How to: schimmel verwijderen, ja zelfs van het plafond!
30 maart 2022 

How to: schimmel verwijderen, ja zelfs van het plafond!

Je staat lekker te douchen en ruikt een muffe geur. En dat terwijl je jezelf net heerlijk hebt ingesopt met een of andere bloemengel. Dat is niet de bedoeling! Helaas heb je te maken met een van grootste irritaties in het huishouden: schimmel. Oranje tot zwarte voegen of grijze vlekken op het plafond. Wat te doen met dit vieze vochtige monster? Oftewel: hoe moet je die gore schimmel verwijderen?

Hoe ontstaat schimmel?

Waar ook in huis, overal kan schimmel ontstaan. Het ontstaat door te veel vocht. Kan dit vocht niet weg, dan komt schimmel. Schimmelvorming gebeurt niet overnight, maar is een stiekeme sluiper die wél erg schadelijk kan zijn voor je gezondheid.

Ruimtes met een hoog risico op schimmel zijn bijvoorbeeld de keuken en badkamer. Een hoge vochtigheidsgraad en gebrek aan ventilatie doen de rest. Maar onderschat ook ruiten niet. Grote raampartijen die niet (gemakkelijk) open kunnen, hebben de neiging om schimmel in de kozijnen aan te trekken.

Schimmel voorkomen

Tsja... nu weet je hoe schimmel ontstaat, maar hoe voorkom je vieze schimmels in huis? Allereerst: ventileren. Zodra je een ruimte kunt ventileren heb je minder kans op schimmel. Omdat het vocht kan ontsnappen, blijven de bacteriën niet hangen. Heb je een badkamer zonder raam? Zet dan een vochtvreter neer. Of regel een elektrische afzuiger.

Zorg dat je eventueel vocht snel verwijdert, dus maak bijvoorbeeld die douchetegels meteen droog, en laat waar mogelijk ramen minimaal 10 minuten per dag open staan om te luchten. Schimmels houden ook niet van bleek en chloor. Het loont dan ook om af en toe ruimtes als de badkamer en keuken ééns in de maand met een beetje bleek schoon te maken, zodat schimmels geen kans krijgen om door te dringen. Persoonlijk vind ik schoonmaakmiddelen ook nog eens lekker ruiken.

Schimmel verwijderen

Haal schimmel nooit droog weg, gebruik altijd water. Wanneer je schimmel bijvoorbeeld van de muur of van een meubel afschraapt, komen er deeltjes vrij die zich in je longen kunnen vestigen. Heb je zwakke longen of komt er simpelweg te veel vrij, dan kun je hier ziek van worden.

Om schimmel te verwijderen hoef je geen duur bedrijf in te huren. Je hebt een aantal dingen nodig:

  • Warm sopje met allesreiniger
  • Warm sopje met bleek
  • Doekjes en/of keukenrol
  • Schimmelreiniger

Maak je een ruimte ter onderhoud schoon, dan volstaat een sopje met allesreiniger of bleek. Zorg dat je alles afneemt en dat je met name muren, voegen en kitranden goed droog maakt.

Heb je pech en zit de schimmel al in je badkamer of keuken? Voegen en kitranden maak je gemakkelijk schoon met een stuk keukenrol en bleek. Even goed boenen (voor heftige plekken pak je een schuurspons of een tandenborstel) tot de oranje of grijze kleur weer wit is.

Schimmel de das omdoen

Is de schimmel zo heftig dat ook bleek niet werkt? Stop dan met jezelf vergassen en kies voor een schimmelreiniger. Hoewel velen zweren bij het merk met twee letters, promoot ik met LIEFDE de schimmelreiniger van Bison. Het spul is niet goedkoop, maar wel zeer actief. Je spuit het op je voeg, kitrand óf zelfs muur en plafond waarna je een paar minuten wacht. Met name op de muren en plafond van mijn badkamer heeft het indruk gemaakt, want ze werden nog witter dan ze ooit waren. ‘Chemisch spul’ hoor ik je denken. Klopt, maar it does the trick. Let wel op: als je boven je hoofd spuit, draag dan een bril om je ogen te beschermen. En uiteraard oude kleding. Zonde als je bleekvlekken krijgt op je nieuwe trui.

Nadat je de schimmel hebt verwijderd, is het belangrijk om te voorkomen dat het weer gaat groeien. Dit doe je met 'anti-schimmelverf' (verf die schimmelbestendig is). Voor kitranden kun je beter de kit eraf krabben en de kit opnieuw aanbrengen. Ook hier heb je speciale badkamer- of keukenkit voor. Dit hoeft echt niet van het duurste merk, de meeste bouwmarkten verkopen wel een (huis-)merk dat prima werkt.

Belangrijk is dat eerst alle schimmel weg is, waarna je het goed laat drogen en je vervolgens oververft met deze verf. In zo'n 'anti-schimmelverf' zitten namelijk bestandsdelen die het schimmel lastiger maakt om te hechten. Zelfs mijn badkamer waar amper ventilatie is, is nu al een jaar schimmelvrij. En ja, ik douche keurig elke dag.

Geen zin om zelf te boenen? Denk dan eens na over een schoonmaakster, wie weet is het wat voor je. Lees hier de voor- en nadelen!

Over de schrijver
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.
Reactie plaatsen