Heb ik recht op huurtoeslag of zorgtoeslag?
05 januari 2022 

Heb ik recht op huurtoeslag of zorgtoeslag?

Toeslagen maken het leven net een beetje makkelijker. Ze zorgen ervoor dat jij niet helemaal alleen voor de kosten opdraait. Huurtoeslag en zorgtoeslag zijn er twee waar jij mogelijk recht op hebt. Hoe lekker is het als je niet de volle mep voor je huur hoeft te betalen? En we weten allemaal wat een klap die zorgverzekering elke maand is. Dan zou het toch mooi uitkomen als je hier een paar tientjes per maand voor terugkrijgt. Ik duik even goed in de huurtoeslag en zorgtoeslag, zodat jij gelijk kunt kijken of je een boel geld kunt besparen!

Wat is huurtoeslag?

Huurtoeslag is een bijdrage aan de huurkosten van je huis. Er zijn een boel voorwaarden waaraan je moet voldoen. In een notendop mogen zowel je huur (inclusief servicekosten) als je salaris niet te hoog zijn. In 2022 ligt de grens voor je huur op €763,47 per maand voor iedereen vanaf 23 jaar en €442,46 voor iedereen tussen de 18 en jonger dan 23 jaar. Hoe hoog je salaris mag zijn, hangt af van je toetsingsinkomen (ongeveer je bruto jaarinkomen). Daarover lees je hier meer.

Naast het feit dat onder andere de hoogte van je huur invloed heeft of je wel of geen huurtoeslag krijgt, dien je in een zelfstandige woning te wonen. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld een eigen keuken, toilet en douche hebt. Net als een eigen voordeur. Woon je (nog) in een studentenhuis of bijvoorbeeld in een woongroep met gedeelde faciliteiten? Dan kom je vaak niet in aanmerking voor huurtoeslag.

Hoeveel knaken krijg ik?

Dit is afhankelijk van je inkomen, hoogte van de huur, eigen vermogen en het vermogen van eventuele medebewoners. Kom je er door dit artikel achter dat je misschien al een paar jaar recht had op huurtoeslag? Je kunt tot 1 september van het volgende jaar huurtoeslag aanvragen over een voorgaand jaar. Dus in 2022 kun je dus tot 1 september huurtoeslag aanvragen over het jaar 2021.

Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een toeslag die ik per direct heb aangevraagd toen ik 18 werd. Het is een vergoeding om bij te dragen aan je zorgkosten bij een laag inkomen. Dit was destijds zo’n €80 per maand, inmiddels is het meer dan €100. Stel, je hebt geen aanvullende verzekering (denk aan een verzekering voor de tandarts of fysio) dan kun je misschien wel bijna al je kosten voor de zorgverzekering hiermee betalen of wie weet houd je geld over. Best lekker, toch?

Hoeveel knaken krijg ik?

Dat hangt af van je bruto jaarsalaris. Boven een bruto jaarinkomen van €32.500 ontvang je geen zorgtoeslag. Maar verdien je daaronder, dan ontvang je wel toeslag. Dit varieert van €7 tot ruim €100. Heb je een toeslagpartner (bijv. bij trouwen of geregistreerd partnerschap)? Dan heb je tot een gezamenlijk bruto jaarinkomen van €40.500 recht op zorgtoeslag.

Let op: zorgtoeslag is één van de toeslagen die heel lekker is om te ontvangen, maar waarvan veel mensen dénken dat ze er recht op hebben. Zodra je fulltime begint te werken, heb je hier al gauw geen recht meer op. Zorg dan ook dat je deze toeslag zo snel mogelijk stopzet om te voorkomen dat je moet terugbetalen.

Wanneer is het niet slim om huurtoeslag en zorgtoeslag aan te vragen?

Wanneer je geen recht hebt op een toeslag kun je 'm natuurlijk beter niet aanvragen. Want mocht je toch door de steekproef heenkomen, wordt deze 99% zeker naderhand gecorrigeerd en moet je het hele bedrag weer terugbetalen. Het ontvangen bedrag is dan ook altijd een voorschot.

Wanneer je inkomen (of huur) in de nabije toekomst de grens zal overschrijden, heeft het ook weinig zin om het aan te vragen. Doe je dit toch, omdat je er op dit moment recht op hebt? Zorg er dan in elk geval voor om hem tijdig weer uit te schakelen, zodat je niet onterecht toeslag ontvangt.

Ik heb de fout gemaakt door te denken recht te hebben op zorgtoeslag met een bruto inkomen van €1.800 per maand (€21.600 per jaar). Maar omdat ik destijds ook bonussen naast mijn salaris verdiende, kwam ik uiteindelijk op een brutosalaris uit van €26.000 per jaar. Door de foute berekening ontving ik iets van €105 per maand aan zorgtoeslag, terwijl ik eigenlijk recht had op €60 per maand. Hierdoor kon ik mooi €540 terugbetalen aan de Belastingdienst. Daar ging m’n voordeel! Ik heb de zorgtoeslag vanaf dat moment dan ook gelijk uitgezet. Want ik loop liever wat geld per maand mis, dan dat ik het later toch blijk te moeten terugbetalen om wat voor reden dan ook.

Verandert je situatie terwijl je toeslagen ontvangt? Geef die wijzigingen zo snel mogelijk door bij Mijn Toeslagen. Zo voorkom je dat je ook later moet terugbetalen.

Toeslagen aanvragen

Denk je dat je in aanmerking komt voor huurtoeslag? Maak dan in elk geval eerst een proefberekening. Dan weet je het zeker. Let op: deze tool houdt geen rekening met bijzondere situaties. In dat geval kun je het beste even contact opnemen met de Belastingdienst.

Wil je weten of jij recht hebt op zorgtoeslag? Check de maximale bedragen en maak een proefberekening om te zien of je met de juiste bedragen rekent.

Toeslagen vraag je gemakkelijk aan bij de Belastingdienst via Mijn Toeslagen. Vraag je je toeslag aan via een andere website dan van de overheid (bijvoorbeeld Zorgtoeslag.nl)? Wees je er dan van bewust dat je mogelijk een vergoeding aan dit bedrijf betaalt. Tuurlijk ontvang je service van een dergelijke dienst, maar je betaalt hier dan zoals verwacht kosten voor. Ik zou je dan ook aanraden het gewoon via de overheid aan te vragen om zo het maximale uit je toeslag te halen. Zo moeilijk is het niet!

Over de schrijver
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.
Reactie plaatsen