen

Tips om je schuld sneller af te lossen

Kortom: genoeg redenen om je schuld eerder af te lossen. Heb je de ruimte? Doe het dan vooral. Bij deze een aantal tips om sneller van je schuld af te zijn:

  • Verhoog je aflossing. Betaal je nu bijvoorbeeld €50,-? Maak er dan stapsgewijs een hoger bedrag van. Bijvoorbeeld eerst €60,- en daarna €70,-. Voelt lekker toch? Daarbij is het fijner om in kleine stappen het bedrag te verhogen, omdat je er dan het minst van merkt in je uitgavenpatroon.
  • Stort je vakantiegeld. Of een deel. Want je wilt ook gewoon op vakantie gaan. Maar misschien spaar je al gedurende het jaar voor je vakantie en heb je niet het héle bedrag nodig. Misschien kan je daardoor wel ineens €500,- extra aflossen. Katsjing.
  • Bespaar op je uitgaven. En geef dit ‘terug’ aan Ome DUO. Maak een begroting en probeer bijvoorbeeld minder uit te geven aan je boodschappen. Of ga één keer in de maand uit eten (of bestel één keer eten) in plaats van drie keer. Het belangrijkste bij besparen is om er de uitdaging in de vinden.
  • Beloon jezelf bij een extra aflossingsdoel. Stel: je schuld is €10.000,-. Wanneer je hier €2.000,- van hebt afgelost, mag je wél een tweede keer die maand uiteten. Of trek een goede fles wijn open. Of ga je naar een feestje. Kortom: beloningen horen erbij. En kunnen overigens ook gratis (nieuwe uitdaging!).
  • Wees realistisch. Het blijft uiteindelijk belangrijk om realistisch te blijven. Je bent de lening zelf aangegaan, of het nu moest of omdat je graag op vakantie wilde. Maar het heeft er wel voor gezorgd dat je extra inkomsten had op een moment dat je het nergens anders vandaan kon of wilde halen. Ooit moet het weer een keer terug. Het is een consequentie die erbij hoort.

Wanneer moet je de schuld niét aflossen?

Als je meerdere schulden hebt, is de schuld bij de DUO de meest gunstige om te laten lopen. Je betaalt zó weinig rente dat je beter andere schulden eerder kan aflossen. Uiteindelijk ben je voordeliger uit. Wanneer je veel spaargeld op de bank hebt staan met een hoge rente (die je dus niet betaalt, maar krijgt) kan je de lening ook beter door laten lopen. Verdien dan eerst maar wat knaken met de spaarrekening, waarna je fluitend je rekening aflost! (Al vraag ik me af: waar krijg je nog een hoge rente op je spaarrekening…?)

Een hoop om te overdenken wanneer je nog studeert of juist net klaar bent. Naast je studieschuld zijn er nog een hoop zaken waar je rekening mee moet houden na je studie. Je leest het hier!

Bewaar dit artikel op Pinterest.

Inge Renes
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen