Druk maken over wat anderen van je denken? Stop ermee!

Stel ik nou een domme vraag? Zie ik er wel uit? Ben ik aardig genoeg? Zouden mensen mij raar vinden? Het zijn een paar vragen die je misschien weleens aan jezelf stelt. Want het lijkt niet zo, maar we zijn heel gevoelig voor de mening van de ander. Tenminste, veel mensen zijn er gevoelig voor. Tijd om daar dus eens verandering in te brengen en je minder druk te maken over wat anderen van je denken.

Doe wat JIJ wilt

Leef je eigen leven, oftewel: doe lekker wat jij wilt. Wil je ijs eten als ontbijt? Heb je zin om een knalgroene broek te dragen? Of wil je op dansles terwijl je er niks van bakt? Als jij daar gelukkig van wordt, gewoon doen. Mensen zullen altijd blijven praten, zeuren en klagen. Het maakt niet uit wat je doet, in de ogen van sommige mensen doe je het nooit goed. Dus waarom zou je daar jouw leven op blijven aanpassen? Doe vanaf nu wat JIJ wilt en waar JIJ gelukkig van wordt. Let wel op dat je anderen niet kwetst of dat je jouw eigen gezondheid ermee in gevaar brengt (want elke dag ijs eten als ontbijt is misschien niet zo’n heel goed idee…)

Niemand maakt zich druk om jou

Zijn mensen wel zoveel met jouw leven bezig als je denkt? Nee! Ook al lijkt het zo, niemand houdt zich de hele tijd met jou bezig. Jij bent écht niet het middelpunt van ieders leven, want mensen zijn veel te druk met hun eigen leven. Misschien denk je dat anderen snel een mening over jou vormen of dat ze slecht over je denken, maar dat is echt niet zo. Ze denken helemaal niet zoveel over je. Ga eens bij jezelf na: houd jij je bezig met het werk van jouw oom? Denk jij na over wat de eigenaar van het restaurant op de hoek doet? Of let jij op wat elke voorbijganger voor kleding aan heeft?

Druk maken? Nee! Jij bent écht niet het middelpunt van ieders leven

Moet iedereen jou aardig vinden?

Stop vanaf nu met het pleasen van alles en iedereen om je heen. Het heeft geen zin! Je kunt het niet iedereen naar de zin maken. Er zullen altijd mensen zijn die jou niet aardig vinden of waarmee je geen band opbouwt. Steek liever tijd in alle mensen die jou wél aardig vinden en die om je geven. Daar heb je veel meer aan, dan aan energie verspillen om aan de verwachtingen van iedereen te voldoen.

Wat kan er gebeuren?

En als mensen jou niet aardig vinden of negatief over je denken, wat is het ergste dat kan gebeuren? Je kunt je er even rot door voelen, maar jouw leven wordt echt niet minder leuk door die ene persoon die jou niet mag. Het is geheel aan jou. Hecht jij veel waarde aan die persoon die negatief over je denkt? Zolang je er niks omgeeft en het links laat liggen, dan is die negativiteit er ook niet. Onthoud: er zullen altijd mensen zijn die jou niet leuk vinden. Is dat erg? Nee, want jij vindt ook niet iedereen leuk.

Maak het niet jouw probleem

Vinden je ouders dat je minder alcohol moet drinken? Zeggen je vrienden dat je iets aan je kledingstijl moet doen? Of blijft je tante maar vragen wanneer je nou eens een vriend(in) krijgt? Fijn voor hen! Ze mogen vinden of zeggen wat ze willen, maar dat wil niet zeggen dat jij zomaar alles moet doen wat anderen zeggen. Als mensen al iets over jou vinden dan is dat hun probleem, niet van jou. Pas je niet aan de wensen van anderen aan als je dat niet wilt.

Er zullen altijd mensen zijn die jou niet aardig vinden

Werk aan je zelfvertrouwen

Bovenstaande punten klinken gemakkelijk, maar als je weinig zelfvertrouwen hebt gaat het natuurlijk een stuk lastiger. Daarom is het belangrijk om aan je zelfvertrouwen te werken, zodat jouw mening altijd belangrijker is dan die van een ander. Hoe sta jij in het leven? Leef je het leven dat je wilt leven? Als je iets doet voor iemand anders, dan zien anderen dat meteen. Doe de dingen waar jij gelukkig van wordt en die goed voelen, dan straal je dat ook uit!

Onthoud: niemand is perfect

Iedereen maakt zich weleens druk over wat anderen van hem/haar denken. Dat is heel normaal, maar je moet het op een gegeven moment wel naast je neer kunnen leggen. Het is daarom heel belangrijk om te onthouden dat niemand perfect is, ook al lijkt het soms zo. Iedereen heeft z’n eigen problemen en eigen imperfecties. We zijn allemaal mensen en maken fouten. Daar is helemaal niks mis mee! We kunnen het blijven herhalen, maar: leef het leven zoals JIJ het wilt. Dan maak je jouw eigen fouten en daar kan alleen jíj van leren!

Meer lezen over mentale gezondheid? Lees dan eens dit artikel met handige tips voor jouw mentale gezondheid in coronatijd!

Joni Hendrix
Joni is oprichter en hoofdredacteur van VLWSSN. Na haar studie miste ze een plek waar ze heen kon met al haar vragen. Want... je bent klaar met studeren, en nu? Omdat ze dit erg gemist heeft, is ze dit platform gestart om jou wél een plek te geven waar je terecht kunt voor heel veel informatie over het leven na je studie.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen