Els (27): “Leer keuzes maken, anders doen anderen het voor je”

Als er iets is wat Els te Winkel (27) de afgelopen jaren heeft geleerd, is het wel keuzes maken voor zichzelf. Want voorheen stond haar hele leven onbewust in het teken van anderen. Hierdoor koos ze nooit echt voor zichzelf, maar deed ze alles voor anderen. Toen ze eind 2019 vlak achter elkaar twee auto-ongelukken kreeg, was het klaar. Vanaf dat moment moest ze wel voor zichzelf kiezen en met succes!

“Ik had blijkbaar allemaal regeltjes bedacht waar ik mijn leven omheen bouwde”, begint Els. “Zoals: ik moet fulltime werken, ik moet altijd verantwoordelijk zijn en ik moet 10.000 stappen per dag zetten en nog veel meer. Deze regeltjes namen mijn leven over, ik ging steeds meer leven naar de regels van anderen. Ik vergat om plezier te hebben en vond dat ik geen fouten mocht maken. Ik nam mezelf té serieus.” Dat deze regels zoveel invloed hadden op het leven van Els wist ze pas eind 2019. Ze kreeg twee keer achter elkaar een auto-ongeluk. Een heftige tijd!

Els te Winkel heeft de afgelopen jaren veel over zichzelf geleerd.

“Na het eerste ongeluk had ik voornamelijk fysieke klachten, maar de tweede keer was een mentale klap. Ik zag het ongeluk via mijn achteruitkijkspiegel aankomen. Daar heb ik PTSS-klachten door gekregen. Ik was mezelf niet meer. Een werkdag was bijvoorbeeld zwaar, ik kon niet goed omgaan met de prikkels. Alleen al als ik in de buurt van elektrische apparaten kwam, werd er vanalles in mij getriggerd. Ik hoorde overal een hoge pieptoon en was snel overprikkeld. Maar omdat ik zo leefde volgens mijn regeltjes, mocht ik natuurlijk niet opgeven. Ik wist niet hoe ik naar mijn lichaam moest luisteren, ik ging gewoon door. Mijn omgeving zei ook: je moet weer gaan autorijden, dan gaat het vanzelf wel over. Ik dacht dat dit de oplossing zou zijn, maar dat bleek niet het geval. Ik had het gevoel dat ik me aan iedereen moest verantwoorden waarom dit niet de oplossing was en waarom het niet lukte. Dit kon zo niet langer, want ik stond op omvallen. Ik wilde alles verwerken terwijl ik nog gewoon aan het werk was en telkens weer naar anderen luisterde. Uiteindelijk heb ik toch een stap teruggenomen.”

Zelfreflectie

En maar goed ook, want doordat ze eindelijk voor zichzelf had gekozen ging het na een tijdje weer de goede kant op. De PTSS-klachten werden minder door EMDR-therapie en rij-angsttraining. Het duurde even, maar Els ontdekte uiteindelijk hoe ze naar zichzelf moest luisteren en keuzes moest maken die ze zélf wilde. “In die tijd werd ik gedwongen om zelf keuzes te maken, want als ik het niet deed dan deden anderen het wel voor me en ging ik keer op keer over mijn eigen grenzen heen. De regeltjes werkten niet meer en ik moest elke dag opnieuw leren luisteren naar mezelf. Door alles wat er was gebeurd, was ik mezelf volledig kwijt. In mijn herstel kwam elke keer dezelfde vraag terug: wat vind ik nou echt belangrijk? Die zelfreflectie was heel fijn, want ik kwam erachter dat onder andere duurzaamheid, transparantie en vertrouwen belangrijke waarden zijn voor mij.”

Veganistisch

Een van de eerste keuzes die Els echt voor zichzelf maakte, was om overwegend veganistisch te gaan eten. Deze keuze kwam voort uit haar waarde ‘duurzaamheid’. “Ik vertelde het aan mijn familie. Zij vonden het eerst maar niks. De ‘oude’ Els zou daar dan naar luisteren en zich aanpassen aan de norm. Maar de ‘nieuwe’ Els kiest voor zichzelf.” Ze vertelt het nu zo makkelijk, maar er ging wel een heel proces aan vooraf. Gelukkig beseft ze dat ook. “Ik besef dat er nu niemand anders regie heeft over mijn leven. Dit is hét moment om te zeggen dat ik nu echt volwassen aan het worden ben. Ik maak de keuzes voor mezelf en niet om iemand een plezier te doen.”

Kernwaarden om goede keuzes te maken

Els ziet het in haar omgeving nog vaak genoeg fout gaan en daarom startte ze het Instagram-kanaal @goed.voor.elkaar. “Onze generatie leert geen keuzes maken, we kunnen en willen álles! Als je goed nadenkt, dan wil je helemaal niet alles. We kijken veel te veel naar anderen en worden vooral via social media beïnvloed in het maken van keuzes. Maar social media zeggen helemaal niks over een persoon en zijn of haar geluk. De wereld ligt aan onze voeten, je kunt zoveel doen. Juist voor onze generatie is daarom het maken van keuzes zo belangrijk.”

Maar hoe doe je dat dan? “Wat mij heeft geholpen is om mijn kernwaarden te ontdekken. Er zijn heel veel kernwaarden, maar kies er twee of drie uit en schrijf op waarom deze waarden bij jou passen. De volgende stap is om te onderzoeken waar de waarden nu al in terugkomen en hoe je naar die waarden kunt gaan leven. Dat is belangrijk! Verder raad ik iedereen aan om zelf de touwtjes van je leven in handen te nemen. Niemand anders bepaalt wat jij doet. Zolang je niet aangeeft wat je wilt, verandert er niks. Dus sta op en spreek je wensen uit!”

Meer weten over Els en haar zoektocht naar een bewust en fijn leven met eigen keuzes? Volg haar dan op Instagram via @goed.voor.elkaar. Wil je meer lezen over het maken van keuzes? Millennialexpert Manou van Eerten schreef er een leerzaam gastblog over.

Joni Hendrix
Joni is oprichter en hoofdredacteur van VLWSSN. Na haar studie miste ze een plek waar ze heen kon met al haar vragen. Want... je bent klaar met studeren, en nu? Omdat ze dit erg gemist heeft, is ze dit platform gestart om jou wél een plek te geven waar je terecht kunt voor heel veel informatie over het leven na je studie.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen