21 me-time tips: voor jezelf zorgen was nog nooit zo belangrijk

Nu we in coronatijden allemaal wat meer op onszelf zijn aangewezen en een verre vakantie naar de zon er niet zo gauw inzit, is het belangrijk dat we goed voor onszelf zorgen. Daarom voorzien we jullie van 21 me-time tips om de zomer (en de rest van het jaar) mee door te komen!

1. Lees een boek

Niets is zo lekker als even in het verhaal duiken van een ander. Leen of koop een goed boek en kruip ermee op de bank of in je tuin! Wil je liever nog wat kennis opdoen? Ga dan voor een informatief of zelfhulpboek, zoals The 4-Hour Work Week van Timothy Ferris of De edele kunst van not giving a f*ck door Mark Manson.

2. Beleef de natuur

Een wandeling door de natuur doet je altijd goed! Fiets, rijd of loop naar het dichtstbijzijnde (of juist een voor jou onontdekt) bos en geniet van de geuren en kleuren van de natuur.

3. Ga de keuken in

De wereld is aan het bakken geslagen sinds de intelligente lockdown werd ingezet. Een lekkere taart, je eigen brood of gezonde breakfast bars: aan jou de keus. Internet staat vol met recepten, maar een paar van onze favorieten zijn toch wel de recepten van Rutger Bakt en Laura’s Bakery.

4. Food is life

Ieder mens geniet van eten, of dat nu de karamelzeezout-chocoladereep van Tony’s Chocolonely’s is of een zelfgemaakte Caesarsalade. Als we dan toch in de keuken staan, kunnen we net zo goed onszelf verwennen!

5. Even bingen…

Vooruit, het is vaak niet ‘even’, maar we genieten ervan! Kijk de nieuwste afleveringen van je favoriete serie, een film die al even op je lijstje stond of check de top 10 van Nederland op Netflix. Er staat genoeg leuke opties tussen.

6. Neem een bad

Of een lange, warme douche! Zorg dat je je favoriete bad- of doucheproducten in huis hebt en verwen je lichaam.

7. Bewegen is gezond

Dit kun je beter doen voordat je dat bad of die lange douche neemt: sporten! Bewegen is niet alleen gezond, het zorgt ook nog voor de aanmaak van ‘geluksstofjes’ endorfine, serotonine en dopamine. Als je je happy wilt voelen, is sporten the way to go!

8. Even offline

Wil je écht even rust en me-time? Dan is het belangrijk dat je je telefoon weglegt of uitzet (of het liefst allebei), je laptop uit het zicht legt en je eventuele smartwatch afdoet. Zo heb je echt even tijd voor jezelf, zonder dat iemand je kan storen. En guess what: als je nadien je apparaten weer aanzet, is de wereld niet eens vergaan!

9. Geniet van de zon

Nederlanders zijn de allerbeste klagers als het gaat om het weer. Maar ook de Hollandse zomer bevat veel mooie dagen! Geniet van het zonnetje, zolang het er is. En remember: ook de meer bewolkte dagen zijn vaak hartstikke lekker om eropuit te gaan.

10. Neem een duik

Is het toch te warm? Neem een duik in een nabije plas, meer of zwembad. Elke stad heeft wel een zwembad, of dat nu binnen of buiten is, en het is heerlijk om af en toe in het water te plonzen. Heb je de smaak te pakken? Lees hier alle voordelen van zwemmen!

11. Verzorging

Echt een tip voor de vrouwen: maskers in allerlei soorten en geuren. Trek je even terug, zet een kalm muziekje op, smeer een maskertje in je haar of op je gezicht, leg twee komkommers op je oogleden en eet er eentje op. Genieten toch?

12. Geniet van stilte

Stilte maken we maar weinig mee tegenwoordig. Vooral mentaal is dit een behoorlijke uitdaging. Meditatie kan hierbij helpen. Ben je een beginner? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar de geleide meditaties van Dolly Heuveling – Van Beek.

13. Braindump

Ook in het kader van mentale rust: schrijf je hoofd leeg. Dit wordt ook wel een braindump genoemd. Je schrijft eigenlijk alles op wat er in je opkomt: dat je nog een cadeautje moet kopen voor je broers verjaardag, dat het keukenkastjes moet worden opgeruimd, een spontaan idee voor een nieuwe hobby, enzovoorts. Staat het op papier, dan geeft het je hoofd enorme rust!

14. Slaap lekker

Slapen is niet alleen gezond, het is heerlijk! Ga lekker vroeg je nest in, blijf er een uur of twee langer in liggen dan normaal en/of doe een dutje tussen de middag. Je voelt je vast een stuk opgewekter. En heb je nou echt elke ochtend moeite met opstaan, bekijk dan eens deze 6 tips!

15. Neem vrij

Wij worden altijd blij van vrije dagen en vakanties in plannen, wat jij? Met nieuwe vrije dagen in het vooruitzicht kunnen we er weer even tegenaan.

16. Wegzwijmelen bij oude foto’s

Heb je nog eens teruggekeken naar die oude vakantiefoto’s uit 2013? Tijd om er eens doorheen te bladeren! Ideaal voor een dosis nostalgie.

17. All by myself

Me-time heb je het meest door even echt alleen te zijn. Even van een boek genieten in de tuin, een wandeling door de natuur of lekker losgaan op je favoriete muziek. In je eentje kun je volledig jezelf zijn.

18. Of toch niet?

Maar je me-time delen is ook een fijne activiteit! Lekker wandelen of uit eten met je partner, vrienden, vriendinnen of familie voor de gezelligheid.

19. Laat je creativiteit stromen

Misschien vind je het wel leuk om mandala’s in te kleuren, een wit doek vol te schilderen of muziek te maken. Wees creatief of pak eens een nieuwe creatieve hobby op! Wedden dat het lijkt of de wereld stilstaat als je je erin onderdompelt?

20. Voel je niet schuldig

Dit is misschien wel dé belangrijkste tip uit het lijstje: als je bewust me-time neemt – en dat raden we zeer aan, sterker nog: plan het in je agenda! – voel je dan niet schuldig! Eigenlijk wil je allerlei klusjes afmaken of moet je aan de slag voor een klant of is je huis aan een poetsbeurt toe. Maar dat doet er niet toe, want als jij niet op je best bent, heb je er alleen jezelf mee. Zorg eerst goed voor jezelf, dan pas kun je er voor een ander (en je huishouden) zijn!

21. Deel jouw eigen tips!

Heb je zelf nog goede me-time tips? Dan maak je er ongetwijfeld een ander blij mee (en anders ons wel)! En wat is nou fijner om anderen blij te maken?! Dat geeft toch ook een heel fijn en blij gevoel? Stuur dus snel jouw tips naar redactie@vlwssn.nl.

Bewaar dit artikel op Pinterest

Joli Deitzhttps://www.jolideitz.nl
Joli Deitz is storyteller in hart en nieren. Met haar vlotte pen zet ze de 'why' van ondernemers op papier en met haar camera brengt ze hun passie in beeld. Omdat de weg naar volwassenheid al hobbelig genoeg is, deelt ze graag haar tips met jou. Want zeg nu zelf: we hoeven toch niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden?

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen