Keuzestress?! Goed genoeg is de beste keuze!

Als je alles kunt kiezen, wil je de beste keuze maken. Toch? We leven in een gekke, uitdagende en rondom moeilijke tijd. We worden beperkt in onze vrijheid, uitgedaagd in goed voor onszelf zorgen, beproefd op ons geduld. Corona heeft invloed op ons leven en dus ook op de keuzes die we (kunnen) maken. We hoeven niet meer na te denken over festivals, restaurants, vette reisbestemmingen of groepen vrienden die we willen bezoeken. Het kan tenslotte niet! En misschien zijn jouw keuzeopties qua werk (‘wees blij dat je werk hebt’), woonruimte (‘wees blij dat je woonruimte hebt’) en het vinden van een leuke liefde (‘hoe dan? Je mag amper met mensen afspreken’) ook enorm verminderd. FOMO (Fear of Missing Out) is voorbij, want je mist gewoon niets. Maar keuzes maken blijft. Manou van Eerten van The ME Company geeft in deze gastblog handvatten hóe om te gaan met keuzestress.

Ondanks beperkingen, toch keuzestress

Bij mezelf merk ik dat ik deze tijd zo positief mogelijk door wil komen. Ik wil ervan leren, sterker worden. Want als je met tegenslag kunt omgaan, kun je de wereld aan toch? En ik voel de neiging om hier de perfecte keuzes in te willen maken. De maatschappij werkt hier ook aan mee. Wat we voor corona samen deden, doen we nu massaal online. Wil je sporten? De lessen spatten vanaf YouTube je woonkamer in. Sociaal actief blijven? Er bestaan meerdere apps om de gesprekken met je vrienden online te voeren. Zelfontwikkelingscursussen zijn nu vanaf je bank te volgen. En waarschijnlijk zullen vragen over je loopbaan, liefdesleven, je gehele leven ook door je hoofd blijven spoken, zo thuis zittend zonder feestje in het vooruitzicht als afleiding. Je wilt de beste versie van jezelf worden, maar welke keuzes passen daarbij?!

Het klinkt aantrekkelijk om heel veel keuzes te hebben, maar eigenlijk worden we hier helemaal niet gelukkig(er) van. De eindeloze keuzemogelijkheden werken juist dodelijk vermoeiend en verlammend voor ons brein. De verwachtingen over onszelf en ons leven worden er torenhoog door. En dit veroorzaakt enorm veel streven. En het gevoel dat het nooit goed genoeg is. Welkom keuzestress….

Zijn je dagelijkse keuzes goed genoeg?

Maximizers vs Satisficers

Bij het maken van keuzes zijn er twee typen keuzemakers: de ‘maximizers’ en de ‘satisficers’. Maximizen leidt tot keuzestress. Je koopt online nieuwe schoenen met het gevoel dat het beter had gekund. Je volgt via de computer een yogales met het idee dat je beter een andere had kunnen kiezen. Je hebt een leuke baan of relatie, maar blijft piekeren over een betere optie. En je legt de schuld hierbij bij jezelf: had je nu maar wat langer de tijd genomen, zodat je de perfecte versie wél had gevonden. Want tussen al die keuzemogelijkheden móet toch wel de perfecte keuze zitten?

Het is een feit dat we veel keuzes hebben. Daar veranderen we helaas niks aan. We kunnen wél iets doen aan hoe we er zelf mee omgaan. Oftewel: word een satisficer! Voor een satisficer is ‘goed genoeg’ de beste keuze….en dat brengt een hoop ontspanning met zich mee. Leuk gezegd. Maar hoe doet je dit?!

Hoe maakbaar is het leven?

We zijn opgegroeid met het idee dat het leven maakbaar is. Als je maar de juiste keuzes maakt, hard genoeg werkt, het uiterste uit jezelf haalt (juist in tijden van tegenslag), kun je alles realiseren wat je wilt. Het is een vorm van controle. Maar hoe waar is dit? In de realiteit zijn er een heleboel factoren die jouw welzijn beïnvloeden en buiten je invloed liggen. Kijk maar naar de huidige pandemie. Pech en geluk spelen een belangrijke rol. Het leven kan nu eenmaal soms hard zijn of de meest onverwachte (ook mooie) verrassingen met zich meebrengen. En dit is niet te beïnvloeden met het maken van perfecte keuzes. Je verantwoordelijkheid is minder groot dan je denkt. Voel je al iets meer ontspanning?

Vanuit ontspanning maak je uiteindelijk de beste keuzes!

Bekijk het positief

Om in Johan Cruijff termen te spreken: ‘Elk nadeel heb z’n voordeel’. Zie de keuzes die op je pad komen als kansen om te oefenen met het niet perfect hoeven zijn, met het leren nee-zeggen, met het kiezen voor een goed-genoeg keuze om te zien wat voor effect dit op je heeft. Wees dankbaar, ook als het uitdagend is. Zoals gezegd zijn er veel keuzes te maken, dus dat biedt ook veel kansen om te groeien in je rol als satisficer! En tijdens deze corona-periode heb je hier alle tijd voor.

Wees lief voor jezelf

Merk je bij jezelf op dat je in de keuzestress schiet? Twijfelt of je de juiste keuze hebt gemaakt? De lat te hoog voor jezelf legt? Wees dan niet te hard. Beloon jezelf met een leuke film, lekker eten, een goed (online) gesprek met vrienden (maak de keuzeopties niet te groot). Want vanuit ontspanning maak je uiteindelijk het fijnste keuzes.

Houd het simpel

En tot slot, komt er een keuze op je pad, probeer het eens simpel(er) te maken (hier schreef VLWSSN eerder al een interessant artikel over)! Stel drie basiscriteria op die voor jou het belangrijkst zijn. Leg vervolgens de verschillende keuzeopties naast elkaar. Voldoet er één aan je criteria? Dan is het een goede keuze. Klaar. Goed genoeg is echt de beste keuze! En dit zeg ik stiekem ook hardop tegen mezelf.

Manou van Eerten is een ervaren loopbaancoach van twintig- en dertigers. Haar eigen dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op en ze is dan ook dé expert op het gebied van uitdagingen waar je op privé of werkgebied tegenaan loopt. Haar coachpraktijk The ME Company is actief in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Haarlem en natuurlijk online. Wil je meer informatie over The ME Company, het dertigersdilemma en loopbaancoaching? Check het hier!

Tip: Mocht je meer informatie willen over keuzestress, hoe het ontstaat en hoe je er het beste mee om kunt gaan? Bekijk dan hier het gratis webinar van Manou.

Bewaar dit artikel op Pinterest.

Gastredacteurhttps://vlwssn.nl/gastblogs/
Regelmatig schrijven experts toffe gastblogs voor VLWSSN over uiteenlopende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een artikel over wijn, drijfveren, vakantie en quarterlife crisis. Wil je alle gastblogs lezen? Check ze dan via vlwssn.nl/gastblogs. Wil jij een gastblog schrijven? Yeah, stuur dan een mail naar redactie@vlwssn.nl.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen