How to: een heel jaar eten uit je eigen moestuin
04 maart 2022 

How to: een heel jaar eten uit je eigen moestuin

Het is maart! Dat betekent dat het nog best koud kan zijn, maar ook dat de lente in aantocht is. Mijn favoriete seizoen. Waarom? Allereerst omdat je met een beetje geluk al een paar warme dagen in je schoot geworpen krijgt. Niks lekkerder dan in je winterjas in de zon zitten en de zonnestralen op je hoofd voelen branden. En ten tweede, omdat het tijd is om te beginnen aan de moestuin. Bij gebrek aan een dier ga ik los op mijn plantjes en verzorg ik ze alsof het mijn kinderen zijn. En dat allemaal in een moestuin van ca. 1 m2. Kan dat? Jazeker! En ik ga je precies vertellen hoe.

Kleine moestuin

Wie net als ik weinig ruimte heeft, kan beginnen met het creëren van een kleine moestuin. Ik heb op het dakterras van mijn appartement een plek gevonden waar ik van vier planken en schilderszeil een moestuin heb gemaakt. Heb je die ruimte niet? Denk dan aan een verticale moestuin of een pallettuin. Ook kun je werken met leuke potten. Let op dat je groenten op een zonnige plek staan, uit de wind. Dat zorgt voor sterke en hard groeiende planten.

Mijn persoonlijke moestuin, op mijn dakterras.

De volgende stap is de vulling. Alle moestuinfanaten zullen je vertellen dat je speciale moestuinvoeding nodig hebt. Ik werk al jaren met simpele potgrond en dat gaat prima. Wel kun je kijken naar speciale moestuinmest om ze af en toe wat extra voeding te geven. Check even de gebruiksaanwijzing, want te veel is ook niet goed.

Tip: geen plek voor een moestuinbak? Haal dan potten bij de kringloop in verschillende vormen en maten (let er alleen op dat er een gat aan de onderkant zit om overtollig water weg te laten lopen) en schilder deze in dezelfde kleur voor eenheid.

Zaaischema

Een zaaischema is een overzicht met welke planten je wanneer plant. Googel even naar het meest toepasselijke schema in jouw tuin of maak je eigen schema. Wil je per maand een overzicht van de te zaaien, planten en oogsten groenten? Check dit overzicht van Moesmeisje. Zij legt per maand uit wat je kunt doen: voorzaaien, buiten zaaien en oogsten.

Het voordeel van dit schema is dat zodra je planten naar buiten doet, je nieuwe zaadjes in je vensterbank kunt planten. Tegen de tijd dat je je planten buiten kunt oogsten, kunnen de voorgezaaide plantjes naar buiten. Zo heb je altijd wat in je moestuin staan.

Voorzaaien

Deze maand is het voor veel groenten nog te koud om buiten gezaaid te worden. Daarom gaan we voorzaaien! Wie kent de moestuintjes van de Appie nog? Kleine bruine bakjes met aarde en een paar zaadjes die later tot rijke planten uitgroeien. Dit kunnen we zelf.

In maart kun je enkele zaadjes direct de tuin in doen (denk aan sla, radijs en pootaardappelen). De groenten die je later in het jaar wilt planten kun je binnen voorzaaien. Wanneer ze binnen kunnen groeien worden het buiten grote sterke planten. Ook voor deze stap kun je hele fancy zaaibakken kopen in het tuincentrum, maar dat is niet nodig. Een paar plastic bakjes (denk aan schepijs bakjes of de bakken van slagroom, chocolademousse of boter doen het prima!) en wc-rollen. Dit heb je met een beetje geluk al in huis, dus katsjing besparing!

Vul de bakjes tot een centimeter boven de rand met aarde en stop hier de zaadjes in. Let op: je kunt wat meer zaadjes in de bakjes stoppen dan het aantal planten dat je uiteindelijk wilt laten groeien, maar maak het niet te gek. Ik maakte deze fout met mijn tomatenplant waardoor ik afgelopen zomer twaalf tomatenplanten had (zonde om weg te gooien toch?).

Geen zin in dure potjes? Hergebruik de bakjes van producten! Een goede reden om lekker die chocolademousse te kopen...

Planten naar buiten

Vanaf medio mei kunnen de planten dan echt naar buiten (let dus op hoeveel planten je voorzaait. Is je vensterbank wel groot genoeg?), omdat de vorst dan voorbij is. Verdeel je moestuin onder op basis van de planten die je hier wilt neerzetten. Tomatenplanten gaan klimmen, dus die kun je het beste in een pot zetten met een rekje. Of bovenaan je verticale moestuin, zodat ze niet door je andere planten heen klimmen. Ditzelfde geldt voor een bonenstaak. Sla en koolsoorten hebben wat meer ruimte nodig, dus houd ook hier rekening mee. Je gaat nu dus alle voorgezaaide plantjes overpoten in een aparte pot of een moestuinbak (of je verticale moestuin).

Nu de eerste planten buiten staan, zaai je een nieuwe lading met plantjes die later in het jaar naar buiten kunnen. Zo eet je (bijna) elke maand van het jaar lekker uit je eigen tuin!

Moestuin verzorgen

Hoewel je planten buiten van het zonnetje genieten, dien je er af en toe wel naar om te kijken. Zon en water is alles wat ze nodig hebben. Oh en niet te veel wind zou prettig zijn. Wanneer het een tijd niet regent, steek je af en toe even je vinger in de grond om te zien of de grond nog vochtig is. De bovenste laag mag over het algemeen wat droger zijn maar ongeveer 2 centimeter diep moet de aarde vochtiger aanvoelen. Is dit niet het geval? Dan pak je de gieter erbij.

Houd ook de moestuinbak in de gaten als het gaat om ziektes en plagen. Bladluis verhelp je gemakkelijk door een mengsel van water en afwasmiddel erop te spuiten. Hier houden ze niet van, maar je planten overleven dit goedje prima. Een meer natuurvriendelijke optie zijn lieveheersbeestjes, al vliegen die niet op commando. Wel kun je bloemen of planten in je tuin neerzetten om ze aan te trekken. Problem solved.

Dieren vinden jouw moestuin ook erg lekker. Vogels eten graag al je bessen op en slakken al je sla. Ook hier kun je korrels voor kopen om ze te bestrijden (of googel naar andere meer natuurlijke manieren om ze bij je moestuin weg te houden), maar beter is om je bak af en toe even te bekijken en de krengen weg te halen en uit te zetten buiten je tuin óf zet een val. Grotere dieren (en insecten) houd je buiten de tuin door er een doek of net overheen te spannen. Zo kunnen zon en water nog wel naar je planten, maar laat de rest ze met rust.

Een klein kistje werkt ook altijd goed. Stop er gewoon een oude boodschappentas in als bodem.

Eten maar

Begin je vroeg met zaaien? Dan kun je vroeg oogsten. Vanaf mei is de eerste sla wel goed en vanaf juni wordt het echt leuk: aardappelen komen uit, de sla groeit door en ook tuinbonen kunnen tot leven komen. Veel groenten die het goed doen in Nederland komen pas in de herfst uit (denk aan kolen en bieten). Kruiden kun je echter het hele jaar door oogsten (tot het gaat vriezen en daarna komen een hoop overigens gewoon weer op) en 'warme' groenten zoals paprika en tomaat zullen in de zomer op hun best zijn (mits je vroeg genoeg begint met zaaien).

Mijn eerste zaadjes staan klaar (i know, ik ben vroeg begonnen) en ik hoop op een rijke oogst dit jaar. Wat zijn jouw tips & tricks voor een vruchtbare moestuin? En hoe los je ruimtegebrek op? Ik hoor het graag. Mail je tips naar inge@vlwssn.nl, zodat ik je tips kan delen met de rest. Of drop je tips hieronder in de comments.

Enne, leuk al die groenten. Maar wat kan ik daarvan maken? Gelukkig hebben wij genoeg tips voor het maken van lekkere (en soms zelfs nog gezonde) gerechten.

Over de schrijver
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.
Reactie plaatsen