6 misverstanden over volwassen worden ontmanteld

Ineens is het zo ver, je bent volwassen of je bent het bijna. Maar wanneer ben je nou eigenlijk echt volwassen en wat betekent dat? En wat betekent het vooral niet? In dit artikel ontmantelen we zes veel voorkomende misverstanden over volwassen worden. Dus no worries, doe alles op je eigen tempo en vooral op je eigen gevoel.

We pakken Wikipedia erbij. Volgens Wikipedia is een volwassene over het algemeen ‘een individu dat zichzelf in het leven kan redden. Biologisch gezien is een volwassene of adult volgroeid en geslachtsrijp. Bij mensen wordt in een juridische context het begrip ‘meerderjarig’ gebruikt’. Hmm, oké we zijn al wat wijzer, maar het blijft vooral abstract. Volwassen worden heeft in ieder geval iets te maken met zelfredzaamheid, volgroeid en meerderjarig zijn. Bij VLWSSN geloven we erin dat iedereen op zijn eigen manier volwassen wordt, en dat je vooral jezelf moet blijven. Ongeacht of je dan alles op een volwassen manier oppakt. Want soms heeft het ook wel wat om als een klein kind te denken, toch. Never really grow up!

Oké daar gaan we met zes misverstanden over volwassen worden. Ben jij er ook klaar voor?

1. Als je volwassen bent, dan heb je alles op orde

Als kind heb je vast gedacht: als ik later groot – en volwassen – ben, dan heb ik huisje, boompje, beestje. Gesetteld en wel met de liefde van je leven, eventuele kids erbij en je droombaan. Genoeg geld op je bankrekening én natuurlijk een volle spaarrekening. Nooit zorgen, want alles is op orde. Maar in de praktijk zien we dat dit toch vaak anders loopt. In het proces naar volwassen worden moeten we nog ontdekken wat we willen, en soms lukt het niet meteen om dit te realiseren. Niet erg, want iedereen doet alles op zijn eigen tempo. Vergelijk jezelf dus niet te veel met anderen en kijk niet naar de gemiddelde maatstaaf voor salarissen of de leeftijd om aan kinderen te beginnen. Dit is jouw leven en jij doet alles precies op je eigen tijd en bent dan ook nooit te laat. Volg je hart en je gevoel en alles komt goed. En vergeet niet: iedereen doet maar wat, ja ook je ouders.

Dit is jouw leven en je doet alles precies op je eigen tijd

2. Volwassenen maken nooit fouten

Duidelijke stappen naar volwassen worden zijn het volgen van een opleiding, het kiezen van een woonplek of het aangaan van een relatie. Het kan echter zijn dat je een keuze hebt gemaakt die toch niet voor een lange tijd of voor de toekomst bij jouw leven past. Dit is niet erg. Besef dat je mag veranderen van mening of gevoel, en dat je altijd in ontwikkeling zal zijn. Ook nu je (bijna) volwassen bent. Elke dag leer je weer en ontdek je iets meer over jezelf. Ergens op terugkomen of een fout maken is dus belangrijk en sowieso onoverkomelijk. Kom er gewoon voor uit en ga verder. En leer ervan, dat is het belangrijkste!

3. Kinderachtig doen is voorbij

Als je volwassen bent mag je nooit meer dansen in je nakie, je favoriete snoep kopen, gekke bekken trekken naar je vrienden, een scheetkussen in de auto leggen, stomme grapjes maken of giechelen. Onzin toch?! Blijf het kind in jezelf zoeken en voeden. Kinderen zijn creatief, flexibel en puur. Denk niet altijd (te veel) na en leef. Dit geldt ook voor grotere keuzes. Soms hoef je niet alles zeker te weten of volledig gepland te hebben, zoals een nieuwe baan, een reis in je eentje, een date met een onbekende of het starten van je eigen bedrijf. Gedraag je eens als een kind, vol vertrouwen en energie. Kinderachtig leven zal je meer brengen dan je misschien denkt.

4. Zelfstandigheid is je tweede naam

Tsja, zelfstandigheid is erg fijn. Ik sta graag op mijn eigen benen en kan goed mijn boontjes doppen. Maar je hoeft niet alles alleen te doen, ongeacht hoe oud je bent. Soms is het fijn om dingen met anderen te delen, tips te krijgen of ervaringen uit te wisselen. Open zijn en om hulp vragen kan juist een band met iemand versterken. Een beetje zelfstandigheid is dus fijn, maar denk vooral niet dat je er nu alleen voor staat. En vaak vinden je ouders het ook fijn om niet meteen hun kind los te laten 😉

Volwassen worden is een levensfase die bij de meesten continu in ontwikkeling is

5. Je blijft je hele leven zoals je nu bent

Oke, je bent nu dus volwassen. Is dit het dan, blijf je voor altijd zoals je nu bent? Nou, ik kan je garanderen dat die kans nihil is! Volwassen worden is een levensfase die bij de meeste mensen continu in ontwikkeling is. In je volwassene leven zal er sprake zijn van redelijk wat grote gebeurtenissen. Positieve gebeurtenissen zoals een eigen huis, afstuderen, een nieuwe baan en trouwen, maar er kunnen zich ook wat minder prettige gebeurtenissen voordoen, zoals je baan verliezen, scheiden, ziek worden of een sterfgeval in je nabije omgeving. Deze gebeurtenissen vormen je en je leert ervan. Je zult je hele leven nog blijven veranderen, en eigenlijk is dit erg mooi. Zo kun je je altijd aanpassen naar de dromen, normen en waarden die jij hebt of bijleert.

6. Je weet eindelijk wie je bent

Dit misverstand is eigenlijk een vervolg op misverstand 5. Je hoeft echt niet te weten wie je bent, als je maar aandacht geeft aan je eigen normen en waarden. Je persoonlijkheid is continu in ontwikkeling. Neem het leven en jezelf niet altijd te serieus. Geniet en luister naar je eigen gevoel. Dat is goed genoeg. Niet alles hoeft geanalyseerd te worden.

Als laatste wil ik je meegeven dat iedereen zijn eigen ritme heeft in het leven. Vergelijk jezelf niet teveel met anderen. Er is een bekende quote ‘In je eigen leven ben je nooit te laat, maar altijd op tijd’. Ik denk dat hier veel waarheid in schuilt. Gun jezelf dus deze ruimte en tijd. En geniet van het leven!

Wil je meer lezen over volwassen worden? Check dan ook zeker dit artikel met typische twintiger dilemma’s!

Bewaar dit artikel op Pinterest

Esther Riphagen
Een echte creatieve duizendpoot, dat is Esther. Van artikelen schrijven tot dichten en van droogbloemen tot aan verbouwen. Ze staat nooit stil en struikelt wel eens. Via VLWSSN deelt ze al haar do's en don'ts zodat jij steady kan blijven gaan!

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen