Geld sparen: 5 snelle en gemakkelijke tips
21 november 2021 
in Sparen

Geld sparen: 5 snelle en gemakkelijke tips

Zodra je het huis uit gaat, moet je ineens overal zelf voor betalen. Je geeft geld uit aan dingen die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt, zoals toiletpapier of vuilniszakken (om nog maar te zwijgen over bijvoorbeeld gemeentelijke belastingen). En je geeft natuurlijk ook geld uit aan leuke dingen, zoals etentjes, cadeaus of kleding. Voor je het weet is je salaris weer op! Toch is het belangrijk om regelmatig geld te sparen. Wil je weten hoe? Lees dan snel verder voor mijn snelle en gemakkelijke tips om geld te sparen.

1. Maak spaarpotjes aan in de bank-app

Bij (bijna) alle banken is het tegenwoordig mogelijk om je spaarrekening op te delen in verschillende spaarpotjes. Doe dat ook! Het is heel handig en maakt het gemakkelijker om te sparen. Maak bijvoorbeeld een spaarpotje aan voor ‘later’, ‘vakantie’, ‘calamiteiten’ en ‘kleding’. Zo heb je meteen wat meer overzicht op je spaarrekening en heb je duidelijke spaardoelen. Dit is niet alleen overzichtelijker, het motiveert je ook meer om te sparen.

Tip: Om terug te komen op die gemeentelijke belastingen: maak hier ook een spaarpotje voor aan. In februari ontvang je elk jaar de gemeentelijke belastingen (alleen als je op jezelf woont) en deze bedragen zijn niet mis. Het kan zo maar een paar honderd euro zijn. Dus wees voorbereid en begin nu alvast met sparen!

2. Spaar wekelijks automatisch een klein bedrag

Heb je de spaarrekening opgedeeld in verschillende spaarpotjes? Spaar dan wekelijks automatisch een klein bedrag in elk spaarpotje, bijvoorbeeld €5 tot €20 per potje. Je merkt niet veel van het sparen van kleine bedragen, maar toch bouw je een mooi bedrag op je spaarrekening op. Super fijn toch?! Je zou ook wekelijks het bedrag dat je bespaard hebt op boodschappen kunnen sparen, bijvoorbeeld als je producten in de bonus hebt gekocht. Dat is ook een leuke manier om (snel) geld te sparen. Zo daag je jezelf ook uit! Maar je kunt deze kleine bedragen ook kunnen beleggen via bijvoorbeeld Peaks.

3. Spaar maandelijks automatisch een groter bedrag

Naast de kleine bedragen per week raad ik het ook aan om een groter bedrag per maand te sparen. Dit kan bijvoorbeeld 50 of 100 euro zijn, of meer als je dat kunt missen. Door het maandelijks automatisch af te laten schrijven vergeet je het niet én kom je niet in de verleiding om het uit te geven. Let wel op dat je niet te veel automatisch gaat sparen en elke keer geld terug moet zetten van je spaarrekening. Je moet natuurlijk ook nog geld overhouden om leuke dingen te doen, dus bekijk even welk bedrag je sowieso elke maand kunt missen. Zet het bedrag dat je maandelijks automatisch wilt sparen bijvoorbeeld in een spaarpotje voor 'later', zodat je wat sneller een groter bedrag spaart. Handig als je bijvoorbeeld een huis gaat kopen of over een paar jaar een wereldreis wilt maken.

4. Aan het einde van de maand geld over? Sparen maar!

Heb je salaris ontvangen en heb je nog wat geld over van afgelopen maand? Zet dan het bedrag dat je over had van vorige maand op je spaarrekening. Verdeel het eventueel over de verschillende spaarpotjes als je die hebt. De ene maand houd je meer geld over dan de andere, dat is helemaal niet erg. Je kunt ook met jezelf afspreken dat je de ene maand het geld dat je overhoudt wel spaart en de andere maand er iets leuks van koopt of gaat doen.

5. Doe contant geld in een spaarpot

Krijg je af en toe nog contant geld, bijvoorbeeld voor je verjaardag of als je iets verkoopt via Marktplaats? Stop dit geld dan in een echte spaarpot. Geef die spaarpot ook een spaardoel, zoals voor je vakantie of het kopen van een nieuwe laptop. Het leuke aan contant geld sparen is dat je vaak niet meer weet hoeveel geld je in de spaarpot hebt gestopt, je mist het toch niet. Dus koop snel een spaarpot en stop vanaf nu daar al je contante geld in. Je zult je verbazen hoeveel geld daar aan het einde van een jaar (of twee jaar) in zit. Hopelijk genoeg voor die ene vakantie of nieuwe laptop.

Meer spaartips? Check hier meer artikelen over sparen en geldzaken! En wat is jouw ultieme spaartip? Gooi 'm hieronder in de comments, ik ben benieuwd!

Over de schrijver
Joni is oprichter en hoofdredacteur van VLWSSN. Na haar studie miste ze een plek waar ze heen kon met al haar vragen over volwassen worden. Want... je bent klaar met studeren, en nu? Omdat ze dit erg gemist heeft, is ze dit platform gestart om jou wél een plek te geven waar je terecht kunt voor heel veel informatie én jouw vragen over het leven na je studie.
Reactie plaatsen