Ga je samenwonen? Deze 5 dingen veranderen in je relatie
10 november 2021 

Ga je samenwonen? Deze 5 dingen veranderen in je relatie

Yes, je bent er klaar voor: je gaat samenwonen met je partner! Super leuk, maar ook wel eng eigenlijk. Er gaan best wel wat dingen veranderen in jullie relatie. Je moet vanaf nu bijvoorbeeld altijd de badkamer delen (shit!), maar samenwonen is ook heel leuk en gezellig. Lees hieronder de vijf dingen die veranderen in je relatie zodra je allebei onder hetzelfde dak woont.

Samen keuzes maken

Heb jij zin in pizza, maar wil je partner liever spaghetti eten? Je kunt allebei apart gaan koken en eten, maar dat is natuurlijk niet gezellig. Vanaf nu gaan jullie heel veel gezamenlijke keuzes maken. Soms zijn het simpele keuzes, zoals over het eten en wat jullie gaan kijken op Netflix. Maar er zitten ook genoeg lastigere keuzes tussen, zoals de inrichting van het huis (en laat jullie nou allebei nét een andere smaak hebben…) en de financiën (gezamenlijke rekening of toch alles apart?). Bijna elke keuze die je gaat maken, maak je samen met je partner. Klinkt eng of niet? Dat valt best wel mee hoor. In het begin is het even wennen, maar het biedt ook genoeg voordelen: als je keuzes maken lastig vindt, dan kan je partner het vanaf nu voor je doen.

Heel veel Netflix-avonden

Van elke avond kun je een Netflix-avond maken. Dit is toch fantastisch?! Je kruipt lekker samen op de bank en kijkt een serie of film. Hierin moeten jullie wel weer samen een keuze maken, want welke serie of film wordt het? Het leuke is ook dat je allebei de filminteresses verbreedt, want heeft je partner al eens een foute romcom gezien of een superspannende horror? En nog een voordeel: je heb nog maar 1 Netflix-abonnement nodig. Dat scheelt weer bijna 10 euro per maand, daar kun je meteen lekkere snacks van kopen voor de Netflix-avonden!

Minder moeite doen

Waar je voorheen waarschijnlijk uren bezig was om je mooi te maken voor een dateavond, loop je nu bijna elke avond in je joggingbroek rond. Ook al denk je misschien dat jij dit niet gaat doen, wacht maar, op een gegeven moment ga je minder moeite doen om er elke avond op en top uit te zien. Waarom zou je ook? Het is ook jouw huis en jij bent na een dag werken ook moe en hebt geen zin om dan in een jurkje met hoge hakken rond te lopen in huis of in een net pak. Als je net bent gaan samenwonen doe je misschien wel nog wat moeite, want dan is elke avond speciaal. Maar na een paar weken is het nieuwe er vanaf en ben je meer aan elkaar gewend.

Oneindig veel scheetjes

Tsja, ook jij moet af en toe scheetjes laten en dat kun je niet altijd doen waar je partner niet bij is (of lukt dat jou wel? Tips please!). Misschien laat je partner allang scheten waar jij bij bent, maar het kan even duren voordat jij je er comfortabel genoeg bij voelt. Geloof me, dat moment gaat er zeker komen. En waarom zou je je er ook voor schamen, iedereen doet het.

Meer discussies en irritaties

Zodra je gaat samenwonen komen de discussies en irritaties vanzelf. Misschien hadden jullie voorheen nooit ruzie of een discussie, maar als je gaat samenwonen ontkom je er niet aan. Je gaat bijvoorbeeld kibbelen over het geld (‘waarom geef je 50 euro uit aan een videogame?’), het huishouden (‘ruim je eigen rommel eens op’) en vrije tijd (‘ga je nou álweer naar je vrienden?’). Dat is helemaal niet erg en hoort bij een goede relatie, zolang je het maar goed uitpraat en oplost. Let wel op dat het niet te vaak gebeurt en dat er geen knallende ruzies ontstaan.

Samenwonen is geweldig, ook al is het niet altijd even gemakkelijk. Het maakt je relatie sterker en je voelt je steeds meer op je gemak bij je partner. Wat is jouw ervaring met samenwonen?

Over de schrijver
Joni is oprichter en hoofdredacteur van VLWSSN. Na haar studie miste ze een plek waar ze heen kon met al haar vragen over volwassen worden. Want... je bent klaar met studeren, en nu? Omdat ze dit erg gemist heeft, is ze dit platform gestart om jou wél een plek te geven waar je terecht kunt voor heel veel informatie én jouw vragen over het leven na je studie.
Reactie plaatsen