Kiezen voor jezelf: hoe doe je dat eigenlijk?

Kiezen voor jezelf – het gaat de meesten van ons totaal niet goed af. Als je een beetje lijkt op mij, doe je van alles en nog wat voor anderen. Je zegt ‘ja’ tegen bijna alles, omdat je graag anderen wilt pleasen en gaat het meeste hierbij ten koste van jezelf. Steeds beter leer ik om voor mezelf te kiezen, maar… hoe doe je dat eigenlijk?

Allereerst gaat het om een stukje bewustwording. Waarom kies je niet voor jezelf? Ben je onzeker? Wil je niet buiten de groep vallen? Wil je dat iedereen je aardig vindt? Eigenlijk is dit helemaal niet zo gek. Ons brein zit namelijk zo in elkaar dat het er alles aan doet om niet buiten de groep te vallen. Vroeger betekende dit namelijk een zekere dood. Het is dus niet vreemd dat ons brein constant anderen tot nut wil zijn.

Vroeger betekende buiten de groep vallen een zekere dood

Nu je dit weet, valt het in elk geval te verklaren. Word je tegenwoordig buiten de groep gegooid, dan betekent dit niet gauw meer dat je binnen een paar dagen dood op de vloer ligt, omdat je niet kunt jagen, geen onderdak kunt vinden of aangevallen bent door een roofdier. Helaas werken onze hersenen nog steeds met versie Windows 1.0 van het leven, dus die zijn nog steeds bang voor dit horrorscenario.

Relativeer je angst

Wat hiertegen helpt? Telkens als je een angstig gevoel bekruipt, omdat je iets voor een ander wilt of moet doen, wat je eigenlijk niet ziet zitten, probeer je dit te relativeren. Vraag jezelf af of het je hersenen zijn die je uit prehistorisch oogpunt de angst laten voelen en of je het gevraagde ook écht moet (of wilt) doen. Is het antwoord respectievelijk ‘ja’ en ‘nee’? Wijs dan de taak af! Je zult zien dat je daardoor echt niet meteen je vriend(in) of baan kwijtraakt, zeker als je een goede motivatie hebt.

Kiezen voor jezelf is ook kiezen voor anderen

Klinkt verwarrend? Ja, dat vond ik ook. Maar dat voor jezelf kiezen egoïstisch is, is de grootste misvatting die er is. Denk er maar eens over na: als je altijd alles voor anderen doet, gaat dit ten koste van jezelf. En als je door bijvoorbeeld een burn-out uit de running ligt, kun je ook niets meer doen voor anderen. Zodra jij gezond en wel blijft, doordat je bepaalde taken afgeeft of weigert, ben je in staat om anderen beter te helpen bij de taken die je wél op je neemt. Uiteindelijk wordt daar iedereen beter van, niet alleen jij.

Als je altijd alles voor anderen doet, gaat dit ten koste van jezelf

Een voorbeeld dat ik laatst tegenkwam: een goede vriendin vraagt je om mee te helpen met haar verhuizing in het weekend. Eigenlijk zit je deze week enorm vol en had je besloten om in het weekend rustig aan te doen. Toch ga je akkoord, omdat je niet wilt overkomen als een onbehulpzame vriend(in). Uiteindelijk help je mee, maar je bent enorm moe, waardoor alles tergend langzaam gaat en je vriendin zich aan je irriteert. En je bent door vermoeidheid nogal chagrijnig, wat de sfeer niet ten goede komt. Misschien loopt het zelfs uit op ruzie. Wie heb je dan een dienst bewezen? Eigenlijk niemand, toch?

Een groot verantwoordelijkheidsgevoel

Raise your hand als je hier ook last van hebt! Voel jij je enorm verantwoordelijk voor je baan, het oplossen van problemen, het (emotionele) welzijn van je vrienden of familie, je vrijwilligersbaantje of iets anders? Dit kan frustraties oproepen, zeker als de mensen om jou heen dit gevoel missen en er daardoor veel op jouw eigen bordje komt. Even afgezien van het feit dat het bizar is dat jij degene bent die alles moet doen (want: moet dat écht?), heb je nóg een verantwoordelijkheid. De belangrijkste van allemaal: die voor jezelf. Als jij helemaal gezond en fit bent, als jij niet overloopt met taken en als jij geen constante stress ervaart, dan pas mag en kan je de verantwoordelijkheid nemen voor anderen/ andere taken.

De grootste verantwoordelijkheid die je draagt is die voor jezelf

Een kwestie van omdenken

Heb je het al eens eerder zo bekeken? Biedt dit artikel je nieuwe inzichten? Ik ben benieuwd! Laat het weten door jouw reactie te sturen naar redactie@vlwssn.nl of stuur ons een DM op Instagram. Ook andere tips zijn altijd welkom, zowel voor ons als onze lezers. Kies jij voortaan voor jezelf?

Ook iets wat we té vaak doen: sorry zeggen. Zeg jij vaak sorry? Tijd om daar mee te stoppen. Wij leggen je uit hoe je dat doet! Zorg dat in 2021 jíj op nummer 1 staat en niemand anders!

Joli Deitzhttps://www.jolideitz.nl
Joli Deitz is storyteller in hart en nieren. Met haar vlotte pen zet ze de 'why' van ondernemers op papier en met haar camera brengt ze hun passie in beeld. Omdat de weg naar volwassenheid al hobbelig genoeg is, deelt ze graag haar tips met jou. Want zeg nu zelf: we hoeven toch niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden?

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen