Gadgets in huis: welke zijn het waard om in te investeren?
08 december 2021 

Gadgets in huis: welke zijn het waard om in te investeren?

Fan van gadgets? Of zijn ze niet aan je besteed? Sommige gadgets zijn geldklopperij en stijgen hun doel voorbij. Andere gadgets zijn wat mij betreft geniaal en zijn het daarom waard om geld in te investeren. Uiteindelijk moet je het zo zien: gadgets bieden gemak. Gemak bespaart tijd. Tijd bespaart geld. Ik geef je graag een aantal tips voor problemen waar ik tegenaan liep en waar je prima gadgets voor kunt kopen als oplossing!

Wat kosten die gadgets?

Ik deel de gadgets in drie groepen in:

  • € = budget gadgets, tot €20.
  • €€ = betaalbaar, maar misschien een klein spaardoel waard, tot €50.
  • €€€ = tikkeltje duur, maar het geld waard, vanaf €50.

Maak van je tv een smart tv - €€

Probleem: Je ligt op de bank te zappen, maar je bent op zoek naar iets anders dan de honderd beschikbare zenders die je tv te bieden heeft. Je wilt series! En het liefst tien tegelijk met twintig seizoenen. Je bent nog niet zover dat je een smart tv hebt met alle mogelijke apps hierop aangesloten. Noodgedwongen stream je je series vanaf je laptop. Of het nu via een betaalde dienst is (die je natuurlijk deelt met je vrienden, want: besparen) of via de donkerste krochten van het internet (o-hooo). En je ogen krimpen ook met de dag.

Oplossing: Een draadloze streamer. Het is een klein apparaatje dat je in de HDMI-ingang stopt van je tv waardoor je in één klap een smart tv hebt! Zo kunnen de meeste streamingdiensten via de app vanaf je telefoon en alle browsers vanaf je laptop gestreamd worden naar je tv. Doei kleine ogen, hallo binge-momenten op de tv. De bekendste oplossing is de Google Chromecast (uit eigen ervaring werkt deze mega simpel en is hij niet al te duur).

Surround Sound - €€-€€€

Probleem: Je wilt af van het schelle geluid dat uit je tv en laptop komt als je een serie aan het kijken bent of muziek luistert. We worden meer verwend en willen eigenlijk gewoon dat bioscoopeffect thuis. Maar bioscopen zijn duur en geld houden we liever in onze zak. Daarnaast hoef ik niet zestien van die boxjes strategisch geplaatst door de hele woonkamer. Ik verander de woonkamer namelijk nog wel eens.

Oplossing: Een soundbar. Een van de bekende gadgets is een JBL-box (ook fantastisch!). Deze is goedkoper, maar wil je zowel geluid uit je tv als mogelijkerwijs je laptop of telefoon dan is een soundbar echt een betere optie. Je zet het ding voor je tv (ziet er nog best gelikt uit ook) en het bootst hetzelfde geluid na als die zestien boxjes. Daarbij kun je er vaak via bluetooth ook andere apparaten dan je tv op aansluiten, waardoor hij ook zijn dienst doet op een feestje!

Gezond frituren - €€€

Probleem: Je weigert een frituurpan te kopen. De lucht alleen al. Bah! Maar wat moet je nu op die brakke zondag na een uit de hand gelopen borrel? Persoonlijk walg ik van snackbarfriet (no judgement) en eerlijk: de friet van de McDonalds komt altijd koud aan. Daarnaast wil je op een feestje wel eens bitterballen of ander gezellig frituursel serveren, maar die komen net niet lekker uit de oven.

Oplossing: Een Airfryer! Oké, misschien behoort dit niet tot het scala gadgets, maar is het een apparaat. Zo’n gezellig ei waar je heerlijke friet en kaassoufflés (aanrader) uit haalt. Eerlijk is eerlijk: lang was ik team oven en vroeg ik mij af waar alle fuzz over ging. Maar nu ik zo'n airfryer eenmaal heb, ga ik los! Alles met paneermeel wordt sompig in de oven, maar krijgt een krokant korstje in deze booster. Maar ook vlees, groenten en zélfs taartjes lukken goed in mijn nieuwe liefde. Eet smakelijk. Bedank me later. Extra tip: kijk eens naar een refurbished Airfryer. Scheelt je mega veel geld, maar voor jou is hij nieuw.

Nooit meer door het donker - €

Probleem: Je woont (nog) niet in een huis waar je overal zelf de stopcontacten en lichtpunten aan hebt kunnen leggen. Daarom staan door alle kamers losse lampen, maar uiteraard in het aller verste hoekje waardoor je eerst de hele kamer door moet lopen voordat de lamp aan kan. En... dat is niet leuk als het donker is.

Oplossing: Een draadloze schakelaarset. Het idee is dat je losse lampen (die dus niet op ingebouwde schakelaars aangesloten zitten) in een schakelaar stopt, die je vervolgens weer in het stopcontact steekt. Deze schakelaars zijn aangesloten op een afstandsbediening die je naast de deur, je bed, of andere plek legt waar je als eerste de lichten wilt kunnen bedienen. Je kunt per schakelaar instellen welke lamp hierop aangesloten zit en zo ook elke lamp individueel bedienen. Heel hendige gadget!

Lang leven de zonsopgang - €€-€€€

Probleem: De dagen worden weer korter, de zon komt later op. Je wekker gaat af en je hebt het gevoel dat het 03:00 ’s nachts is. ‘Wat? Gaan we op vakantie?’ Nee, helaas. Er is niks leuks gaande: het is 06:30 uur, de wekker gaat en als je niet een beetje opschiet kom je nog te laat ook. Lange tijd heb ik mijn ochtenden vervloekt en werd ik een beetje mistroostig wakker als het zo donker was. Het liefst trok ik de dekens gewoon weer over mijn hoofd en sliep ik door tot de zon op kwam.

Oplossing: Een wake-up light. Echt: de beste aankoop die ik eind-studenten-jaren heb gekocht (oké gekregen, het was het beste verjaardagscadeau van die tijd). Soms vraag ik mij af of het een placebo-effect is, maar ik kan mij oprecht niet meer herinneren wanneer het voor het laatst is geweest dat ik niet op wilde staan, omdat het donker was. Volgens mij was het serieus in mijn post-wake-up-light periode. Toen ik nog geen gadgets kocht.

Daarbij zet ik mijn wekker nu een kwartiertje voor ik er echt uit moet, zodat ik nog een kwartier gezellig wakker kan worden met het gekeuvel op de radio. Zó gezellig! Tip: zoek er een uit met zo min mogelijk functies. Dit wil je wel: de felheid van het licht instellen, het volume van de wekker (zowel radio als gezellige geluiden) instellen, überhaupt een wekker instellen en het liefst ook een inslaapfunctie. Het licht wordt dan geleidelijk minder binnen een x-aantal minuten.

Groene vingers - gratis - €

Probleem: Je planten gaan dood. Allemaal, zélfs de cactus! Waarschijnlijk geef je ze te veel water waardoor ze verdrinken. Of wortelrot krijgen. Allemaal ellendige doodsoorzaken van jouw plant. Je kunt natuurlijk een herinnering in je telefoon zetten om ze maar één keer per twee weken water te geven, maar ja. In de zomer willen ze weer meer. Moeilijk!

Oplossing: Voor dit probleem zijn er meerdere oplossingen. De gratis optie is de app van Plantsome. Hier voer je je planten in met wat gegevens die bepalen wanneer ze honger of dorst krijgen. Denk aan zonuren, grootte, etc. Wil je minder op je telefoon zitten, maar toch je urban jungle in leven houden? Koop dan van die vochtmeters die je vlak naast de stam van de plant zo diep mogelijk de pot in drukt. Deze geeft je precies aan wanneer het tijd is om water te geven zonder app of ander gedoe. Gewoon, omdat de pot droog staat.

Oneindig veel lezen - €€-€€€

Probleem: Weet je nog? Zomervakantie twintig jaar geleden waarbij je met je moeder de bibliotheek door struinde op zoek naar die twaalf boeken voor op vakantie. Ja, die tijd is voorbij. We reizen met handbagage en hebben geen zin om tien of twintig boeken mee te nemen. Wat nou als je de boeken voor 'misschien' meeneemt? Als back-up? Loop je al die tijd te zeulen met tien 'misschien-boeken'. Daarbij wonen we met z'n allen steeds kleiner en hebben we geen ruimte om al die prachtig en heerlijk ruikende exemplaren uit te stallen.

Oplossing: Een e-reader. Klein, compact, het is net een tik groter dan je mobiele telefoon. En die zeul je ook overal mee naartoe, toch? Wist je dat je wel 1000 boeken mee kunt nemen op je e-reader? En dat je in die donkere krochten die we eerder benoemden miljoenen boeken kunt downloaden (ook legaal, support your writers!), zodat je altijd je 'misschiens' mee op pad kunt nemen? Ik heb sinds een aantal jaren zo'n minuscule boekenkast en wil niets meer anders. Tuurlijk lees ik ook nog wel eens een fysiek boek en dat blijft het allerlekkerst. Maar jouw rug is mij dankbaar als je over tien jaar zonder bochel door het leven gaat. Omdat je die 'misschiens' hebt gedownload op die ieniemienie e-reader van je.

Bubbels in de wijn - €

Probleem: Is het je eindelijk gelukt de fles wijn niet in één keer leeg te drinken, is de smaak weg, omdat je de fles te lang open hebt laten staan. Of zijn de bubbels uit de bubbels. Moeten we de fles dan toch in één keer leegdrinken?

Oplossing: Vacuvin comes to the rescue. Dit is een wijndop die je vacuüm trekt waardoor de wijn later nog even heerlijk is als toen hij voor de eerste keer openging. Zo kun je een fles wijn niet één, maar misschien wel drie dagen bewaren zonder dat de smaak weg is. Tip: je hebt speciale doppen voor bruisende wijnen.    

Stappen zetten tot je een ons weegt - €€-€€€

Probleem: Al dat thuiswerken legt je soms wél windeieren. Je zit te hele dag op je kont en de verste afstand is naar het koffiezetapparaat om een nieuwe kop koffie te pakken. Mijn RSI-app laat mij elke zoveel minuten met pauze gaan. Dan vraagt het mij om even 5 minuten te lopen. Weet je wel hoe veel rondjes dit zijn in mijn appartement van 30m2?! Niet te doen. En mijn voornemen in de pauzes 'lekker even te gaan wandelen' zijn ook precies nul keer uitgevoerd. Misschien vandaag dan...

Oplossing: Sinds ik een Fitbit heb, krijg ik elke tien minuten een vibratie dat ik even 250 stappen moet zetten. Dus dan loop ik even naar beneden om de post te halen of naar de supermarkt om een broodje te halen. Een digitale schop onder je kont om toch die stappen te zetten! Hoewel deze gadget redelijk aan de prijs is heb je ze gelukkig ook al voor een paar tientjes. Die geven je geen schop onder de kont, maar maken het wel pijnlijk duidelijk dat je even aan de wandel moet gaan. En dat kan soms al genoeg zijn. Ready, set go!

Verlanglijstje

Oké, er zijn nog een aantal dingen die ik graag zou willen proberen en ik ben er bijna 100% van overtuigd dat het fantastisch moet zijn:

  • Zitbad voor volwassenen – Ik heb geen bad in mijn mini-paleis, dus wil eigenlijk dolgraag dit bad hebben.
  • Draadloze oplader - Zo’n rond prachtig ding van bamboe (of ander materiaal) waar je je telefoon oplegt en het vervolgens oplaadt. Geen gedoe meer met snoertjes of bellen terwijl je aan het opladen bent. Hebben we meer nodig?
  • Quooker met bruisfunctie – Absoluut een luxeprobleem dat ik het niet heb, maar wat een feest was het die keren dat ik op mijn werk instant heet water had door alleen maar de kraan open te draaien. Voordeel: weer een apparaat minder in de keuken. En tegenwoordig heb je ze ook nog eens met bruisend water! Voordeel 2: minder plastic flessen in huis. Can I get a woop woop!

Heb jij nog toffe gadgets waardoor je leven een stuk makkelijker is geworden? Laat het weten in de comments. Wie weet kan ik binnenkort een follow-up schrijven waar jouw tip in verwerkt wordt!

Deze pagina bevat affiliate links. Affili-watte? Het zijn links naar webshops die ons wat commissie geven op het moment dat jij besluit via hen één van onze favoriete gadgets te kopen. Een toffe gadget voor jou, een klein beetje moneys voor ons, zodat wij de website draaiende kunnen houden :)


Over de schrijver
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.
Reactie plaatsen