Geld besparen op abonnementen: zo fix je dat
20 december 2021 

Geld besparen op abonnementen: zo fix je dat

Heb je al eens naar al je abonnementen gekeken? Schrik niet, want dat zijn er waarschijnlijk heel wat. Denk bijvoorbeeld aan je sport-, Netflix-, Spotify- en telefoonabonnement. Dit allemaal samen kan je zo maar tientallen tot misschien wel ruim honderd euro in de maand kosten. Tijd om daar wat aan te doen! Hoe? Door je abonnementen te delen en zo geld te besparen. Let's go!

Spotify

Spotify kun je natuurlijk gratis gebruiken. Maar, gratis klinkt heel leuk, je hebt toch wat beperkingen. Zo kun je niet elk nummer kiezen dat je wilt afspelen, krijg je tussendoor reclame, kun je offline geen muziek luisteren en heb je niet de beste muziekkwaliteit. Als je dat niet erg vindt, dan is een gratis Spotify-account perfect voor jou. Je bespaart zo ook geld! Maar mocht je toch een premium-abonnement willen en ongestoord nummers willen streamen en offline luisteren, dan zijn er een paar opties.

Premium individueel - €9,99 p.m.

Voor €9,99 per maand heb je een Spotify-premium abonnement voor één persoon. Je kunt het account wel op twee telefoons gebruiken, maar je kunt niet tegelijk muziek luisteren. Wil je graag met jouw huisgenoot of partner een Spotify-abonnement afsluiten? Dan is dit een prima optie als jullie afspreken wie wanneer de app mag gebruiken (haha, succes!). Zo voorkom je irritaties dat iemand ineens de muziek overneemt! Je kunt de kosten delen, ieder betaalt dan €5 per maand.

Kosten: €5 p.m., als je hetzelfde account met twee personen gebruikt.
Besparing per jaar: €60

Premium family - €14,99 p.m.

Voor €14,99 per maand heb je een family-abonnement waarmee je zes accounts kunt maken. Ideaal om te delen met huisgenoten of je familie. Een eis voor dit abonnement is wel dat iedereen op hetzelfde adres woont. Voorheen kon je het family-account ook gebruiken met bijvoorbeeld vrienden of collega’s, maar Spotify heeft aangegeven waarschijnlijk periodiek te vragen om een thuisadres verificatie. Zo wil de streamingdienst misbruik tegengaan. Woon je met meerdere huisgenoten of familie op hetzelfde adres? Dan kun je dit abonnement dus prima gebruiken en de kosten delen. Als je het abonnement deelt met vijf anderen, betaal je maar €2,50 per maand!

Kosten: €2,50 p.m., als je het abonnement gebruikt met zes personen.
Besparing per jaar: €90*
*Premium individueel kost €120 per jaar (als je het niet deelt met iemand anders), Premium Family met zes gebruikers kost €30 per persoon per jaar (€180 in totaal).

Voor andere muziekstreamingdiensten, zoals Apple Music, kun je ook je kosten naar beneden brengen door de kosten van de abonnementen te delen met anderen.

Netflix

Netflix is een onderwerp dat in bijna elk gesprek wel weer even voorbijkomt. Vragen als: ‘Wat kijk jij op Netflix?’ of ‘Deze Netflix-serie móet je echt zien’ klinken je vast bekend in de oren. Ook op jouw Netflix-abonnement kun je geld besparen door het te delen met anderen. Er zijn drie verschillende abonnementen: Basic, Standaard en Premium.

Basic - €7,99 p.m.

Het Netflix-basic abonnement kost €7,99 per maand. Met dit abonnement kun je op één scherm tegelijk films en series kijken. Je krijgt dan geen HD- of Ultra-HD-kwaliteit. Het is mogelijk om dit abonnement met meerderen te delen, zoals je huisgenoot, broer of partner, maar dan moet je wel goed afspreken wie wanneer Netflix gebruikt. Of als je samenwoont, kun je natuurlijk wel tegelijk kijken. Als je de kosten deelt, kun je maandelijks €4 besparen!

Kosten: €4 p.m., als je hetzelfde account met twee personen gebruikt.
Besparing per jaar: €48

Standaard - €11,99 p.m.

Wil je liever met meerderen tegelijk een film of serie kunnen kijken? Dan is het Standaard-abonnement een betere optie. Je kunt dan op twee schermen tegelijk kijken en HD-kwaliteit is beschikbaar. Je kunt dit abonnement delen met je huisgenoot, familielid, vriend(in) of partner. Ik deel dit abonnement met mijn ouders.

Kosten: €6 p.m. als je het abonnement met 2 personen gebruikt (die niet samen kijken).
Besparing per jaar: €24*
*Netflix Basic kost €96 per jaar (als je het niet deelt met iemand anders), Netflix Standaard met 2 gebruikers kost het €72 per persoon per jaar.

Premium - €15,99 p.m.

Met het Premium abonnement is het mogelijk om met vier schermen tegelijk te kijken. HD- en Ultra-HD-kwaliteit zijn dan ook beschikbaar. Je kunt het abonnement delen met drie anderen, zoals familieleden, vrienden of huisgenoten. Je betaalt dan €4 per persoon per maand.

Kosten: €4 p.m. als het abonnement met 4 personen gebruikt.
Besparing per jaar: €48*
*Netflix Basic kost €96 per jaar (als je het niet deelt met iemand anders), Netflix Premium met 4 gebruikers kost het €48 per persoon per jaar.

Voor andere streamingdiensten, zoals Disney+, Amazon Prime of Videoland, kun je ook de kosten naar beneden brengen door de kosten van de abonnementen te delen met anderen. Superhandig toch?

Kobo Plus

Als je van lezen houdt, heb je misschien wel een abonnement op e-books bij Kobo Plus. Een e-book abonnement bij Kobo Plus kost €9,99 per maand. Je krijgt dan toegang tot tienduizenden Nederlandse en Engelstalige e-books. De boeken kun je lezen via de Kobo app of een Kobo-reader. Ook dit abonnement kun je delen met anderen.

Via Bol.com sluit je een abonnement af en je kunt dan boeken lezen op elk apparaat waar je inlogt met je Bol.com-account. Is je moeder niet zo’n boekenwurm, maar wil ze wel graag een e-book lezen? Dan kun je dit account bijvoorbeeld met haar delen. Ze hoeft alleen maar de Kobo-app te downloaden en in te loggen met jouw Bol.com-gegevens.

Of deel het account met je partner, vriend(in) of huisgenoot. Je kunt het persoonlijke account aan vijf apparaten tegelijk koppelen en als het goed is, kun je op elk apparaat tegelijkertijd een boek lezen. In principe zou je dit abonnement dus met vijf mensen kunnen gebruiken. Check wel even of het echt mogelijk is om met vijf mensen tegelijk een boek te lezen! Of je spreekt af dat ieder op een andere dag of moment mag lezen.

Let wel op: iedereen die op jouw Bol.com-account is ingelogd, kan dan wel met jouw Bol.com-account eventueel aankopen doen! Hoe leuk die postbode ook is, die wil je liever niet elke dag zien ;)

Kosten: 
1. €5 p.p.p.m., als twee personen hetzelfde account gebruiken.
2. €2 p.p.p.m., als vijf personen hetzelfde account gebruiken.
Besparing per jaar: 
1. €60
2. €96

Er zijn ook andere aanbieders van e-books, zoals Storytel, Bookchoice of de (online) bibliotheek. Vergelijk de kosten en de voor- en nadelen om te bepalen welke aanbieder het beste bij jouw wensen past.

Stack

Ben je bang dat je laptop binnenkort crasht en wil je jouw vakantiefoto’s in de cloud opslaan? Of wil je documenten of foto’s delen met collega’s of vrienden? Dan is bijvoorbeeld Stack van TransIP misschien wel een optie voor jou. Het grootste voordeel van Stack is dat je niet bang hoeft te zijn dat iemand in jouw bestanden snuffelt. De servers staan in Nederland en er geldt dus de Nederlandse wetgeving. Zo kunnen nieuwsgierige Amerikanen niet in jouw data rondneuzen. Dat geeft een fijn gevoel toch?

TransIP heeft drie opties voor Stack: opslag tot 250GB, 1.000 GB of 2.000GB. Voorheen kon je je ook aanmelden voor een gratis account (1TB). Dat is nu helaas niet meer mogelijk.

Opslag tot 250GB – €2,50 p.m.

Als je niet zoveel foto’s of documenten hebt, maar ze wel ergens veilig wilt neerzetten als back-up, dan is de optie met opslag tot 250GB geschikt voor jou. Je hebt bijvoorbeeld altijd en overal toegang tot jouw data, kunt gemakkelijk foto’s delen en er is een Two-factor authentication. Aan elk Stack-account kun je gebruikers toevoegen. Iedereen krijgt dan een eigen ruimte op jouw Stack. Jullie hebben geen toegang tot elkaars data, dus de privacy blijft gewaarborgd.

250GB opslag is veel, maar als je het deelt met 10 vrienden blijft er nauwelijks wat over. Je zou dit abonnement bijvoorbeeld kunnen delen met 1 persoon. Als eigenaar van het account bepaal jij hoeveel opslag de ander krijgt, maar wel zo eerlijk om de gigabytes te verdelen als iedereen evenveel betaalt.

Aantal personen: 2
Opslag per persoon: 125GB
Kosten: € 1,25 p.p.p.m.
Besparing per jaar: €15

Opslag tot 1.000GB - €5 p.m.

Wil je meer opslag of wil je een account met meerdere vrienden delen? Kies van voor het abonnement met 1.000GB opslag (ongeveer 1TB). Je krijgt dezelfde voordelen als bij bovenstaand abonnement, maar je hebt meer opslag. Je zou dit abonnement bijvoorbeeld kunnen delen met drie anderen, dan heeft elk 250GB.

Aantal personen: 4
Opslag per persoon: 250GB
Kosten: €1,25 p.p.p.m.
Besparing per jaar: €45*
*Als je dit abonnement alleen zou gebruiken, betaal je €60 per jaar.

Opslag tot 2.000GB - €10 p.m.

Als je nóg meer opslag wilt, dan kun je kiezen voor opslag tot 2.000GB (ongeveer 2TB). Dit zijn ongeveer 200.000 foto's. Wow! Ik kan me voorstellen dat 2TB misschien wat veel is voor jou alleen of ben je echt zo slecht in het selecteren van foto’s? Je kunt dit abonnement delen met 3 vrienden of familieleden. Dan heeft ieder 500GB aan opslag. Meer of minder personen kan natuurlijk ook.

Aantal personen: 4
Opslag per persoon: 500GB
Kosten: €2,50 p.p.p.m.
Besparing per jaar: €90*
*Als je dit abonnement alleen zou gebruiken, betaal je €120 per jaar. 

Je hoeft natuurlijk niet te kiezen voor Stack. We hebben dit als voorbeeld gekozen, omdat het een Nederlands bedrijf is en dus de Nederlandse wetgeving geldt. Bij clouddiensten als Google Drive, One Drive of Dropbox geldt niet de Nederlandse wetgeving en kan het zo maar zijn dat Amerikanen door jouw documenten of foto’s snuffelen. Maar ook deze clouddiensten kun je met meerdere mensen gebruiken en daardoor de kosten delen.

Sporten

Ook op je sportabonnement kun je geld besparen door de kosten met anderen te delen. Zo heb je bijvoorbeeld bij Basic Fit en Fit For Free de mogelijkheid om een abonnement af te sluiten waarbij je jouw sportpas kunt delen met één huisgenoot. We nemen even Basic Fit als voorbeeld.

Bij Basic Fit kost een standaard abonnement €19.99 per 4 weken. Het premium abonnement is €29.99 per 4 weken. Bij beide abonnementen zitten geen live groepslessen inbegrepen, daar betaal je nog een apart bedrag voor.

Als je een premium abonnement afsluit, kun je jouw pas delen met één huisgenoot (of je partner). Jullie kunnen dan apart van elkaar sporten én jullie mogen elke keer een vriend(in) meenemen. Je kunt tot 6 vrienden koppelen aan jouw account. Als je jouw pas deelt met een huisgenoot kun je de kosten van het abonnement delen. Dan betaal je geen €29.99 per 4 weken, maar bijna €15. Dit is altijd nog goedkoper dan als je een standaard abonnement afsluit.

Daarnaast kun je natuurlijk een maandelijkse vergoeding vragen aan de vriend(en) die je meeneemt als je gaat sporten. Je kunt dus elke keer met 2 mensen gaan sporten. Stel, je neemt 2x per week dezelfde vriendin mee. Dan kun je haar bijvoorbeeld vragen om de kosten van je abonnement te delen. Dan zou je nog maar €7,50 per maand betalen. Jouw huisgenoot waarmee je de pas deelt, kan dit ook doen.

Mocht je jouw pas met een huisgenoot of partner kunnen en willen delen, en sport je het liefst met vrienden? Dan is zo’n premium abonnement zeker het overwegen waard. Je bespaart er geld mee, maar misschien nog belangrijker: je motiveert elkaar om te gaan sporten én samen sporten is natuurlijk supergezellig!

Telefoon

Op je telefoonabonnement kun je ook best wat knaken besparen door je abonnement te combineren met anderen of bijvoorbeeld mb’s te delen. Hoe je kunt besparen en wat er allemaal mogelijk is verschilt per provider. Zo heeft T-Mobile bijvoorbeeld klantvoordeel als je meer T-Mobile abonnementen op één adres combineert.

Je krijgt al voordeel als je bijvoorbeeld twee mobiele abonnementen of één T-Mobile thuisabonnement met een mobiel abonnement combineert. Wat je als voordeel ontvangt, hangt van je abonnement af. Je kunt bijvoorbeeld €2,50 korting krijgen op je maandelijkse kosten en gratis GB’s. Dat zijn mooie acties waar je zeker gebruik van wilt maken. Neem contact op met je provider om te ontdekken wat jouw voordelen zijn.

Werk je nog steeds veel thuis? Kijk eens of je jouw telefoonabonnement tussentijds kunt aanpassen. Want je hebt nu echt niet zoveel GB’s nodig als je thuis ook gewoon wifi hebt, toch? Dit kan je zo een paar euro schelen per maand. Dat is toch weer een lekkere koffie buiten de deur!

Zoals je ziet, kun je veel geld besparen op abonnementen door ze te delen met anderen. Dus, wie wordt jouw bespaarbuddy?

In dit artikel hebben we een aantal abonnementen als voorbeeld genomen. Luister je geen muziek via Spotify, maar bijvoorbeeld Apple Music? Of maak je gebruik van andere abonnementen die niet in dit artikel zijn behandeld? Check vooral of je jouw abonnementen kunt delen met anderen en zo dus de kosten kunt verminderen. Ook al zijn het maar een paar euro’s per maand, je zit zo aan een besparing van minimaal €100 per jaar. 


Over de schrijver
Joni is oprichter en hoofdredacteur van VLWSSN. Na haar studie miste ze een plek waar ze heen kon met al haar vragen over volwassen worden. Want... je bent klaar met studeren, en nu? Omdat ze dit erg gemist heeft, is ze dit platform gestart om jou wél een plek te geven waar je terecht kunt voor heel veel informatie én jouw vragen over het leven na je studie.
Reactie plaatsen