Welke verzekeringen zijn er eigenlijk allemaal?

Verzekeringen, in Nederland hebben we er genoeg. Voor bijna alles kun je je wel verzekeren en dat doen wij Nederlanders dan ook massaal. Better safe than sorry, toch? Want een ongeluk zit in een klein hoekje. Een aantal verzekeringen móet je afsluiten, maar de meeste sluit je vrijwillig af. En niet elke verzekering is even nuttig (ehh, regen- of tuinverzekering…). Om je een handje te helpen vind je hieronder een overzicht van de belangrijkste verzekeringen.

Er zijn drie soorten verzekeringen: schade-, zorg- en levensverzekeringen. Schadeverzekeringen sluit je af om het financiële risico van schade te verzekeren. Denk bijvoorbeeld aan een lekkage in je huis of schade aan je auto. De zorgverzekering is een verzekering voor ziektekosten, zoals medicijnen of een operatie. Als laatste heb je de levensverzekeringen. Hiermee verzeker je je bijvoorbeeld voor het financiële risico als je komt te overlijden.

Schadeverzekeringen

Aansprakelijkheidsverzekering

Stoot je per ongeluk die dure vaas om bij je oma? Of ga je op de bril zitten van je vader? Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade die je bij een ander veroorzaakt. Deze verzekering kost maar een paar euro per maand en is handig om te hebben.

Inboedelverzekering

Alle losse spullen in je huis (en tuin) verzeker je met de Inboedelverzekering. De hoogte van de dekking is afhankelijk van de waarde van je spullen. En wat er uiteindelijk vergoed wordt, hangt ook af van de soort inboedelverzekering die je hebt afgesloten. Er zijn namelijk verschillende soorten. In de meeste gevallen dekt deze verzekering schade door onder andere storm, brand, blikseminslag, lekkage en diefstal. Maar je kunt ook kiezen voor extra’s, zoals glasverzekering, buitenshuisdekking of als je zelf iets kapotmaakt in huis. Voor aardbevingen en overstromingen ben je niet verzekerd. We raden je aan om deze verzekering af te sluiten!

Opstalverzekering

Een inboedelverzekering verzekert de spullen in je huis, maar met de opstalverzekering verzeker je het hele huis. Dus niet de spullen, maar het huis zelf, zoals houten vloeren, schade door inbraak, keuken, badkamer en ga zo maar door. Let wel op: niet alles is standaard verzekerd dus zoek dit even goed uit. Deze verzekering is alleen interessant als je een eigen woning bezit. Een huurhuis ga je natuurlijk niet verzekeren, dat mag de huurbaas fixen.

Ook voor je vakantie kun je een verzekering afsluiten

WA-verzekering voor motorvoertuig (verplicht)

Staat er een motorvoertuig op jouw naam, zoals een scooter, auto of motor? Dan ben je verplicht om een WA-verzekering af te sluiten, zodat je verzekerd bent voor de schade die je bij een ander maakt. Natuurlijk kun je je ook verzekeren voor schade aan je eigen voertuig, dit doe je bijvoorbeeld met een beperkt casco- of allrisk verzekering. Er zijn ook nog een aantal aanvullende autoverzekeringen, zoals voor inzittenden.

Rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor juridische hulp bij conflicten. Denk bijvoorbeeld aan een conflict met je familie, met een (online) winkel of op werk. Je kunt dan juridische hulp door juristen van de verzekeraar krijgen of dekking van de kosten van een juridische procedure. Ga je naar de rechter? Dan vergoedt de rechtsbijstandverzekering de nodige kosten in veel gevallen ook. Een rechtsbijstandverzekering bestaat uit verschillende modules en je kunt daarnaast kiezen uit specifieke soorten, zoals voor gezinnen, bedrijven of motorrijtuigen. We schreven hier eerder al een uitgebreid artikel over (zeker even lezen!).

Reisverzekering

Ook voor je vakantie kun je een verzekering afsluiten. Elke reis is anders, daarom zijn er verschillende dekkingen binnen een reisverzekering. Je bent standaard verzekerd voor onder andere: verlies van je paspoort, repatriëring na ongeval (of bij ziekte of overlijden), extra kosten die je moet maken door bijvoorbeeld ziekte of een staking en het vroegtijdig afbreken van je vakantie bij overlijden van een naast familielid. Je bent niet altijd standaard verzekerd voor bijvoorbeeld je bagage, autopechhulp, wintersport en annulering. Check ook vooral waarvoor je al verzekerd bent binnen een eventuele andere verzekering, voordat je je dubbel laat verzekeren. En kijk goed welke dekking je nodig hebt voor jouw vakantie, want het verschilt per land. Mocht je vaak op vakantie gaan, dan is de doorlopende reisverzekering interessant voor jou, bijvoorbeeld in combinatie met een annuleringsverzekering.

Sluit een aanvullende zorgverzekering af als het basispakket niet voldoende is

Zorgverzekering

Basisverzekering (verplicht)

De basisverzekering is een verplichte zorgverzekering. Hiermee verzeker je je voor ziektekosten. Het basispakket wordt bepaald door de overheid en is voor iedereen gelijk. Denk aan medicijnen, specialisten, de huisarts en verloskundige zorg. Bij deze verzekering hoort een eigen risico. Dit is een bedrag van minimaal €385 per kalenderjaar (1 januari tot en met 31 december) dat je eerst zelf moet betalen voordat je basisverzekering ziektekosten vergoedt. Dit bedrag is voor iedereen gelijk en wordt bepaald door de overheid. Je kunt je eigen risico verhogen, zodat je per maand een lagere premie betaalt. We schreven eerder een artikel over het verhogen van je eigen risico (leestip!).

Aanvullende zorgverzekering

Naast de basisverzekering kun je ook aanvullende verzekeringen afsluiten voor zorg die niet in je basispakket zit. Denk bijvoorbeeld aan een aanvullende verzekering voor brillen of lenzen, tandarts, extra fysiotherapie of zwangerschap. Let op: niet alles wordt standaard 100% vergoed. Een tandartsverzekering lijkt bijvoorbeeld meer op een korting. Zo krijg je bij een aantal verzekeraars 75% vergoed of alles tot €250. Het is dus niet vanzelfsprekend dat een aanvullende verzekering alles dekt. Je sluit de aanvullende verzekering ook alleen af als je denkt dat het basispakket niet voldoende is.

Levensverzekering

Uitvaartverzekering

Als je een uitvaartverzekering afsluit, ben je (of eigenlijk de nabestaanden) verzekerd tegen de kosten van je uitvaart. De uitvaartverzekeraar betaalt dan (een deel van) jouw crematie of begrafenis. Net als veel andere verzekeringen, heb je hier ook weer keuzes. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een kapitaalverzekering (een bepaald bedrag wordt uitgekeerd waarmee nabestaanden jouw uitvaart betalen), naturaverzekering (de uitvaartverzekeraar betaalt de goederen en diensten die bij een standaard uitvaart horen, nabestaanden ontvangen geen geld) of koopsom uitvaartverzekering (eenmalig leg je een bedrag in, daarmee wordt jouw uitvaart betaald). Het is gek om nu al over je begrafenis na te denken, maar toch kan het interessant zijn om deze verzekering af te sluiten.

Het is misschien wat gek om nu al over je begrafenis na te denken

Overlijdensrisicoverzekering

Met de overlijdensrisicoverzekering ontvangen jouw nabestaanden eenmalig een bedrag als jij overlijdt, zodat jouw partner bijvoorbeeld de hypotheek blijven betalen en de weggevallen inkomsten kan opvangen. Bij deze verzekering (en eigenlijk ook bij de uitvaartverzekering) moet je niet te lang stilstaan, want je wordt er niet vrolijk van. Maar toch zijn het wel belangrijke verzekeringen. Bij de overlijdensrisicoverzekering bepaal je zelf welk bedrag je wilt verzekeren en hoe lang de verzekering loopt. Je kunt deze verzekering bijvoorbeeld afsluiten zodra je een huis gaat kopen met je partner.

Dus, welke verzekeringen moet ik afsluiten?

Dat mag je helemaal zelf bepalen! De verplichte verzekeringen moet je natuurlijk afsluiten, maar de rest sluit je vrijwillig af. Kijk eens goed naar jouw situatie, welke verzekering uit bovenstaande lijst heb je echt nodig? Het Nibud geeft aan dat de aansprakelijkheids-, inboedel- en opstalverzekering het belangrijkst zijn. Trouwens ook goed om te weten: de meeste verzekeringen kosten maar een paar euro per maand. Let op: dit bedrag verschilt wel per aanbieder én de voorwaarden per aanbieder zijn anders. Goed checken dus voordat je straks ergens aan vastzit. En controleer ook zeker of je niet dubbel verzekerd bent. Misschien heb je wel wat verzekeringen samen met je partner, dan hoeven jullie apart niet meer verzekerd te zijn.

Met een goede en passende verzekering kun je veel geld besparen, dus: breng snel jouw situatie in kaart en kijk of je je nog ergens voor wilt of moet verzekeren!

Verzekeringen is niet het leukste onderwerp, maar is wel heel belangrijk. In bovenstaand overzicht staan trouwens niet alle verzekeringen die er in Nederland zijn. Er zijn er nog veel meer, maar dit vinden wij de belangrijkste en nuttigste. Want er zijn ook genoeg onzinverzekeringen. Wat dacht je bijvoorbeeld van tuinverzekering, bruiloftverzekering of regenverzekering (tsja…).

Heb je nog vragen over verzekeringen? Neem dan contact met ons op via redactie@vlwssn.nl.

Disclaimer: VLWSSN is geen financieel of medisch adviseur. Het blijft altijd belangrijk om je goed in te lezen om voor je eigen situatie de juiste keuze te maken.

Bewaar dit artikel op Pinterest!

Joni Hendrix
Joni is oprichter en hoofdredacteur van VLWSSN. Na haar studie miste ze een plek waar ze heen kon met al haar vragen. Want... je bent klaar met studeren, en nu? Omdat ze dit erg gemist heeft, is ze dit platform gestart om jou wél een plek te geven waar je terecht kunt voor heel veel informatie over het leven na je studie.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen