Zorgverzekering: doe deze maand de laatste check

Vorige maand je zorgverzekering omgegooid of in elk geval onder de loep genomen? Top! Je bent als Nederlander verplicht om jezelf te verzekeren. Maar gelukkig niet tegen alles. Je hebt bijvoorbeeld veel invloed op je eigen risico. Ook hoef je niet alle aanvullende verzekeringen mee te nemen. Hier een aantal tips & tricks voor je zorgverzekering dit jaar!

Zorgverzekering wijzigen

Wie dacht dat je je zorgverzekering vóór 31 december in steen moest hebben staan, heeft het mis. Wist je dat je nog tot 31 januari je zorgverzekering mag wijzigen? De keuze van je zorgverzekering staat vast, maar alles wat je hierbij wilt verzekeren (nog) niet. Mijn fysio wees mij hier vorig jaar op toen ik in januari – na net mijn fysio eruit te hebben gegooid – met enorme rugpijn langskwam. Een waardevolle tip wat mij een besparing opleverde van ruim €150,-.

Aanvullende verzekeringen

Bedenk goed of je aanvullende verzekeringen nodig hebt. Ga je twee keer per jaar naar de tandarts voor controle? Grote kans dat je geen aanvullende verzekeringen nodig hebt. Wist je dat er ook zorgverzekeringen zijn die boven de 18/21 jaar anticonceptie vergoeden? Als je net dit jaar een spiraal op de planning hebt staan, kan het gunstig zijn dit nog even toe te voegen.

Wist je dat je nog tot 31 januari je zorgverzekering mag wijzigen?

Besparen op je premie

Naast je eigen risico kan een betaaltermijn ook invloed hebben op je premie. Bij sommige zorgverzekeringen kan je tot wel 5% op jaarbasis besparen door het bedrag in één keer te betalen. Dit is natuurlijk even een stoot in de maag als het afgeschreven wordt, maar bedenk je dat je dus minimaal €50,- per jaar kunt besparen (en dus andere dingen mee kunt doen) als je de boel in één keer betaalt.

Dubbel verzekeren

Check goed of je niet dubbel verzekerd bent. Dekt je zorgverzekering bijvoorbeeld zorg in het buitenland? Dan hoef je dit niet meer via je reisverzekering te laten vergoeden. Je krijgt het namelijk maar één keer uitbetaald op het moment dat je er gebruik van maakt. Steeds meer zorgverzekeringen dekken ook kosten in het buitenland, dus goed om na te gaan of je niet dubbel betaald.

Check je eigen risico

Ga even na of je in de afgelopen jaren je eigen risico hebt gebruikt. En of je – onder normale omstandigheden – je eigen risico verwacht te gebruiken. Eerder maakten we al een vergelijking wanneer het wel en niet verstandig is om je eigen risico te verhogen, maar ook dit kun je nog deze maand regelen.

Kortom: geen man over boord als je in december niet de juiste keuzes hebt gemaakt wat betreft je zorgverzekering. Sterker nog, niks aan de hand. Je hebt nog de hele maand om dit te regelen en eventueel toch iets te verwijderen of aan te vullen aan je huidige pakket. Dus go for it. En zorg ervoor dat je je hier dit jaar in elk geval geen zorgen over hoeft te maken!

Inge Renes
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen