Geld besparen op boodschappen? Sla in voor een hele week!
19 maart 2022 

Geld besparen op boodschappen? Sla in voor een hele week!

Kom jij ook elke week (of drie keer per week) met een eindeloze hoeveelheid onnodige zooi vanuit de supermarkt thuis? Die je nog even snel bij de kassa vandaan hebt geplukt? Dan ben je niet de enige! Hoewel je gemiddeld ongeveer 180 euro per persoon per maand aan boodschappen nodig hebt, geven de meeste mensen wel 200 tot 300 euro per persoon per maand uit! Prima natuurlijk, maar bedenk eens wat je met dit geld zou kunnen doen door één kleine aanpassing? Leer hier om geld (en tijd) te besparen op boodschappen middels weekboodschappen!

Team dagboodschappen

‘Ik loop elke dag langs de supermarkt, dus dan kan ik net zo goed even vlug iets meenemen’, is vaak het argument om niet maar één keer per week boodschappen te doen. Of: ‘Ik weet nu écht nog niet waar ik vrijdag zin in heb’. Nog zo een. Met name stedelijke bewoners hebben het zichzelf aangeleerd om vaker in de week naar de supermarkt te gaan of nog even vlug wat op het station te halen. Boodschappenservices die beloven binnen een kwartier je boodschappen te leveren maken het nóg makkelijker.

Maar doe eens mee met deze challenge: houd twee weken de bonnetjes bij van al je dagelijkse bezoeken aan de supermarkt en tel eens op hoeveel je hebt uitgegeven. Grote kans dat ieder bezoekje je wel tussen de 15 en 20 euro heeft gekost. Want wanneer je voor een blikje maïs gaat (omdat je slim denkt te zijn en bijvoorbeeld restjes uit de vriezer om wilt toveren in taco’s) kom je hoogstwaarschijnlijk ook thuis met een nieuwe fles limonade (die toch niet op bleek te zijn) en een zak croissantjes (waardoor je het halfje bruin dat er nog ligt de volgende dag kunt weggooien). Tsja...!

Team weekboodschappen

Dorpelingen doen het al jaren. Stedelingen walgen ervan. Lekker op zaterdagochtend in de rij staan voor de kassa, want in dorpen is zaterdag nu eenmaal de populairste dag om boodschappen te doen. Verlengde openingstijden hebben hier vrijwel niks aan veranderd. Wat is toch de reden dat iedereen eens per week (in het weekend) boodschappen doet?

Allereerst bespaar je met weekboodschappen tijd. Je hoeft maar één keer in de rij te staan (die wachttijden veranderen helaas nooit), één keer een lijstje te maken (en dus maar 1x na te denken over wat je allemaal nodig hebt) en één keer je keuken in en uit te ruimen. Daarnaast bespaar je waarschijnlijk geld. Je gooit namelijk minder weg, koopt naar behoefte (bedenken voor hoeveel dagen je eten nodig hebt hoort hier ook bij) en koopt bewuster. Zo koop je niet elke week een fles limo, omdat je niet zeker meer weet of je er nog een hebt staan of niet.

Tips om ook geld te besparen op boodschappen

1. Maak een lijstje

Dit klinkt als een open deur, maar houd wekelijks een lijstje bij. Op papier of bijvoorbeeld met de app Bring of Microsoft To Do, zodat je waar je ook bent kunt bijhouden wat op is gegaan.

2. Plan een vast moment om weekboodschappen te doen

De reden dat het op zaterdag zo druk is, is logisch. Het weekend is aangebroken, een moment om de volgende week te plannen. Natuurlijk hoef je niet elke week mee te gaan in de zaterdag-heisa, het kan ook de zondag zijn of een andere dag. Maar pak een moment dat je rust en ruimte hebt om vooruit te plannen. 

Tip: je kunt je weekboodschappen natuurlijk ook gewoon online bestellen.

3. Plan (dus) vooruit

Stel je doet op zaterdag boodschappen voor de volgende week. Pak je agenda erbij en kijk hoeveel dagen je thuis eet en hoeveel dagen je buiten de deur bent of samen met vrienden eet. Check vervolgens wat je nog in de vriezer en in de voorraadkast hebt liggen om zo je weekmenu te bepalen. Gebruik hier ook de aanbiedingen bij de supermarkten voor!

Tip: Ik plan meestal één dag minder dan ik werkelijk thuis ben. Vaak vallen mijn maaltijden toch wat groter uit dan gepland, waardoor ik een dag extra van dezelfde kookkunsten kan genieten. En als ik toch te veel heb, zorg ik dat ik een van de maaltijden kan invriezen, zodat ik het de week erna kan eten.

4. Vergeet het ontbijt en de lunch niet

Focus je niet alleen op het avondeten, maar denk ook aan het ontbijt, lunch en eventuele tussendoortjes. En huishoudelijke boodschappen zoals schuursponsjes en vuilniszakken. Of douchegel. Zie je planmoment even als incheckmoment in huis. Of doe dit dus gedurende de week met je app. Zo zit je nooit meer zonder én kun je in het vervolg direct naar huis als je uit werk komt. Doei supermarkt!

5. Belangrijkste van allemaal: houd je aan het lijstje

Tuurlijk kun je in de supermarkt spontaan beslissen zin te hebben in een reep chocola na het eten. Maar houd het daar ook bij. De supermarkt is koning in het verleiden tot dure aankopen die je precies niet nodig hebt, maar jij bent sterker. Want jij doet weekboodschappen! Houd je centen in je zak, zet je oogkleppen op en waan je een weg door de winkel met alleen de producten op je lijstje. Ja, het is heerlijk om onbezonnen lekkere dingen in je mandje te gooien. Maar je bankrekening én je billen zullen mij later bedanken.

Flexibiliteit behouden

Voel je het touw om je nek steeds strakker worden? Calm down! Het is echt niet zo dat je als een echte vinex-moeder of -vader hoeft te leven om toch gebruik te kunnen maken van bovenstaand systeem. Ik doe het al jaren en lig nog steeds regelmatig met een pizza (thuisbezorgd door de pizzeria) op de bank te smullen. En ja, dan kan het wel eens zijn dat ik een geplande maaltijd in de koelkast laat liggen. Wees dan ook flexibel en ben niet te streng voor jezelf. Zorg dat er in elk geval regelmaat in komt en houd jezelf eraan dat je de gekochte groenten die je op dat moment laat liggen op een ander moment verwerkt in een maaltijd.

Mijn go-to gerecht als ik groenten (net iets te lang) heb laten liggen? Een quiche! Koop een pakje hartige taartdeeg (en ren daarna dus die winkel uit) en bekleed hiermee je bakvorm. Snijd alle groenten klein, sommige groenten zoals broccoli eerst even kort koken, en besmeer je deeg met mosterd of pesto voor extra smaak. Meng 4 eieren met een bakje crème fraîche of een paar eetlepels kwark. Roer hier peper/zout/kruiden naar eigen invulling doorheen en giet het mengsel over je groenten in de bakvorm. Aftoppen met kaas en zet het 45-60 min op 200 graden in de oven. Daarna even checken of het ei gestold is, waarna je kunt smullen. Zo niet, nog even een kwartiertje terug. Succes!

Zo zie je maar, besparen op je boodschappen is helemaal niet zo lastig hoor. Wil je nóg meer besparen dan alleen op de boodschappen? Check dan hier al onze bespaartips!

Over de schrijver
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.
Reactie plaatsen