Teleurstellingen: hoe ga je daar mee om?

En alweer belde de makelaar dat we niet de kopers waren van ons droomhuis. Bam, daar ging onze droom zo maar in rook op. We zagen ons al helemaal wonen in dat ene huis en hadden het stiekem al ingericht. Maar helaas was er weer iemand die ons paleisje voor onze neus wegkaapte. Hadden we toch meer moeten bieden? Of was het echt gewoon kansloos? We zullen het nooit weten. Een teleurstelling was het zeker, maar inmiddels zijn we er wel overheen hoor. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk, omgaan met teleurstellingen?

Heb geen verwachtingen

Wat bij ons steeds fout gaat tijdens onze huizenjacht is dat we té enthousiast worden. We zijn het huis al aan het verbouwen, hebben de tuin al ingericht, kortom: we zien ons bij elk huis waar we gaan kijken al wonen (de teller staat inmiddels op tien, dus ook tien teleurstellingen). Daar is natuurlijk niks mis mee, maar je verwachtingen zijn wel ineens hoog. Inmiddels weten we dat een verwachting bijna altijd leidt tot een teleurstelling. Dit is niet negatief bedoeld, maar het is in de meeste gevallen wel zo. We kunnen helemaal niet bepalen hoe iets verloopt of hoe hoog het bod op een huis van iemand anders zou zijn. De beste tip om beter te kunnen omgaan met teleurstellingen is dan ook om geen of minder hoge verwachtingen te hebben. Wees open en spontaan!

Een verwachting leidt bijna altijd tot een teleurstelling

Doe nóg beter je best

Wil je een goede beoordeling op werk? Wil je slagen voor dat ene tentamen van je thuisopleiding? Of wil je die droombaan echt hebben? Doe dan nóg beter je best! Door je inspanningen te verhogen, heb je meer kans van slagen. Bereid je extra goed voor op dat ene sollicitatiegesprek of studeer nog beter voor dat tentamen. Heb je jouw doel voor ogen? Ga er dan ook voor! Nou wil het natuurlijk niet zeggen dat als je beter je best doet, je nooit met een teleurstelling te maken krijgt. Maar je hebt het wel wat meer in de hand als je nèt dat stapje extra zet. Let wel goed op: is het die extra inspanning wel waard?

Leer van de teleurstellingen

Een teleurstelling is klote, punt uit. Maar is het uiteindelijk echt zo erg? Op het moment dat je te horen krijgt dat je die droombaan niet gekregen hebt of bent gezakt voor je tentamen, wil je misschien wel even in een hoekje huilen. Zodra je alle emoties eruit hebt gegooid en even goed relativeert: is het echt zo erg? Je vindt heus wel een andere leuke baan en hoe erg is een herkansing nou? Je hebt van deze situatie geleerd en gaat weer door. Je kunt bijvoorbeeld ook het bedrijf opbellen en vragen waarom jij de baan niet hebt gekregen. Of misschien mag je het tentamen wel inzien om te kijken waar je de fout in ging. Een teleurstelling is shit, maar leer ervan!

Je vindt heus wel een andere leuke baan en hoe erg is een herkansing nou?

Geduld is een schone zaak

Hoe vaak familie en vrienden nu wel niet tegen mij zeggen: er komt echt een huis voor jullie, wacht maar. Ja, dat zal best, maar ik wil nú een huis en niet over twee jaar. Toch weet ik zeker dat het uiteindelijk allemaal zo had moeten zijn en dat er inderdaad een huis op ons pad komt dat nóg mooier en leuker is dan de vorige tien. En dat geldt ook voor die baan of bijvoorbeeld een promotie op werk. Zo lang je van de teleurstelling leert en geduld hebt, komt er zeker weer wat moois op jouw pad.

Alles heeft een reden

Aanhakend op het vorige punt, hoe zweverig het ook klinkt: alles heeft een reden. Want wat zijn wij uiteindelijk blij dat we het eerste huis waar we een bod op hadden uitgebracht, niet gekregen hebben. Toen we (na een paar keer goed balen en wat tranen) het huis nog eens goed bekeken, misten we toch die extra kamer, was de tuin wel wat klein en was het huis toch wel erg oud en scheef. Dus nu zijn we juist heel blij dat we niet de nieuwe eigenaren zijn van dat ene huis. Kortom: alles heeft een reden en uiteindelijk komt het goed, echt waar! Als afsluiter nog even een mooie en inspirerende quote van John Lennon:

“Everything will be okay in the end. If it’s not okay, it’s not the end.”

Heb je veel moeite om die ene teleurstelling te verwerken? Misschien dat deze positivity hack je kan helpen om weer wat positiever te worden!

Joni Hendrix
Joni is oprichter en hoofdredacteur van VLWSSN. Na haar studie miste ze een plek waar ze heen kon met al haar vragen. Want... je bent klaar met studeren, en nu? Omdat ze dit erg gemist heeft, is ze dit platform gestart om jou wél een plek te geven waar je terecht kunt voor heel veel informatie over het leven na je studie.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen