Gezonde lunch: Zo maak je een heerlijke pannenkoekenlunch

Ben je je dagelijkse boterhammetje ook een beetje zat? Werk je veel thuis en wil je wel eens een lekkere, maar toch gezonde lunch klaarmaken? Of wil je eens wat anders in het weekend? Dan is dit recept voor gezonde pannenkoekjes een ideale uitkomst. In een handomdraai gemaakt, terwijl het lijkt alsof je in een viersterrenrestaurant mag lunchen. Zet je pan maar vast op het fornuis!

We schreven al eerder over gezond eten als je op jezelf woont en over gezonde baksels voor als je bezoek krijgt. Tijd om eens een recept voor een gezonde lunch te delen! Want wie zegt dat je niets speciaals mag eten, in plaats van je boterhammetje met kaas? Juist, niemand! Deze pannenkoekjes vallen vast goed in de smaak, want ze zijn niet alleen gezond, maar ook nog eens overheerlijk!

De pannenkoekjes zijn gemaakt van banaan (goed voor je dagelijkse portie fruit), havermeel (bevat veel vitamines en mineralen), melk en eieren. Er gaat verder vrij weinig in, waardoor ze gemakkelijk te maken zijn. De meeste ingrediënten heb je vast al in huis! Zorg dat je de volgende boodschappenronde havermeel en bakpoeder inslaat, zodat je deze lunch op elk moment kunt bereiden. Daar zorg ik zelf ook altijd voor – en daarom staan de pannenkoekjes zeker eens per week op mijn menu!

Hoeveel porties bevat dit recept?

In principe kun je hier met twee personen van eten, maar ik moet bekennen dat ik het vaak zelf wel op krijg. Maar ik ben een flinke eter als het gaat om lekkere lunches! Als je alleen bent en je bent geen grote eter, dan raad ik je aan om alles te halveren. Je kunt nog steeds een hele banaan gebruiken en variëren met de hoeveelheid melk en havermeel. Of je snijdt je halve banaan in stukjes en bakt ze even in de pan. Lekker om op de pannenkoekjes erbij te serveren. Of nog een optie: maar de gehele portie en vries alles wat je niet op krijgt in voor een volgende keer!

De ingrediënten voor het pannenkoekenbeslag. De meeste heb je vast al in huis!

Wat heb je nodig?

  • Blender
  • Steelpan
  • Koekenpan
  • Olie of boter

Voor de pannenkoekjes:

  • 1 banaan
  • 120 gram havermeel
  • 100 milliliter melk
  • 2 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • Snufje zout

Voor het vruchtensausje:

  • Een handje rode diepvriesvruchten
Het pannenkoekenbeslag nadat je alles hebt gemixt. Geen blender? Dan kan het ook met de hand!

Hoe maak je de pannenkoekjes?

Sommige recepten geven aan dat je beter eerst alle droge ingrediënten apart kunt mixen en daarna de rest erbij. Ik gooi eigenlijk alles gewoon tegelijk in de blender! Mix de banaan, eieren, melk, bakpoeder, zout, kaneel en het havermeel tot een gladde massa. Het mag een stuk dikker zijn dan de reguliere pannenkoekenmix. Als het te dun of dik is, kun je er respectievelijk extra havermeel of melk aan toevoegen. In alle eerlijkheid: ik meet niet af, maar doe het op gevoel (en de mate waarin ik honger heb 😉 ).

De luchtbelletjes zijn een teken dat je de pannenkoekjes mag omdraaien.

Klaar? Zet het fornuis aan en doe wat olie of boter in een grote koekenpan. Zodra deze heet is, giet je het beslag in kleine porties in de pan. Het is handig om een lange, smalle lepel of iets vergelijkbaars te gebruiken om de porties te verdelen. Houd de grootte aan van american pancakes. Ik bak meestal 3 of 4 pannenkoekjes tegelijk in één pan.

Bak ze op middelhoog vuur. Zodra je luchtbelletjes in de pannenkoekjes begint te zien, kun je ze omdraaien. Bak ze aan beide zijden goudbruin en stapel ze op een bordje. Dek het bordje af met wat aluminiumfolie terwijl je de volgende porties bakt.

Doe wat diepvriesvruchten in een steelpannetje, warm het op en creëer een heerlijk sausje voor over de pannenkoekjes!

Het vruchtensausje

Zet de steelpan op het kleinste pitje en doe hier direct een handje diepvriesvruchten in. Laat deze ontdooien op laag vuur en roer er regelmatig doorheen. Zodra de vruchtjes wat zijn ontdooid, kun je er een paar pletten om er wat meer een sausje van te maken. Zodra het er als een lekker, warm vruchtensausje uitziet, giet je dit over de pannenkoekjes heen.

Variëren maar: voeg bijvoorbeeld vanille, spinazie of cacaopoeder toe!

Smakelijke variaties

Je kunt eindeloos variëren met dit recept voor een gezonde lunch. Zo voeg ik wel eens een theelepeltje vanille-extract, een eetlepel cacaopoeder of een handje spinazie toe aan het beslag. Van die laatste krijgen de pannenkoekjes overigens een gave, groene kleur! Voor de sporters onder ons: vervang een schepje havermeel door dezelfde hoeveelheid eiwitpoeder. In plaats van het sausje kun je natuurlijk ook honing of stroop over je lunch gieten (wel iets minder gezond). Of bak de pannenkoekjes met wat kaas.

Tadaa, de pannenkoekjes zijn klaar en het resultaat mag er zijn! Tijd om deze overheerlijke lekkernij te proeven!

Probeer jij dit recept ook uit voor je volgende gezonde lunch? Deel het dan op social media en tag VLWSSN in jouw post of story. Op mijn eigen account kun je overigens ook veel voorbeelden zien onder de highlight Food. Ik vind het supertof om nieuwe variaties te zien (en te proberen), dus laat het me vooral weten als je een lekkere variant gevonden hebt!

Bewaar dit artikel op Pinterest

Joli Deitzhttps://www.jolideitz.nl
Joli Deitz is storyteller in hart en nieren. Met haar vlotte pen zet ze de 'why' van ondernemers op papier en met haar camera brengt ze hun passie in beeld. Omdat de weg naar volwassenheid al hobbelig genoeg is, deelt ze graag haar tips met jou. Want zeg nu zelf: we hoeven toch niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden?

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen