How to: Gezond eten als je op jezelf woont
22 januari 2022 

How to: Gezond eten als je op jezelf woont

Yes, je woont op jezelf! Nadat je eindelijk je paleisje hebt gevonden, is misschien nu de eerste keer aangebroken dat je eigen keuzes moet maken in de keuken. Het klinkt zeer verleidelijk om wekelijks naar de snackbar op de hoek te gaan of een lekker happie te bestellen bij thuisbezorgd.nl. Hoe houd je dit toch onder controle? En hoe zorg je ervoor dat je gezond eten klaarmaakt voor jezelf?

Moeders prakje

Vraag je ouders voor een aantal succesvolle (en makkelijke) gerechten, misschien kun je een eigen receptenboekje maken met gerechten die je thuis heel lekker vond. Of vraag je ouders om een boekje te maken, nog makkelijker en ook leuker! Hebben ze meteen een tof en handig housewarmingcadeau voor je.

Tip: misschien heb je een huisgenoot of vrienden die ook op zichzelf wonen. Kijk bij hen af wat zij zoal maken en haal hier inspiratie uit. Je zal al snel merken dat je vrienden van huis uit een ander eetpatroon hebben meegekregen. Soms AVG (aardappels-vlees-groente), maar soms ook hele nieuwe gerechten. Leuk om op die manier nieuwe gerechten te ontdekken. Kijk ook eens in de tijdschriften gemaakt door supermarkten, zoals de Allerhande of Hallo Jumbo. Hier staan vaak recepten in die diezelfde maand in de bonus komen. Heb je én een gezonde hap én bespaar je mogelijk wat geld.

Verantwoorde keuzes

Als je net begint met koken voor jezelf kan het soms lastig zijn om verantwoorde keuzes te maken. Thuis dacht je niet verder na dan wat er op je boterhammen zat tijdens de lunch aangezien je ouders de inkopen deden. Nu heb je de verleiding van een kantine op werk of de supermarkt met zestien verschillende soorten chocola in de aanbieding. Genieten mag, maar uiteraard met mate. Dus weersta de drang om elke dag van de week een magnetronmaaltijd of pizza de oven in te schuiven en geef je lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft.

Vind je het lastig om te bepalen wat precies gezonde keuzes zijn? Kijk dan eens op de website van het Voedingscentrum waar ze aan de hand van de schijf van vijf rekenen wat je precies per dag kunt eten. Ze leren je zo bewuste(re) keuzes te maken en te kiezen voor verantwoorde producten.

Tip: ben je inspiratieloos? Leonie ter Veld heeft hier de website Gewoon wat een studentje ’s avonds eet voor opgericht. Vol betaalbare recepten die hierdoor zeer geschikt zijn voor zowel studenten als starters! Maar je vindt er ook honderd soorten tosti’s én gerechten die je jouw ouders kan voorschotelen als ze op bezoek komen. 

Ontdek de vriezer

Heb je een vriezer in je nieuwe huis? Kook dan grotere porties van bijvoorbeeld rijstgerechten, stamppotten of andere maaltijden die je makkelijk in kunt vriezen. Zo hoef je niet elke dag te kokkerellen en bespaar je ook nog eens geld. Een maaltijd voor vier personen is namelijk over het algemeen voordeliger dan afgemeten voor één persoon koken. En in die vriezer past vast ook wel een pizza voor wanneer je de avond ervoor iets te lang in de lampen hebt gehangen…

Inspiratie nodig? Check dan eens dit artikel over goedkoop eten uit de vriezer!

Gezond eten is niet duur

Een veelvoorkomend argument is ‘Ik wil wel gezond eten, maar het is zo duur’. Dat klopt, een bruin brood is over het algemeen iets duurder dan een wit casino brood. Maar zie het als een nieuwe sport: kijk of er een voordelige supermarkt in de buurt zit waar je vlees en groenten kunt kopen. Daarbij heeft elke grote supermarkt een huismerk of goede b-merken die een prima vervanging zijn. Je hoeft echt geen Coca-Cola te kopen, het huismerk is vaak prima.

Tip: wil je gezond ontbijten maar geen zin in brood? En is kwark vol fruit en noten te duur? Havermout comes to the rescue! Een pak havermout kost € 0,50 en daar kun je prima een week mee doen, misschien zelfs langer. Je vult het aan met je favoriete soort melk en een banaan en je zit gegarandeerd een paar uur vol. Ook kun je er diepvriesfruit aan toevoegen: goedkoper dan vers fruit, maar ook hartstikke gezond. 

Alles met mate

Dan onze laatste tip: doe alles met mate. Zeker in het begin doe je veel indrukken op variërend van (voor het eerst) op jezelf wonen tot misschien een nieuwe stad. Verken alles op je eigen tempo. Leren doe je met vallen en opstaan. En heb je dan toch zin in die Turkse Pizza na het stappen? Geniet er extra van! Was het thuis uit den boze dat avondeten bestond uit opwarm-noodles? Boeiend, een keertje kan echt wel. Als je de rest van de week genoeg vitaminen binnenkrijgt, kom je de overige dagen gegarandeerd door zonder scheurbuik. Gezond eten hoeft écht niet elke dag (oké, een beetje dan).

Heb je je geld harder nodig om je nieuwe inboedel of sportcontributie te financieren? Wij schreven een artikel met een weekmenu voor €10! Ontbijt, lunch en diner. Zo houd je genoeg geld over voor alle andere leuke en ook nodig zaken!


Over de schrijver
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.
Reactie plaatsen